IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Може да се избере обединяваща кандидатура за управител на БНБ

Като няма разбирателство, по-добре да се направи стъпка назад, каза премиерът относно споровете за управител на БНБ

14:03 | 11.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Никой не трябва да слага личната си кариера пред стабилността на България. Затова ние показахме какво е лидерство, като изтеглихме кандидатурата на Андрей Гюров. С тези думи министър-председателят Кирил Петков коментира пред журналисти казуса с избора на нов управител на БНБ по време на откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

"Като няма разбирателство, по-добре да се направи стъпка назад. Нищо не изисква това бързо действие да има нов гуверньор. Може да се избере обединяваща кандидатура. Сега имаме една, която не се подкрепя от останалите три партии", каза Петков и добави, че благодари на Андрей Гюров за това, че се оттегля

"Всяка друга банкова позиция изисква добър опит и познания, но когато говорим за човек, който трябва да управлява всички парични потоци на държавата, тогава се изисква етика и морал на много по-високо ниво и съвсем друг стандарт", каза Кирил Петков.

На въпрос защо кандидатът на „Има такъв народ“ (ИТН) Любомир Каримански не е достатъчно добър кандидат предвид опита му в Световната банка, Петков каза, че за там се изисква най-вече технически професионализъм и припомни, че Каримански не е подкрепен от три от четирите партии в коалицията.

След коалиционния съвет, който приключи късно в неделя вечерта, стана ясно, че поста управител на БНБ все още създава сериозно напрежение сред партньорите. Председателят на парламентарната група на "Има такъв Народ" Тошко Йорданов заяви за пореден път пред журналисти, че от партията няма да оттеглят кандидатурата на Любомир Каримански.

Виктория Василева от ИТН пък се възмути с пост във Facebook, че явно Каримански е достатъчно добър за световната банка, но не и за БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Прав е Петков. Трябва безупречен кандидат. Дори съмнение да има, то е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още