IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отзовава 70 руски дипломати, работили срещу националните интереси

Голяма част от тези лица са работили за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие, споделя премиерът в оставка Кирил Петков

18:50 | 28.06.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България гони 70 руски дипломати, работили срещу интересите на страната, заяви пред журналисти премиерът в оставка Кирил Петков.

„Искам да кажа на всички чужди страни, не само на Русия, че всички, които работят срещу интересите на България, ще бъдат отзовани да си отидат обратно в страната, от която са дошли“, предупреди Петков.

Той отказа да даде повече подробности за дейността, която са осъществявали дипломатите, тъй като информацията е конфиденциална. 

„Мога да кажа, че голяма част от тях са работили за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие“, обясни министър-председателят.

Петков добави, че тези 70 души са заемали различни официални роли в посолството на Русия. „Извършвали са несвойствени дейности за тези дипломатически позиции“, обясни Петков.

„Това не е по никакъв начин агресия към руския народ – нямаме нищо против тях. Просто, когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във  вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този тип действия. И в неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва“, добави Петков.

През март България обяви 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната. Според наличната информация посочените служители на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали на територията на Република България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Руското министерство на външните работи отвърна на удара малко след това като съобщи, че обявява за персона нон грата служители на българското посолство в Москва. Руското външно министерство уточнява, че тази мярка е взета в отговор на немотивираното според руската страна решение на българските власти да обявят за персона нон града десет дипломати на руското посолство в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още