IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Каримански: Ще имаме военновременен бюджет, ако бъдем въвлечени в конфликта

Не е ясно колко са недекларираните резерви на Руската федерация, каза председателят на бюджетната комисия в НС

10:56 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ако бъдем въвлечени в конфликта, отиваме към военновременен бюджет, който ще е съвсем различен. Това коментира пред Нова телевизия депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) и председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси  Любомир Каримански.

По думите му България трябва да е адаптивна от гледна точка на възможностите и да има много ясни стратегически планове, които до изпълнява.

Каримански посочи, че няма как да се измери ефектът от войната върху икономиката. Той припомни, че дългът на България към 1 март намалява в сравнение със същия период през миналата година. „На база миналата година консолидираната фискална програма показва приход за първите два месеца от 697 млн. в сравнение с 24,3 млн. през миналата година. Разликата е голяма”, цитира той данни на Министерство на финансите. 

„Един рисков модел с толкова много неизвестни е невъзможен да обхване всичко онова, което може да бъде управлявано. Страната е необходимо да има план. До този момент изисквам и не съм чул да имаме ясен план за непрекъсваемост на дейностите в България по време на война”, подчерта Каримански.

Според него целта на Запада е да притисне Русия да избира дали „да спре кранчето” или да има финансови средства. „SWIFT системата, ако блокира няколко банки и те нямат възможност да се разплащат в Русия, предстои една верижна реакция на банки, които ще бъдат задръстени с искания за кеш”, уточни той.

Председателят на бюджетната комисия обясни, че въпросът е, че не е ясно колко са недекларираните резерви на Руската федерация. „630 млрд. са явните. Недекларираните има възможност да бъдат проследени през страните, които биха подпомогнали Русия.  Половината от средствата на централната банка в Русия са блокирани, но 14% са в Китай, там са резервите", допълни той.

Според Каримански изключването на седем руски банки от системата SWIFT не е крайна мярка. „Ако беше крайна, трябваше да бъде изключен целият SWIFT - всички банки. Това е крайното ниво, в което вероятно ще се премине, когато се спре кранчето на газа”, посочи още той.

По думите му повишаването на цената на метала в Русия през последните две години по време на пандемия е било знак, че суровината отива за въоръжаване.

Каримански още веднъж потвърди, че ще бъде кандидат на ИТН за шеф на БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още