IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 пъти презаписване на 15-годишните ДЦК при средна доходност от 6,45%

Министерството на финансите одобри поръчки за 234 млн. евро при първоначално предложени за продажба 45 млн. евро

18:07 | 27.09.10 г. 8
Автор - снимка
Създател
7 пъти презаписване на 15-годишните ДЦК при средна доходност от 6,45%

Търсенето на първия аукцион за продажба на 15-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) за вътрешния пазар, деноминирани в евро, превиши предлагането близо седем пъти, съобщават от Министерството на финансите (МФ).

Това е първата емисия в този матуритетен и валутен сегмент, емитирана на вътрешния пазар от 2003 година насам.

Номиналната стойност на предложеното количество на аукциона за продажба на ДЦК беше 45 млн. евро, а постигнатият коефициент на покритие, който индикира инвеститорския интерес, е 6,92 (311,4 млн.евро)

Това е рекордно високо ниво на коефициент на покритие, постиган на аукцион за продажба на дългосрочни държавни ценни книжа.

В отговор на рекордния инвеститорски интерес, Министерството на финансите взе решение да одобри по-голямо от предварително обявеното за продажба количество държавни ценни книжа, а именно - 234,1 млн. евро.

Взетото решение ще бъде допълнителен стимул за ликвидността и доверието към местния дългов пазар като цяло, а реализираният обем на емисията, както и валутната и матуритетната й структура, й осигуряват бенчмарк-статут, се казва в съобщението на МФ.

На аукциона бе регистриран изключително висок интерес от страна на първичните дилъри на ДЦК, които подадоха рекорден брой поръчки, както от свое име и за своя сметка, така и сметка на техни клиенти.

За пореден път бе отчетен засилен интерес от страна на институционалните инвеститори - пенсионни фондове, застрахователни и животозастрахователни дружества.

Според директора на дирекция „Държавен дълг и финансови пазари” в МФ Милена Бойкова постигнатата средно претеглена годишна доходност на аукциона от 6,45% е много благоприятна и показва минимален спред спрямо отчетените показатели на доходността на емисията с матурите 10 години и 6 месеца, която е приоритетна за Министерство на финансите, тъй като се използва за изчисляване на дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване за 2010.

„Изключително високият интерес към аукциона е показателен за доверието на инвеститорите към България, като емитент на суверенен дълг. Това е поредното доказателство за успешно провежданата от правителството финансова политика и стабилността на българската фискална система”, коментира резултатите от аукциона заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
хендехох
преди 13 години
Естествено, че са участвали чужденци, къде в българските ПФ 500 млн. лв.? това е 1/6 от активите им, откъде да ги вземат? Застрахователите имат общо 1,5 млрд. лв. на кръст.Банките в такива инструменти не влагат. Те си връщат дълговете когато имат повече пари в джоба.В тази емисия поне 90% са чужденци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
trendroom
преди 13 години
такива големи емисии не се правят от днес за утре ...трябваше МФ преди това да направи БГ бондс да могат да минават с сетълмент през Седел и юроклиър за да могат чужденци да участват (първично и вторично) ...сега 234 милиона евруча емисия си е F!CKING DEAD само с локалните играчи (свирачи) Идват нови аукциони а доверието е нулево :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
BigBear
преди 13 години
15 годишните облигации може и да изглеждат скъпи, но са с 1 % по - евтини от емисията, която вероятно ще трябва да подменят.XS0145624432 глобални облигации падеж 15.01.2013 общ размер 818 465 000 EUR купон 7.50%Български Евро ДЦК като пазар трябва да се разработят и да влязат в портфейлите на фондовете, застрахователите и банките, да стигнат и до фирмите. Емисията трябва да е голяма, за да има смисъл и да се следи от дилърите и клиентите, защото иначе просто на пазара няма да има наличности за вторична търговия. За да влязат чужди пари и да започнат да арбитрират високата доходност също трябва да е голяма емисията. Това е бавен процес и 2 години подготовка си е стратегически правилно. Ако се поддържа балансирано последващо предлагане от по 100 милиона на тримесечие, падежа на глобалните ще мине без сътресения и отделно лихвените нива на тази емисия ще слизат по малко надолу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Мариян Йорданов
преди 13 години
Последния аукцион за книжа със срочност 10 г. бе при 6,1%, но в леватук е 6,45% в евро. При седемгодишните в лева (от май) лихвата е 6,09%.При петгодишните е 4,88% в лева.Ето всички аукциони от тази годинаhttp://***.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/fa_auction_res_interest_gs_bg.xls234 млн. евро не е лоша сума. Рисковете за намаляване на фискалния резерв рязко намаляват.Имайки предвид, че са нужни пари за съфинансиране по европроекти, като магистрали, метро, надлези и т.н., където до 80% са ни подарък, рентабилността ще е доста над 6,45%, например 5 пъти повече.За Тракия Плевнелиев казва "инвестирате 250 млн. евро и за 10 години имате възвръщаемост 1 млрд. лв.". От тези 250 млн. евро повечето са европейски... супер сделка.Колко е важно довършването на магистрала Тракия знае само човек висял в опашките на петолъчката в неделя на път за София.Ръста на туристите към гръцкото море е именно защото сега Северна Гърция е по-близо от Черноморието....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
VKVK
преди 13 години
ОК съгласен съм - мислех, че това е поредната емисия която се отваря и преди години е била 15-годишна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
nesty
преди 13 години
Бенчмаркове...http://***.bloomberg.com/markets/rates-bonds/government-bonds/germany/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
nesty
преди 13 години
по-точно 392 точки над 15 Year Bund!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
VKVK
преди 13 години
415 точки спред над Бундовете - Честито!!! Преди да се усетим и Дянков ще фалира държавата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още