IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взривени ли са дипломатическите отношения България-Русия?

Вероятността президентът да не е знаел за изгонването на руските дипломати е почти нулева, посочват анализатори

13:50 | 30.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Имаме взривяване на дипломатическите отношения между Русия и България, като изгонването на дипломати е изключително крайна мярка, която скоро държава членка на НАТО и ЕС не е правила. Това коментираха пред Bulgaria ON AIR международният анализатор Боян Чуков и бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев във връзка с експулсирането на 70 руски дипломати.

Боян Чуков отбеляза, че от публичните изяви по темата досега се разбира, че няма как президентът да не е знаел за експулсирането, преди то да се случи. "Ако погледнем към това, което се случи последните дни, разбираме, че премиерът казва от началото, че той е взел решението. След това се оказва, че не той е взел решението, а го е взел Съветът по сигурността към Министерския съвет. Първо, ако е имало наистина такъв съвет и там присъстват съгласно нормативните документи двама представители на президента, президентът отдавна трябва да е в течение на това, което се случва, но първата работа на Радев беше да каже, че не участва и не знае нищо по случая", посочи Чуков.

"Оказва се, че нотата е подписана от заместник на външния министър, който няма право да направи това. Затова юристи като проф. Киров и Десислава Атанасова от ГЕРБ, намекнаха, че става дума за взимане на решение, което е абсолютно нелегитимно и противоречи на българските закони. Министър-председателят показа още веднъж презрение към българската държава и Конституция. Ние ставаме за смях и пред чужденците", заяви Чуков. 

По думите му от руска страна е казано, че ответните мерки ще бъдат политически, дипломатически и асиметрични. 

"Асиметричните мерки, които взима Русия към подобни случаи, винаги имат някакво отношение към енергетиката. Имаме взривяване на дипломатическите отношения между Русия и България. Остава една огромна черна дупка, която не е в полза нито на Русия, нито на България", допълни международният анализатор

"В 143-годишната история дипломатическите отношения между България и Русия не са били на толкова ниско ниво. България в цялата си история на дипломация не е гонила дори събрано толкова дипломати досега. България е и европейски шампион в тази сфера... това също е притеснително", заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

По думите му България се нарежда в елита на западноевропейските държави, които имат крайно рязко отношение към Руската федерация.

"След нас е Полша, която изгони 45 руски дипломати. Ние водим в класацията. Руското посолство е най-многочисленото в България. Руските дипломати са 10 пъти повече от българските в Русия. Руското посолство има много прилежащи структури, както и служители, които са с дипломатически статут, но реално не извършват дипломатическа работа", обясни Керемедчиев. 

Събеседникът посочи, че Руското посолство е огромна структура с над 150 души. Той добави, че това, което се е взело като решение от правителството ни, е да се орежат бройките.

"Досега ние гонехме руски дипломати, но не намалявахме числеността на мисията на Руската федерация в България. Сега се взе решение да се орежат бройките - да се намали числеността на руските дипломати", каза бившият зам.-външен министър. По думите му вземането на това решение означава, че България иска реципрочност в представителствата на двете страни.

"В момента изгонването на 70 дипломати означава, че всички служители на консулствата във Варна и в Русе са изгонени. Това е едно обезглавяване на руското посолство, но трябва да се запитаме защо главата на руската делегация - Елеонора Митрофанова, не е в този списък", подчерта той.

Според него на премиера Кирил Петков явно не му е стигнала смелостта да направи и този жест, който е най-крайната стъпка.

"Отзоваването на посланик е почти прекратяване на отношения между двете държави. Намаляват каналите за комуникация. По този начин ще затрудним бъдещи дипломатически отношения между двете страни", убеден е Керемедчиев.

За гоненето на дипломати той отново подчерта, че е изключително крайна мярка, която скоро държава членка на НАТО и ЕС не е правила. Той смята, че вероятността президентът да не е знаел, е почти нулева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
простонаглоКиро вече 2-ри път се изпика на вашата Конституция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
fon
преди 1 година
На 6.11.1886г. българо-руските дипломатически отношения са прекратени за 10 години. Слабоумният Чуков не го ли знае това или му плащат да го крие с някакви лъжи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още