IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитната система за опаковки в България ще заработи най-рано през 2024 г.

От началото на годината има работна група, която да анализира чуждия опит и да направи предложения за въвеждането на системата

16:50 | 11.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, БГНЕС</em></p>

Снимка: архив, БГНЕС

Депозитната система за събиране на еднократни опаковки, които подлежат на рециклиране, в България може да бъде въведена най-рано към средата на 2024 г. Това стана ясно от изказване на Светлана Божкова, директор на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), по време на уебинар за депозитната система, който се състоя днес.

Уебинарът е организиран от Reloop Platform, международна организация с нестопанска цел, която обединява индустриалния сектор, правителствени и неправителствени организации с обща визия за кръговата икономика. В уебинара участваха представители на депозитните системи в Скандинавските страни и Естония, както и представители на общини, институции, производители на напитки в България.

Работна група вече обсъжда обхвата и стъпките за въвеждане на депозитна система за опаковки в България. Първото ѝ заседание се състоя в началото на годината, на което присъстваха производители на безалкохолни напитки и пивовари, рециклатори, търговски вериги, организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки и общини.

Съгласно опита на страните, които вече експлоатират такава система, периодът от идеята до реалното ѝ въвеждане отнема поне две години. България още не е започнала със същинските проучвания и анализи, на които да базира практиката.

Кръгова икономика в действие

В момента депозитни системи за събиране на еднократни и многократни опаковки функционират в 12 държави в Европа, като предстои въвеждането им в още 15, коментира Ася Добруджалиева, председател на Управителния съвет на Асоциацията на еколозите от общините в България.

Пионер е Швеция, където подобна система работи от 1984 г. През 1989 г. депозитна система е заработила и в Исландия. В последните две години – периода 2020-2022 г., депозитни системи започват да функционират и в Латвия, Словакия, Румъния, Беларус, Португалия, Малта. Очаква се въвеждането на такива през 2023 г. в Турция, Англия и други страни.

За да функционира депозитна система за опаковки от напитки, трябва да има споразумение между производители, търговци и рециклиращата индустрия какви опаковки да се събират и как да се маркират, така че системата да ги разпознава на по-късен етап, както и как да се етикетират. Това важи както за произведени в страната опаковки, така и за вносните.

При депозитната система търговците заплащат депозитна такса за опаковките на производителите, а потребителите – на търговците. Потребителите си възстановяват депозитната такса при връщане на опаковките, а магазините си я получават от оператора на депозитната система. Потребителите след това могат да изберат дали да си вземат парите, или да ги ползват за следващи покупки.

Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още