IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТН биха подкрепили кабинет на "Продължаваме промяната" без Петков и Василев*

Румен Радев обяви край на цикъла от консултации. Предстои връчване на мандат на първата политическа сила, каза още той

10:56 | 28.06.22 г.
<p>
	<em>Тошко Йорданов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Тошко Йорданов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Има такъв народ" (ИТН) ще води разговори с "Продължаваме промяната" за съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание, но няма да подкрепи правителство, ако в него участвт Асен Василев или Кирил Петков. Това заяви председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов след консултациите в Президентството.

Той уточни, че двамата са политически лидери и тяхната задача е "да си ръководят партията, както прави г-н Трифонов, да дават политически съвети, да взимат политически решения" и затова и ИТН не желае да участва в управлението, ако те са част от евентуален кабинет. Проблемът лидерът на партията да участва в правителство се състои в това, че при евентуална смяна се стига до политическа криза, каза още Йорданов.

От неговите думи стана ясно още, че ИТН биха подкрепили "кабинет от професионалисти ", за определен период от време и с конкретна програма поне за една година. 

Тошко Йорданов обясни пред журналистите след края на срещата си с държавния глава, че е поискал разсекретяването на стенограмата от КСНС за Северна Македония, защото е бил на срещата и е чул какво говорят представителите на политическите формации и премиера по темата. Според неговите думи всички са били против предложението на Франция за решаването на конфликта, въпреки че днес го подкрепят.

Румен Радев уточни по време на публичната част от срещата с ИТН, че е разсекретил само една стенограма от консултативна среща за КТБ, но след като е обсъдил това с всички участници в този разговор, и допълни, че не иска да "компрометира свободата на изразяване при следващите консултативни съвети".

По темата за Северна Македония обаче държавният глава посочи, че "големият грях" на политическата класа в последните 30 години е, че са забравили българите и техните права там. "Проблемът не е двустранен, проблемът е европейски", категоричен беше Радев.

Според Ива Митева от ИТН в момента президентът Румен Радев ще трябва да прецени дали да се съобрази с искането на "Продължаваме промяната" и БСП за отлагане на консултациите до приемането на актуализацията на бюджета или ще започне процедурата по връчването на мандатите веднага, без да проведе предвидените в Конституцията консултации с всички парламентарно представени партии.

ИТН са тук, въпреки натоварената програма на парламента, защото уважаваме институциите, каза от своя страна Станислав Балабанов.

След "Има такъв народ" във втория кръг на консултациите за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание при президента Румен Радев влязоха представители на "Демократична България" (ДБ).

Лидерът на ДБ Христо Иванов отбеляза, че е много е важно да се направи опит за съставяне на кабинет с първия мандат, тъй като именно той е натоварен с най-много очаквания.

Иванов заяви, че трябва да се продължи фокусът върху един фундаментален въпрос - съдебната реформа, с широко съгласие за нейното провеждане.

Той изрази скептицизъм, че нови избори ще дадат магическо решение на проблемите.

"След толкова предсрочни избори е ясно, че това не може да бъде панацея. За нас кризата има още един аспект - на политическата класа, в която всичко е твърде лично. Оказа се невъзможно да се води разговор по съществените проблеми. Надявам се, че в крайна сметка, въпреки всички затруднения, консултациите ще се случат съдържателно и с участието на всички", допълни той. "Някакви бързи рецепти не мога да кажа, че имаме", каза Иванов.

Малко след това за разговори при президента дойдоха представители на „Възраждане“.

Лидерът на партията Костадин Костадинов поздрави държавния глава за бързата реакция, което показва загриженост за ситуацията в страната. Костадинов призова за предсрочни избори – колкото по-скоро, толкова по-добре, каза той.
По думите му България няма повече време за губене. Според него този парламент се е изчерпал, а предсрочните избори ще са като референдум за бъдещето на страната. Костадинов увери, че ако получат третия мандат, ще го върнат.

От своя страна Румен Радев обяви, че с днешната среща с групата на "Възраждане" цикълът от консултации е приключил. „Предстои връчване на мандат на първата политическа сила", каза президентът.

Припомняме, че от парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП) вчера заявиха, че техни представители няма да дойдат за консултациите, които бяха насрочени от президента за 13 часа в понеделник.

От групата съобщиха, че ще търсят възможности за насрочване на консултации при президента, след като приключи посещението на държавния глава в Мадрид и приемането на актуализацията на държавния бюджет. От БСП също не се явиха при президента вчера.

Румен Радев заминава на срещата на върха на НАТО утре. Форумът ще продължи до 30 юни.

*Обновена с позицията на "Възраждане".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още