IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект в каналите на Варненското езеро застрашава Аспаруховия мост

Експертът по геотехника проф. Добрин Денев предлага решение, с което да се предпазят опорите на моста

13:23 | 17.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

Реализацията на проекта за удълбочаване на каналите на Варненското езеро може да има фатални последици за безопасността на Аспаруховия мост във Варна. За това предупреди проф. д-р инж. Добрин Денев, преподавател по геотехника, в интервю на Антикорупционния фонд (АКФ), който засегна темата във видео поредицата си „Блатни истории от Варненското езеро“.

„Това, което е задължително, един от законите, бих казал, на изпълнението на този тип пилоти, е бетонирането да бъде непрекъснато. А прекъсвания е имало“, разкри проф. Денев,  експерт по геотехника и бивш ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия в периода 2008-2011. През 70-те години на миналия век той е един от експертите, които намират конструктивно решение на проблемите с безопасността, заложени при строителството на Аспаруховия мост. Проблемът тогава е в компрометираното изпълнение на укрепващите колони, т. нар. „пилоти“, на моста.

Той се позовава на протоколи на проучване на специалисти, които след направени сондажи констатират, че във вътрешността на пилотите след преминаване през бетона „има само пясък, кал и тиня“. Заключението е, че повече от 50% от пилотите са компрометирани.

В протоколите е записано: „От сондажния отвор на дълбочина 18 метра продължава да излиза слаб, влажен бетон. Шест месеца след бетонирането е слаб – той никога няма да се втвърди“, коментира проф. Денев и е категоричен, че „във всяко едно отношение нещата са тревожни“.

За да се компенсират недостатъците на компрометираните първоначални колони, ученият предлага изливането на допълнителни подсилващи бетонни колони. През февруари 2022 проф. Денев извършва нова експертиза на моста, в рамките на която става ясно, че част от планираните укрепващи пилотни колони обаче никога не са били монтирани.

„В екзекутива се вижда, че на един от стълбовете са направени такива уширения и са сложени по шест броя пилоти в допълнение. Оказа се обаче, че един от двата стълба няма такива уширения. Вероятно плочата е била вече изпълнена само на единия стълб“, констатира експертът по геотехника.

По думите му, това е особено важна информация на фона на изпълнявания в момента проект за удълбочаване на каналите на Варненското езеро, който минава точно под централния отвор на Аспаруховия мост, като поставя нови рискове за безопасността му.

Тревогата на проф. Денев е заради експлоатацията на каналите на Варненското езеро. „Когато един кораб премине, той вдига вълна, която блъска в бреговете, а когато отмине корабът, има движение в обратна посока. И плаващият пясък отгоре, който е с дебелина около 10 метра, ще влезе в канала. И всичко това може да доведе наистина до крайно нежелателни последици“, смята той.

Експертът по геотехника напомня, че първите 5-10 метра на пилотите са оголени, а и в някаква степен спорни като изпълнение. „Достатъчен е един малък земетръс. Достатъчно е тежки превозни средства горе по моста да спрат рязко. Картината, така да се каже, е скрита. Всичко е в земята. И като информация също е била прикрита години наред – 50 години от тогава“, коментира проф. Денев.

Ученият потвърди, че проектът за удълбочаване на Варненското езеро предвижда нова облицовка на откосите, където са разположени укрепващите колони. Проблемът, според него, е, че преди да бъде поставена новата облицовка, ще бъде премахната старата и ще бъде оголен брегът. 

„Това е опасният момент. Технологията на изпълнение може да се окаже противопоказна, тоест устойчивостта на моста може да бъде провокирана. Дълбоко убеден съм, че всичко това е поправимо. В нашата експертиза има препоръка как да се излезе от тази ситуация – с шпунтови стени – изпълнява се за броени дни. Те ще бъдат своего рода бариера. Имаме протекция на опорите на моста“, каза експертът, който се надява, „онова, от което най-много се опасяваме, да не се случи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още