IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гроздан Караджов е готов на компромис – да се разсрочи увеличението на тол таксите

Превозвачите смятат за недостатъчни предложенията на регионалното министерство, предупреждават за ръст на стоките, превозвани по второкласни пътища

18:19 | 06.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Увеличението на тол таксите да влезе от 1 юли тази година с преходен период от шест месеца, в които увеличението ще е само една втора от първоначално предложеното. От 1 януари догодина увеличението на тарифата на тол таксата ще бъде в предложения пълен размер. Този вариант предложи министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на среща с представители на превозвачите, предаде БТА.

„Запазвам позицията си, че цялата второкласна пътна мрежа трябва да влезе в обхвата на тола и да бъде таксувана, което означава, че който използва магистралите, пътищата първи и втори клас, да плаща – както тежкотоварните, така и лекотоварните автомобили“, заяви Караджов.

Министърът напомни, че за поддръжката на пътната мрежа в страната са необходими пари и е нормално този, който я ползва, да плаща. „Не е справедливо ползването на второкласните пътища. Казвал съм го многократно – опитваме се да натоварим върху правилната глава тежестта", аргументира се Караджов като предаде позицията на МРРБ.

Според него аргументът за отлагането във времето на повишението на тарифите е да се даде глътка въздух на бранша, като фирмите ще имат възможност да калкулират новите си тарифи.

От бранша обаче смятат за недостатъчни предложенията на регионалното министерство.

„Ние дадохме редица предложения, от които само това беше прието – за стъпаловидно въвеждане на тол таксите, за всичко останало ние не срещнахме разбиране“, коментира пред журналисти Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Той предупреди, че по отношение на пътищата втори клас, за които също ще има тол такси,  българският гражданин ще усети това по джоба си следващите два-три месеца. По думите му таксуването ще рефлектира върху всички стоки, които се превозват с камиони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още