IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ спря аукциона за 15-годишните еврови ДЦК заради колебанията на чуждите пазари

Емисията трябваше да бъде преотворена идния понеделник чрез предлагане на книжа за 40 млн. евро

10:43 | 14.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
МФ спря аукциона за 15-годишните еврови ДЦК заради колебанията на чуждите пазари

Отменя се обявеният за 18 юли, понеделник, аукцион за преотваряне на емисия 15-годишни държавни ценни книжа, деноминирани в евро, съобщи Министерството на финансите.

Решението е продиктувано от силната волатилност на международните капиталови пазари, свързана с проблемите със суверенните дългове на някои държави от еврозоната, посочват от финансовото министерство.

Провежданата устойчиво дисциплинирана фискална политика на кабинета доведе до адекватно текущо изпълнение на бюджетните параметри към края на първото полугодие и не е налице необходимост от допълнителен ресурс от вътрешния пазар, изтъква МФ.

Емисията 15-годишни еврови ДЦК, емитирана в края на септември миналата година, бе първата в този матуритетен и валутен сегмент на вътрешния пазар от 2003 година насам.

При първоначално предложени ДЦК за 45 млн. евро, бяха подадени поръчки за 311,4 млн. (рекордно презаписване от близо 7 пъти), като министерството одобри облигации за общо 234,1 млн. евро при средно претеглена годишна доходност от 6,45%.

Директорът на дирекция „Държавен дълг и финансови пазари” в МФ Милена Бойкова тогава заяви, че постигнатата доходност е много благоприятна и показва минимален спред спрямо емисията с матуритет 10 години и 6 месеца, която е приоритетна за МФ, тъй като се използва за изчисляване на дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване за 2010.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
wmbwcm
преди 12 години
Ако се има впредвид моментното състоянието на Еврозоната, може да се окаже, че лихвата даже е ниска за 15 г. ДЦК. Още не е съвсем ясно дали ще има евро след 3-4 години. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
6.45% си е висока лихва.Няма смисъл да се взимат пари при такива условия.Но все пак трябва да се мисли за 2013 и постепенно да се изчиства този дълг като се заменя с по изгоден. Това най-добре да стане не на падежа, а да с предварително изкупуване 1-2 години по-рано. Очевидно падежни дати, на които трябва да се набере много капитал стават обект на атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още