IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът и опозицията отново в спор - този път заради министъра на отбраната

От „Възраждане“ поискаха оставката на кабинета, а ДПС обявиха, че настоящото правителство е вредно за държавата

13:41 | 01.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание днес Народното събрание обсъжда предложението на кабинета Драгомир Заков да поеме поста министър на отбраната.

Премиерът Кирил Петков представи пред депутатите мотивите за смяната на досегашния министър на отбраната Стефан Янев в разгара на военна криза.

„Никой министър на това правителство няма право да прави собствена политика през Facebook. Никой министър няма право да се чувства, че е залог за стабилността на това правителство. Такива самодейни изказвания няма как да се търпят от този състав на Министерски съвет. Искам ясно да кажа, че правителството не може да бъде залог или вкарано в условност на който и да било. Имаме четири парламентарно представени партии и ясна политика. Българското правителство очаква, че когато има 3500 военни загинали от едната страна и повече от другата, когато има обстрел към нашето малцинство, това да се нарича война и ние ясно трябва да можем да осъдим това нещо с правилните термини“, каза Петков.

Той подчерта, че през нощта са били изведени от Киев 190 българи с помощта на местната полиция и усилията на българското външно министерство.

От партия „Възраждане“ поискаха оставката на кабинета. „Война има. Всички я виждаме и чуваме, но, слава Богу, не я изпитваме на гърба си засега. България не бива да взема страна в конфликт, който не е неин. Защото в момента ние се готвим да дадем оръжие", заяви лидерът на партията Костадин Костадинов.  

От ДПС обявиха, че това правителство е вредно за държавата, за демокрацията и държавността.

Депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева упрекна Петков, че преди около два месеца премиерът е бил далеч по-благосклонен към изказванията на Стефан Янев във Facebook и ги е определял като „лично мнение”, но сега те са мотив за това да поиска оставката му.

„Вие до ден-днешен нямате управленска програма – коалиционното управление не е такава. Няколко пъти опозицията ви спасява. Ще ви спасим и днес, но това няма да продължава до безкрайност. Моля ви, бъдете внимателен с изказа, когато говорите за евакуацията на хора от Украйна. Не използвайте думата „изнесли”. Пожелавам Ви никога да не се налага да „изнасяме” никого от там”, обърна се Захариева към Петков.

От ГЕРБ упрекнаха управляващите, че са сменили кандидата за военен министър в последния момент.

Премиерът обяви, че Заков има 20-годишен опит в сферата на международната сигурност. От 2019 г. той е посланик на България в НАТО и има широка експертиза в сферата на международната сигурност.

"Посланик Заков не само познава системата за сигурност, но и системата познава него. През последните години работи активно за налагане на системен подход за взимане на решения в системата на отбраната, както и за повишаване на противодействието на дезинформацията", подчерта Петков.

Припомняме, че в понеделник премиерът Кирил Петков поиска оставката на военния министър Стефан Янев и обяви кандидатура на Тодор Тагарев на негово място. Заради това кабинетът поиска свикването на извънредно заседание на парламента.

Днес, буквално в последния момент преди старта на заседанието, премиерът обяви, че постоянният представител на България в НАТО Драгомир Заков ще бъде предложен за нов военен министър на мястото на ген. Стефан Янев.

Припомняме, че преди дни министърът на отбраната Стефан Янев заяви, че не бива „да бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна", след като по-рано президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Украйна. 

„Не използвах думата война, а се позовах на това, което каза президентът Путин, и се позовах на факта, че използването на думата война трябва да е много специфично и отговорно. Никъде в официалния език на НАТО и ЕС няма документ, в който да е използвана думата "война". Трябва внимателно да боравим с думите, защото след войната идва дипломацията", каза дни по-късно Янев на въпрос защо не е използвал думата "война".

В неделя Янев написа във Facebook: „Искам да споделя с българските граждани, че това, което се случва, че решенията, които предстои да бъдат взети, не са в интерес на България. Нещо повече - опасни са за страната ни".

Междувременно в неделя председателят на парламента Никола Минчев заяви, че страната няма да заема балансирана позиция за Русия. 

Дебатите в залата продължават и в момента.

Очаквайте подробности!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още