IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Националният интерес на България е да бъдем с нашите съюзници

В Черно море се водят военни действия, няма как да пратим C-300 на Украйна, посочи бившият външен министър

11:30 | 28.03.22 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Националният интерес на България е да бъдем с нашите съюзници

Националният интерес на България е да бъдем с нашите съюзници и във военно, и в икономическо положение. Българската принадлежност към решенията на НАТО и ЕС трябва да е ясна и категорична. Това мнение изрази  бившият външен министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR по повод срещата на лидерите на държавите членки на НАТО в Югоизточна Европа, чийто домакин е премиерът Кирил Петков. 

"Фокусът ще бъде свързан с несигурността в Черно море, но надали може да очакваме решения. Страните от нашия регион трябва да са силно загрижени от движението по границите. В Черно море не само има предупреждения за мини, но и военни действия", коментира той.

Калфин е категоричен обаче, че не може да става дума за преместване на средства от националната отбрана по повод на идеи в общественото пространство за евентуалното изпращане на оръжия в Украйна от страна на България. Калфин е убеден, че не става въпрос за страх от Русия, но потвърди, че нашата страна не иска да бъде най-острата в този конфликт.

"Ракетите имат отбранителни функции в България. За да се съгласим да ги преместим, тези отбранителни функции трябва да бъдат поети от някой друг, а такава възможност няма. Няма как утре C-300 да бъдат натоварени на камиони за Украйна“, категоричен е той.

Според него Украйна трудно би преживяла отделянето на части от територията ѝ. По думите му, във всяка ситуация може да се намери компромис, въпреки че конфликтът е стигнал много напред. "Военните действия ще се прекратят при съгласие или когато едната от страните претърпи поражение. Втората опция става все по-актуална. Не виждам сигнали от Русия за прекратяване на военните действия. Това, което се договаряше за хуманитарни коридори, не се изпълняваше. Силно се съмнявам доколко искрено е желанието на Русия да стигне до съгласие на този етап", смята Калфин.

Бившият външен министър призна, че е изненадан от поведението на руския посланик в България Елеонора Митрофанова, която според него започва да си изпуска нервите и не представя добре държавата си. Той подчерта, че с Русия имаме основания да имаме близки отношения, но е категоричен, че  няма как да бъде подкрепена от обществото агресията в Украйна. „В България има много широка изненада от това, което се случва до границата ни и това не се вписва в представата, която много от нас имаха за Русия", посочи Ивайло Калфин.

Той смята, че НАТО се въздържа изключително много от това да влезе в пряк конфликт с Русия, и е на мнение, че поведението им е разбираемо.

Калфин е убеден, че ЕС взе сериозни мерки срещу Русия и очаква до месец - месец и половина, те да нанесат тежък удар на руската икономика. „В Русия има страхотна пропаганда и силно ограничение на външния свят. В днешния свят е много трудно изцяло да си затвориш държавата. Спирането на енергийните доставки ще бъде тежък удар за Европа, но още по-тежък за Русия. Доставките от САЩ донякъде биха компенсирали. Преговори с Русия най-вероятно ще има на европейско равнище. Сигурно Русия ще се заиграе индивидуално със страните членки", прогнозира бившият външен министър.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Сус бре, серсемин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
GiRo
преди 2 години
Редовните руски тролчета са се изходили отново. Разбира се с поредните *** опорки от типа ...https://offnews.bg/analizi-i-komentari/vojnata-zapochna-za-da-ne-zapochne-vojna-773195.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
"Съюзници" не е подходящо казано. Съюзниците имат думата при вземането на решения. Ние сме "васали". Както казва авторът - принадлежим на решенията на НАТО и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++1000 Но на тях им пука само да не им се скара Големия Бял Вожд от Голямата Бяла Къща :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Историята показва, че като сме с тия съюзници все ядем хурката. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още