IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ще сезира европейски финансови органи при проблеми с упражняването на надзор

БНБ да може да изисква от банките да ограничат размера на променливите възнаграждения на служителите си, предвиждат промени в Закона за кредитните институции

14:30 | 24.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ ще сезира европейски финансови органи при проблеми с упражняването на надзор

Българската народна банка (БНБ) ще може да сезира Европейския банков орган в случаите, когато съответните компетентни органи в страната не й сътрудничат при осъществяване на надзор на консолидирана основа. Това ще може да става и когато не бъде постигнато съвместно решение между компетентните органи по въпроси, свързани с надзора върху банкови групи и финансови холдинги, които осъществяват дейност в няколко държави членки.

Посоченото се предвижда в приетия на днешното заседание на Министерски съвет законопроект за промени в Закона за кредитните институции, съобщи правителственият пресцентър. Промените в закона са с цел да се синхронизира българското с европейското законодателство по отношение институционалната рамка на банковия и финансовия надзор.

Новите норми се съдържат в няколко директиви, свързани с правомощията на три европейски надзорни органа - Европейски банков орган, Европейски орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване и Европейски орган за ценни книжа и пазари, които са част от Европейската система за финансов надзор (ЕСФН), се уточнява в мотивите за приемане на законопроекта.

Съгласно европейското законодателство всеки един от трите надзорни органа може да издава решения с правнообвързващ ефект спрямо компетентните органи в отделните държави членки. Въпросните решения може да са свързани с осигуряване спазването на европейските регулации и с разрешаване на спорове между компетентните органи. Надзорните финансови органи могат да вземат и решения по повод възникнали кризисни ситуации на ниво Европейски съюз.

Като алтернативна надзорна мярка и когато това се налага с оглед поддържането на достатъчен собствен капитал, в проектозакона за промени на Закона за кредитните институции е регламентирано правото на БНБ да изисква от банките да ограничат размера на променливите възнаграждения на служителите си.

Предвидени са промени и в административно-наказателните разпоредби на закона, с които се въвеждат диференцирани санкции за банките и другите юридически лица, различни от банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още