IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие оставката Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ

От "Продължаваме Промяната" коментираха, че оставката е добър повод и главният прокурор Иван Гешев да се оттегли от своя пост

16:20 | 02.02.22 г.
<p>
	Сотир Цацаров <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Сотир Цацаров Снимка: БГНЕС

След двучасови разисквания парламентът прие оставката на Сотир Цацаров като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

Искането за разглеждането и гласуването на оставката на председателя на антикорупционната комисия като точка в дневния ред на Народното събрание беше направено от „Има такъв народ”.

Припомняме, че Сотир Цацаров подаде оставка на 17 януари тази година, но посочи като дата за напускане 1 март. Бившият главен прокурор заяви, че дотогава ще внесе в Народното събрание годишния отчет за работата на КПКОНПИ.

Депутатите гласуваха със 197 гласа „за” мандатът на председателя на антикорупционната комисия да бъде прекратен от 1 март 2022 г. 193 народни представители в залата подкрепиха оставката на Сотир Цацаров, а други четирима, участвали в заседанието онлайн, гласуваха „за”.

Дебатът по оставката на Цацаров бе съпроводен от спорове между управляващи и опозиция за борбата с корупцията в България, предава БТА. 

ГЕРБ-СДС настояха, че трябва да се отдаде дължимото на председателя на КПКОНПИ, който е бил и главен прокурор.

Според "БСП за България" оставката на Цацаров е била предизвестена още с избора му на поста.

От "Продължаваме Промяната" коментираха, че оставката на Цацаров ще е добър повод и главният прокурор Иван Гешев да се оттегли от своя пост.

Припомняме, че ден, след като Сотир Цацаров обяви, че се оттегля по свое желание от КПКОНПИ, Държавната агенция "Национална сигурност" отне достъпа му до класифицирана информация на ниво "Строго секретно".

Пред депутатите от антикорупционната комисия преди седмица Цацаров коментира, че именно оставката му е станала повод ДАНС да отнеме допуска му, а не обратното. Той посочи, че са му дошли "малко в повече" политическите упражнения върху неговото име.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров оглави КПКОНПИ през декември 2019 г. Той довърши мандата на предишния председател Пламен Георгиев. Пълният мандат на шеф на антикорупционната комисия е шест години.

В КПКОНПИ Цацаров ще бъде запомнен с поредица от запори на дружества и парични суми, както и на имоти на Цветан Цветанов, Васил Божков и Иво Прокопиев.

Юридическата му кариера започва през 1991 г., когато завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След като се дипломира като юрист, Цацаров се връща в Пловдив и на 1 октомври 1992 г. е бил назначен като съдия в Асеновград. Остава там до 1998 г., когато си тръгва като председател на местния районен съд, сочи справка на в. “24 часа“.

Между 1998 и 1999 г. е зам.-шеф на Пловдивския окръжен съд, а след това 14 години - до 2013 г., е негов председател.

През есента на 2012 г. е номиниран от 7 членове на Висшия съдебен съвет за главен прокурор. Освен него в процедурата участват Галина Тонева и Борислав Сарафов. На 20 декември е избран за главен прокурор с 18 гласа "за". Президентът Росен Плевнелиев подписва указа за назначаването му още на следващия ден - 21 декември.

На 11 декември 2019 г. парламентът го избира за шеф на КПКОНПИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още