IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите още не могат да решат за дата на президентските избори*

Има принципно съгласие за избори 2 в 1, ако се стигне до предсрочен парламентарен вот. ЦИК купува допълнителни машини

11:42 | 25.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Без решение за датите за провеждане на президентските избори и евентуални предсрочни парламентарни завърши председателският съвет в Народното събрание. Причината е, че председателят на ЦИК Камелия Нейкова е съобщила за проблем с машините и това на практика е оставило на заден план определянето на дати, предава БНР.

„Всички видове избори обсъждахме, но има проблем с машините и не знам как ще се реши. Днес ще има допълнителни срещи. Оказа се, че софтуерът не е ясно дали е собственост на „Сиела“, каза съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

Все пак стана ясно, че формациите са постигнали принципно съгласие за избори 2 в 1 заедно с президентските, ако се стигне до нов предсрочен парламентарен вот.

„Аз мисля, че е по-добре две в едно с оглед на интереса на избирателите. Не дай Боже наистина да стане тежка Covid ситуация и три седмици подред хората да ходят на избори според мен би предизвикало ниска избирателна активност. Мисля, че ако е 2 в 1, ще бъде по-висока избирателната активност“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Ние мислим за избори две в едно като че ли всички във формата на председателски съвет. Датите, които се обсъждат, са през месец ноември – евентуално 7-и или 14 ноември, защото последната дата, на която могат да се проведе втори тур на президентските избори, е 21 ноември“, коментира Десислава Атанасова. 

Ако се стигне до варианта да избираме и президент, и парламента на една дата, ЦИК вероятно ще трябва да купи още машини, защото времето за гласуване ще е по-дълго.

Поне един път и половина ще се увеличи времето за гласуване при избори 2 в 1, т. е. ако на парламентарни избори средното време е било една минута, при двата вота ще е минута и половина, обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова, цитирана от БНТ.

„Ако изборите са на различни дати, просто ще участваме на избори няколко поредни недели, което си има други недостатъци, защото процесът ще се оскъпи. Така или иначе неразрешими проблеми няма“, коментира тя.

Нейкова припомни, че за първи път би имало такава комбинация от избори, ако се стигне до ситуацията на вот 2 в 1.

Ще се проведе среща с всички държавни институции, които имат отношение с организацията и провеждането на избори.

Към момента ЦИК не разполага с пълния комплект софтуер, така че държавата да може да произвежда самостоятелно избори. Този въпрос ще бъде решен, „Сиела Норма" са уведомени, каза председателят на ЦИК.

Нейкова заяви, че стойността на 9600 машини е изплатена на „Сиела". Спорът с тях е въпрос на време да бъде решен.

ЦИК ще направи анализ колко допълнителни машини са необходими за изборите.

От парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!" са абсолютно категорични, че трябва да бъдат положени усилия да се проведат избори 2 в 1 изцяло с машини. Те ще участват във всички разговори, инициирани от парламентарни групи, извън ГЕРБ и ДПС. Това заяви в парламента председателят на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

Манолова допълни, че днес ще изслушат и фирмата, която снабдява машините със софтуер, за да стане ясно има ли техническа възможност за избори 2 в 1.

„Има две опции - или да са 2 в 1, или да са три последователни недели. Ясно е само, че президентските избори трябва да бъдат насрочени в периода 24 октомври - 14 ноември. Ще изслушаме днес и фирмата, която снабдява с машини, със софтуер, за да има яснота дали има технически възможности изборите да бъдат проведени 2 в 1", допълни Манолова, цитирана от БНТ.

Според нея не би следвало техническата част да е определяща за това кога да се проведат изборите.

Парламентът се е произнесъл за това, че ще има изцяло машинно гласуване, допълни Манолова.

Има известни промени в детайлизирането на договора между ЦИК и "Сиела Норма", но това няма да попречи на изборите, те няма да пострадат по никакъв начин. С ЦИК уточняваме детайли по договора от 6 февруари. Това заяви изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров след второто заседание днес на председателския съвет на Народното събрание.

Тодоров уточни, че по този договор утре ще има техническа среща и ако всичко е наред ще се върви към приключване.

Няма да има никакъв проблем за изборите в чужбина. Предложили сме възможност да се закупят още 1200 машини, каза Тодоров.

Цената ще бъде същата както когато бяха закупени в края на юни през „Информационно обслужване” - 5200 лева на машина.  Общо тези допълнителни машини са за около 6 млн. лева, подчерта Тодоров. Ако изборите са 2 в 1 ще се спестят разходите за още един тур, каза той.

* Допълнена след второто заседание днес на председателския съвет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още