IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митниците с над 500 млн. лв. повече ДДС и акцизи за 7-те месеца на годишна база

Приходите от акциза върху алкохола нарастват с над 50%

17:16 | 15.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Митниците с над 500 млн. лв. повече ДДС и акцизи за 7-те месеца на годишна база

По предварителни данни за първите 7 месеца на годината Агенция „Митници“ ще събере ДДС и акцизи общо с около 500 млн. лв. повече от същия период на миналата година. Това каза в отговор на въпрос на Investor.bg изпълнителният директор на митниците Ваньо Танов.

Спрямо заложения в Закона за бюджета план за приходите на митниците преизпълнението за периода е с около 120-150 млн. лева.

За месец юли, който по думите на Танов е „най-трудният месец от гледна точка на събираемост“ за митниците, преизпълнението на годишна база при ДДС се очертава да е с около 18 млн. лв., а при акциза – с около 30 млн. лева.

Преизпълнението на приходите при акциза се дължи на направените през миналата година промени в Закона за акцизите и данъчните складове, обясни Танов. Той даде пример, че приходите от акциза върху алкохола за 7-те месеца са над 50% повече на годишна база.

За увеличението на приходите от ДДС влияят обективни причини като повишаването на цените на горивата, каза още шефът на митниците. Той добави, че сега за пръв път от последните 3 години акцизът се увеличава и заради известно нарастване на физическия обем на т.нар. инвестиционни стоки, свързани с промишлеността. „Което според мен е показател за излизане на икономиката от кризата“, коментира Танов.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
някой да е усетил нещо от тези пари?отделно от тези дето ще ги откраднат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
bertram
преди 12 години
Ако трябва да се хвалят коректно е редно да кажат колко тона горива са обложили миналата и тази годинколко кутии цигари миналата и тази...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още