IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Цветанов: Бизнесът трябва да се заеме с приемането на бежанци

Войната прекъсна доставките и последствията върху икономиките ще продължат с години, посочи управляващият партньор в консултантска компания "Академия за лидери"

14:03 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

 

Бизнес асоциациите трябва да отделят ресурси, за да организират всички аспекти по посрещането и интегрирането на бежанците, а не да чакат действията на държавата. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Владислав Цветанов, управляващ партньор в консултантска компания "Академия за лидери", в коментар за спешните мерки, които се налагат заради войната в Украйна.

Според него световните вериги за доставки ще трябва да се пренастроят, за да избегнат ефектите от военните действия в Украйна, а след нормализирането на ситуацията ще трябва да го направят отново.

„Докато войната и налагането на санкции срещу Русия продължават, не може да се прецени с точност какви ще са последствията върху всички засегнати икономики, но те ще продължат с години, а компаниите, които не могат да се адаптират бързо към ситуацията, са заплашени от фалит“, смята Цветанов.

По думите му в пандемията имаше забавяне, а сега при войната има прекъсване на доставките. „Скоростта, с която трябва да се извърши промяната, е много по-голяма", посочи експертът.

Той е категоричен, че притокът на украински бежанци няма да реши проблемите на българския трудов пазар, предизвикани от демографската криза.

"Буди недоумение поведението на асоциациите, които очакват държавата да обработи целия имигрантски поток и чрез бюрата по труда да им подаде наготово хора, които искат да работят в техните фирми. Активните бизнес предприятия да очакват неефективната държава да свърши цялата тази работа е утопия", е мнението на консултанта.

Цветанов представи и книгата си "Бизнес растеж: как да постигнем такъв", която представя изследвания в областта на стратегическия мениджмънт, синтезира причини за провали на предприятия и концепции и модели за растеж на национални и международни пазари.

Какъв недостиг на суровини ще изпитат европейските държави? Кои сектори ще са най-засегнати от войната в Украйна? Имат ли капацитет държавните институции да организират процеса по приемане на бежанците? Откъде може да дойде финансиране за тази координация? Какви мениджърски умения трябва да приложат предприемачите в сложната политическа и икономическа ситуация? Какво не достига на българските фирми, за да постигнат бърз растеж?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още