IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни активизираха онлайн връзката с длъжниците

Териториалната дирекция в Пловдив изпраща покани и получава по електронен път исканите от фирми и граждани документи

10:22 | 17.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Данъчни активизираха онлайн връзката с длъжниците

Експертите от пловдивската териториална дирекция на Националната агенция по приходите (НАП) започнаха да изпращат покани и документи до длъжниците си по електронен път, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

За първите три месеца от функционирането на услугата са изпратени близо 700 електронни съобщения, като в 54% от случаите клиентите са потвърдили, че са получили поканата.

Тази форма на комуникация цели значително да съкрати разходите на фирмите и администрацията. При електронното връчване на документи публичните изпълнители изпращат електронно подписано съобщение, съдържащо прикачен документ, който също е подписан с електронен подпис. Получателят трябва да върне потвърждение, че го е получил.

Първите опити на пловдивските данъчни показват, че гражданите изпитват известни затруднения с отварянето на електронно подписаните документи. Все още се налага публичните изпълнители да дават напътствия по телефона как да се отвори имейлът.

Данъчните са установили също, че някои длъжници нарочно не връщат потвърждение, че са получили е-поканата, с надеждата, че така ще отложат плащането към държавата. От агенцията призовават клиентите да не чакат нова покана, а да изпълняват задълженията си навреме, защото публичните изпълнители разполагат с достатъчно инструменти за принудително събиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още