IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Гечев: БСП няма да подкрепи Каримански за БНБ

Ако НС гласува военна помощ за Украйна, излизаме от коалицията и отиваме на избори, каза депутатът от левицата

11:23 | 11.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

БСП вероятно няма да подкрепи кандидата на „Има такъв народ“ (ИТН) за управител на БНБ Любомир Каримански. Това каза пред Нова телевизия социалистът Румен Гечев.

„При създалата се ситуация от неделя почти съм сигурен, че няма да подкрепим и втория кандидат за поста за шеф на БНБ. Не искаме да взимаме страна и да се противопоставяме на нашите партньори в коалицията. БСП е партия, която внася спокойствие. Нямаме желание да задълбочаваме раздора и да подкрепяме другата кандидатура”, каза Гечев.

„Ние сме по-малкият партньор в коалиция и подходихме справедливо и спокойно и изчакахме да видим какво ще предложат нашите партньори”, посочи той в отговор на въпрос защо той не се е кандидатирал за гуверньор на БНБ. Гечев подчерта, че ако не се избере нов управител на финансовата институция, начело ще остане Димитър Радев, който е на поста в момента, но с изтекъл мандат. 

„Всичко е възможно“, каза социалистът относно това дали е възможно да бъде предложен още един мандат на Радев, но добави, че е вариант и да има и нови кандидатури.

„Има всякакви предизвикателства и кризи, през които трябва да преведем страната, и коалицията трябва да бъде стабилна. Не можем да си позволим да внасяме допълнителен шум", обясни Гечев и се разграничи от "свредела", в който са се вкарали партньорите им.

Той потвърди още веднъж, че дори Народното събрание да гласува военна помощ за Украйна, лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова няма да се подпише под това предложение за износ на оръжие и ще излезе от управлението, т.е. ще си подаде оставката. „Това означава и БСП да излезе от управлението и коалицията да се разпадне“, каза Румен Гечев.

“Беше казано съвсем ясно от г-жа Нинова, че ако има решение на парламента, а аз се надявам такова нещо да няма, че тя няма да подпише решението. Това означава, че Нинова ще напусне правителството, а БСП – коалицията. Тогава отиваме на нови избори”, обясни социалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още