IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сотир Цацаров депозира оставката си в парламента

Преди дни той обяви, че ще поиска да бъде освободен като председател на антикорупционната комисия от 1 март

11:47 | 17.01.22 г.
<p>
	Сотир Цацаров <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Сотир Цацаров Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров е подал оставка, съобщава БТА, позовавайки се на информация от антикорупционната комисия.

Оставката е депозирана в деловодството на Народното събрание тази сутрин.

Преди дни Цацаров обяви, че ще поиска да бъда освободен от тази длъжност от 1 март. Бившият главен прокурор заяви, че дотогава ще внесе в Народното събрание годишния отчет за работата на КПКОНПИ.

„Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си“, посочи в изявлението си тогава Цацаров. 

Ден по-късно достъпът му до класифицирана информация бе отнет.

Разрешението за достъп до класифицирана информация на ниво "строго секретно" е отнето в хода на осъществяване на контрол за надеждност след придобити данни от ДАНС, уточни премиерът Кирил Петков.

В позиция Сотир Цацаров изрази мнение, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. В мотивите за отнемане на достъпа е било записано, че "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация".

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров оглави КПКОНПИ през декември 2019 г. Той довърши мандата на предишния председател Пламен Георгиев. Пълният мандат на шеф на антикорупционната комисия е шест години.

В КПКОНПИ Цацаров ще бъде запомнен с поредица от запори на дружества и парични суми, както и на имоти на Цветан Цветанов, Васил Божков и Иво Прокопиев.

Юридическата му кариера започва през 1991 г., когато завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След като се дипломира като юрист, Цацаров се връща в Пловдив и на 1 октомври 1992 г. е бил назначен като съдия в Асеновград. Остава там до 1998 г., когато си тръгва като председател на местния районен съд, сочи справка на в. “24 часа“.

Между 1998 и 1999 г. е зам.-шеф на Пловдивския окръжен съд, а след това 14 години - до 2013 г., е негов председател.

През есента на 2012 г. е номиниран от 7 членове на Висшия съдебен съвет за главен прокурор. Освен него в процедурата участват Галина Тонева и Борислав Сарафов. На 20 декември е избран за главен прокурор с 18 гласа "за". Президентът Росен Плевнелиев подписва указа за назначаването му още на следващия ден - 21 декември.

На 11 декември 2019 г. парламентът го избира за шеф на КПКОНПИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още