IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илияна Цанова: ЕС заигра като геополитически лидер във войната в Украйна

Конфликтът в Украйна и инфлацията са сред основните заплахи за ЕС през 2022 година, смята зам. генералният директор на ГД "Бюджет" в ЕК

22:36 | 31.05.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Войната в Украйна предизвика Европейския съюз (ЕС) да действа като геополитически играч, което до момента не се беше случвало, коментира по време на уебинар, организиран от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) заместник генералният директор на ГД "Бюджет" на ЕС Илияна Цанова. Тя поясни, че общността подкрепя твърдо Украйна още от първия ден на руската военна офанзива, отпускайки 1,5 млрд. евро военна помощ.

В допълнение ЕС е отпуснал 4,1 млрд. евро помощ за страните от общността и съседните държави, като Молдова, които са приели украински бежанци, стана ясно още от презентацията на Цанова. Тя обърна внимание, че вече се водят и разговори на различно ниво за следвоенното възстановяване на страната.

Късно снощи лидерите на ЕС постигнаха принципно съгласие за предоставяне на 9 млрд. евро помощ за Украйна през тази година. Към тази сума ще бъдат добавени средства и от други държави и финансови институции, уточни още Цанова. Въпросът е как ще бъдат набрани тези средства и един от начините е емитиране на заем.

ЕС вече има опит с емитирането на дълг за финансирането на механизма за възстановяване на европейската икономика след пандемията от коронавируса. По данни на Цанова за последните две години общността вече е емитирала 113,5 млрд. евро облигации, от които 23 млрд. евро са зелени облигации с различен матуритет - от 3 до 30 години. По този показател общността е най-големият емитент в евро в света.

Този механизъм е договорен изключително бързо - за 6 месеца, като държави, които традиционно са против европейски облигации са дали своето съгласие, разказа още зам. генералният директор на ГД "Бюджет". Според нея той обаче носи сериозен репутационен риск за общността, ако изпълнението му се провали.

Заради добрия кредитен рейтинг ЕС получава много изгодни условия по емитираните облигации - по аукционите в периода юли - декември 2021 г. постигната лихва е 0,14%. Ако Италия беше емитирала свои 10-годишни държавни ценни книжа в този период, би постигнала 1,8% доходност, а България - 1,2%, изчисли Цанова.

Планът за възстановяване и устойчивост на ЕС е на стойност над 800 млрд. евро и за първи път харченето на тези средства ще бъде верифицирано спрямо резултатите.

Тя припомни, че за новия програмен период ЕС има бюджет от 2 трлн. евро, включително и механизма за възстановяване. За България средствата са в размер на 26 млрд. евро.

Освен войната в Украйна, предизвикателства за ЕС през 2022 г. е ускоряващата се инфлация и плановете за енергийната независимост и Зеленият преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 1 година
ЕС е играчката на САЩ в Европа. Инструмент за постигане на американските геополитически цели на континента. Американска марионетка на кратко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
look who's talkingКато представител на ЕБВР Илияна Цанова е била консултант по преструктуриране на публични дружества за комунални услуги, създаването на регулаторни органи в областта на водния сектор, структурирането на публично-частни партньорства (примерно със Софийска вода и за сметосъбиране и сметоизвозване[ неясно? ]), както и фискална децентрализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
Добре де, нека е "играчка". Нещо, с което, си играят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 1 година
...А мен, ме забавлява искреното вярване че, всичко, което си пожелаеш, се сбъдва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Г.ащурите на копейниците явно още са пълни от вчера. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Или полски свирач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
емитирането на дълг е твърде интересен критерий за "геополитически играч"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още