IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП спира преговорите с "Продължаваме промяната" за кабинет

Призоваваме Радев да свика КСНС заради руските дипломати, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова

15:12 | 29.06.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

БСП спира всякакви преговори с „Продължаваме Промяната” за съставяне на правителство, обостряйки още повече и без това сериозната политическа криза. За решението стана ясно от изявление на лидера на партията Корнелия Нинова след съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на БСП.

Изпълнителното бюро на БСП проведе извънредно заседание, свикано от лидера на партията Нинова тази сутрин.

"Решението да бъдат изгонни 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа история. То е на прага на скъсване на дипломатическите отношения", заяви Нинова. Тя е категорична, че решението не е обсъждано на Министерски съвет. „Това решение е взето абсолютно еднолично от премиера Кирил Петков. Всеки, който реши, че има такова решение, като например вицепрезидентът Йотова, да излезе и да го докаже“, призова Нинова. 

БСП ще настоява в пленарна зала за закрито заседание и изслушване на председателя на ДАНС.

Решението на социалистите да спрат преговорите за подкрепа за нов кабинет на евентуално управляващо мнозинство около "Продължаваме промяната" увеличава сериозно политическата криза, започнала преди седмици с напускането на коалиционния партньор "Има такъв народ". Впоследствие новото мнозинство в парламента отстрани председателя на НС Никола Минчев, а след това отказа да номинира друг кандидат. През миналата седмица кабинетът "Петков" загуби вот на недоверие, а в понеделник премиерът подаде формално оставка. В същия ден от "Продължаваме промяната" и БСП отказаха да идат на консултациите при държавния глава Румен Радев, който през последните седмици критикува силно кабинета и обтегна отношенията си с двете партии, които го бяха подкрепили на президентските избори миналата година.

Падането на правителството може да попречи на България да приеме еврото в началото на 2024 г. и рискува да забави получаването на финансиране от ЕС в размер на 6,3 млрд. евро (6,6 млрд. долара) в рамките на плана на блока за подпомагане на страните да се възстановят от кризата с Covid.

Ако сътресенията доведат до предсрочни избори, това може да даде тласък на националистическите и проруските сили в страна с традиционно силни връзки с Русия. Проучванията на общественото мнение показват, че ако вотът се проведе сега, антиевропейските националисти ще удвоят местата си в парламента, а нова консервативна партия, водена от бившия министър на отбраната Стефан Янев, също може да влезе в Народното събрание. 

"От много години БСП се бори за правова държава, за сила на институциите и за върховенство на закона. Настояваме въпросът да отиде там, където му е мястото. Настояваме закрито заседание и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент може би единствено до премиера", каза днес Нинова.

Нинова призова президента Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност заради руските дипломати.

Тя подчерта, че за пореден път премиерът Кирил Петков взима еднолични решения по въпроси, сериозно засягащи националната политика.

"Досега проявявахме толерантност и разбиране в името на общата цел, която си бяхме поставили да променим България. БСП ще се върнат на масата за преговори с ПП единствено ако последните предложат кабинет с друг кандидат за премиер", допълни тя.

Преди три дни Нинова заяви, че БСП ще преговаря с ПП за съставяне на правителство в този парламент. „По отношение преговорите с „Продължаваме промяната” Националният съвет ни даде и рамка, в която да водим разговорите с 4 краткосрочни задачи: първата – подкрепа на актуализацията на бюджета, втора – приемане на законите за Плана за възстановяване и устойчивост. Третата са реформите, които са необходими, за да влезе планът реално в действие, а четвъртата – подготовка на бюджета за 2023 г., за да можем да подготвим и страната, и хората за трудните есенни и зимни месеци, които ни очакват”, каза тогава Нинова.

Снощи премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че България гони 70 руски дипломати, работили срещу интересите на страната. „Искам да кажа на всички чужди страни, не само на Русия, че всички, които работят срещу интересите на България, ще бъдат отзовани да си отидат обратно в страната, от която са дошли“, предупреди Петков.

В отговор вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова написа в личния си профил във Facebook, че това не е решение на кабинета. "Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел", написа Нинова в социалната мрежа. 

Андрей Гюров: Надявам се от БСП да преосмислят своето становище

„Засега не сме стигнали на етап, на който да обсъждаме персонален състав на правителство, сега обсъждаме формула на управление, каза председателят на ПГ на „Продължаваме проманата“ (ПП) Андрей Гюров, след като от БСП взеха решение,че спират преговорите за съставяне на правителство с ПП и не искат Кирил Петков да е тяхното предложение за премиер.

Според Гюров път за преговори винаги има  въпреки новата информация от левицата. "До петък имаме време до връчване на мандата, така че всички опции са на масата", каза той.

Гюров увери, че ПП продължава да прави всичко възможно да излъчи правителство в рамките на този парламент. "Сега имаме нова информация и трябва да обмислим и да се върнем на масата на преговори и се надявам и БСП да преосмислят своето становище", коментира той.

По думите му българите също искат да има кабинет, защото това е стабилност и предвидимост.

Относно решението за изгонването на 70 руски дипломати от България Гюров каза, че това е нормално действие. "Действа правилото на пропорционалност, така че не виждам никаква драма", посочи той.

От своя страна, министърът на околната среда Борислав Сандов заяви в публикация във Facebook, че поне два пъти в оперативно заседание на Министерски съвет е обсъждан въпроса за реципрочност на броя дипломати в дипломатическите мисии на България в Русия и на Русия в България.

Христо Иванов: Вървим към заплахата от все по-голяма неуправляемост и хаос

„Решението на БСП да спре преговорите за кабинет очевидно придвижва страната не само с една крачка към избори, а към заплахата от все по-голяма неуправляемост и хаос“, коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в парламента.

Той призова всички да проявяват здрав разум и да намерят начин да се излъчи управление.

"Аз лично имам сериозно притеснение и мисля, че трябва да го погледнем в очите. Не просто отиваме към избори, а отиваме към един нов парламент, който ще бъде ялов и няма как да излъчи управление и трябва да носим отговорност за това", каза Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Вчера първоначално негативно я приех понеже ще ивеличи гласовете на Възраждане на следващите избори, което обективно е лошо, но сега вече ми харесва. Все за да има големи промени на изборите трябват големи и тежки решения иначе пак ще имаме същия фрагментиран парламент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Всъщност това не е лоша новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още