IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целта на кабинета „Петков“: Държавна администрация без COVID

Стратегията с въвеждането на зелен сертификат в администрацията ще бъде приложена не по-рано от март 2022 г.

14:07 | 16.12.21 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

На първото си редовно заседание министрите от кабинета „Петков“ са решили да се премине към държавна администрация без COVID-19. За целта се обмисля въвеждане на зелен сертификат. Това обяви на брифинг след заседанието Лена Бориславова, началник на кабинета на министър-председателя.

„Обсъдено е въвеждането на зелен сертификат и това как да се даде алтернативна възможност на хората без такъв документ да си правят бързи тестове, за да не се пречи на хората да упражняват правото си на труд. Това е стратегия, която ще бъде приложена не по-рано от март 2022 г.”, посочи Бориславова. 

Премиерът Кирил Петков ще подпише заповед в рамките на деня за отсрочено въвеждане на изискване за зелен сертификат за всички, които влизат в сградата на Министерския съвет. Тя ще влезе в действие след не по-малко от 40 дни. Ще бъде осигурен ваксинационен пункт за служителите, които искат да се ваксинират доброволно.

Изискването за зелен сертификат ще се прилага главно към държавната администрация. Журналисти и граждани ще бъдат обслужвани при спазване на всички противоепидемични мерки.

На заседанието днес е решено още да се проведе информационна кампания за ваксинацията срещу COVID-19, както и да се предприемат мерки за въвеждане на зелен сертификат и алтернативна възможност за право на труд без зелен сертификат.

Министрите са изслушали доклад на Министерството на здравеопазването за оценката на COVID кризата и какви да са стъпките за преминаване към информационна кампания с цел повишаване на ваксинацията в страната. „Така гражданите, които страдат от специфични заболявания, ще могат да получат медицински и научни данни за това как ще им повлияе ваксината”, обясни Бориславова.

Друго прието решение, е за отпускане на част от държавния резерв с минерална вода за Смолян и Благоевград, които продължават вече пети ден да имат проблеми с водоподаването след проливните валежи.

Безвъзмездното предоставяне на количествата питейна вода ще способства за преодоляване на последиците от бедственото положение в области Смолян и Благоевград, съответно в общини Неделино, Мадан, Борино, Чепеларе, Симитли, Кресна, Петрич и Гърмен.

Относно мораториума върху цените на тока вече са започнали срещи с експерти с цел понижаване на цената на електроенергията, уточни още Бориславова. 

„След 31 март по никакъв начин не планираме шоково нарастване на цените, което не е в интерес на никого“, заяви тя. Бориславова допълни, че се работи по реални механизми как цената да бъде овладяна дългосрочно, без това да е за е сметка на електроенергийните дружества, уточни тя.

На заседанието е взето решение за съвместна среща с кмета на София Йорданка Фандъкова по темата защо има неусвоени средства за строеж на детски градини и училища, съобщи още Бориславова.

Решението на прокуратурата да не образува досъдебно производство за декларацията за двойното гражданство на Кирил Петков е доказателство на тезата на "Продължаваме промяната" от самото начало, че няма вина, коментира Бориславова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Че тя стъкмиситиката и лъжата за какво иначе е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Mechkata
преди 2 години
Зелените сертификти са неефективни и нелогични - на запад се усетиха - задължително е да се тестваш дори и да имаш зелен сертификат.Относно минералната вода за засегнатите общини - ами може да се лишите от гъзз папирус в НС и да си я купувате сами, а парите от бюджета за същата да отидат за далеч по-полезното нещо като помощ за бедстващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Законите са за конете, тия са от колониалната администрация..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Тъкмо ги гледам по ТВ-то. Едно поне 30% са без маски. Няма ли за тях закони?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 2 години
Като гледам всички проблеми ги оставят за решаване за след 3 месеца :) След 3 месеца я камилата я камиларя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Целта на кабинета Петков:..... Още един тиранин с промит мозък!!! Долу! Оставка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
удри ги с тестове прозззтите антиваксъре , кириле ... да си ги плащат ... !! ... нема кой да ги дундурка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още