IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът предлага представители на коалицията да посетят Украйна

Имам коалиционни партньори, които имат „червени линии”, и моята задача не е да се правя на най-смелия, коментира Петков във връзка с евентуална военна помощ

20:20 | 22.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българска делегация с представители на четирите партии от коалицията заминава за Киев в следващите дни. Това обяви премиерът Кирил Петков пред Нова телевизия.

Новината идва само ден, след като външният министър на Украйна Дмитро Кулеба постави изключително остро въпроса за военна помощ от България, а коалицията за пореден път се разтресе от вътрешни противоречия.

БСП остават категорично против, „Демократична България” и „Има такъв народ” са за изпращане на военна помощ. Това определя на „Продължаваме промяната” ролята на балансьор в управлението в опит да намери компромис.

„Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Разбирам г-н Кулеба. Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии”, и моята задача не е да се правя на най-смелия”, заяви Кирил Петков.

„В момента „Демократична България” казват: „Това е нашата „червена линия”, БСП казват: „Това е нашата „червена линия”. Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да вземе по-информирано решение, отколкото когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България, колко е важно за украинците. И каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да веем знамена”, заяви Петков.

Надявам се, че и двамата ни коалиционни партньори ще стигнат до общ език, около който всички да се обединим. „Продължаваме промяната” ще бъде лидерът в този диалог”, каза още Петков.  



Украинският външен министър Дмитро Кулеба прекара в България три дни без да получи това, за което беше дошъл. След политическите скандали, които съпътстваха тази визита, от „Демократична България” настояват за коалиционен съвет във вторник.

Парламентът обаче е във великденска ваканция. Комисиите ще започнат да работят от 3 май, а първото пленарно заседание ще се проведе на 4 май. Евентуално решение от Народното събрание „за” или „против” изпращане на оръжия за Украйна може да се очаква поне след 10 дни.

„Видяхме какво се случи, когато имаше дори малък конфликт за Централната банка. Започнаха да се хвърлят обиди, разклащания”, каза още премиерът.

"Доста добри общи решения се случват, но светлината на прожекторите не ги фокусира тях. Да, за БНБ беше добър пример - когато не се мисли коалиционно, как може да работим заедно, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция. Но мисля, че това беше добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица, и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин, сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента", каза още Петков.

Петков коментира и икономическите въпроси.

„Знаем, че трябва да помогнем тези шокови движения на цените да бъдат посрещнати от държавата поне в началото и едновременно с това да използваме всички извънбюджетни начини цените да се намалят. В това правителство има доста икономисти. Знаем, че дългосрочно трябва да имаме стабилни мерки”, каза Кирил Петков.

По темата Северна Македония Петков отрече да е договаряно падането на ветото на България до юни месец. Петков е категоричен, че пътят на югозападната ни съседка към Европа е в интерес и на България, но не и преди да се гарантират правата на българите там.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
ти също се включи в делегацията ... да реализираш сънищата си ... белким неко руснак те насили ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
Нинова да командирова синът си от Силициевата долина да се бие на страната на руските агресори като наемник- нали не иска България да дава оръжия на Украйна- хайде сега- да покаже, че русия е за нея НАД България и че това е реалната позиция на цялото бсп. Всички привърженици на бсп да постъпят по същия начин- ще направят едно добро на България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
да останат да се бият с Путин там ... полза и за Украйна и за България ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още