IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията: Бюджет 2012 г. е трудно изпълним

Според депутати от опозицията, в проектобюджета за догодина, тревога буди планираното нарастване на външния дълг и малкото чужди инвестиции

15:27 | 16.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Опозицията: Бюджет 2012 г. е трудно изпълним

През следващата година България ще бъде в рецесия, а правителството няма представа как да излезем от нея, каза депутатът и бивш министър на икономиката Румен Овчаров по време на обсъждането в пленарна зала на проектобюджета за 2012 г. на първо четене.

Той подчерта, че през третото тримесечие на годината, за разлика от прогнозите, икономиката ни отчита нулев ръст. Като един от основните минуси на финансовата политика на правителството Овчаров посочи планираното нарастване на държавния дълг, който, според него, към края на следващата година ще бъде около 15 млрд. лв., а към края на тази година - около 12 млрд. лв. И през 2012 г. ще продължи да расте безработицата в страната, прогнозира депутатът. 

"Този бюджет обрича на бедност голяма част от хората, а икономиката ще пълзи по дъното", затова няма да го подкрепим", обобщи мнението на Коалиция за България бившият премиер Сергей Станишев. Той допълни, че финансовата стабилност, изразяваща се в нисък бюджетен дефицит (1,3% от БВП), е важна, но когато се превръща в самоцел, "убива икономката".

Станишев, както и Йордан Цонев (ДПС), определиха като положителен елемент заложеният ръст от 80% на средствата от еврофондовете, но изказаха дълбоки съмненя, че това ще бъде постигнато на практика. Цонев нарече "непостижими" планираните за следващата година 1,6 млрд. лв. чуждестранни инвестиции, а те са "единствената антикризисна мярка на правителството".

Според ДПС за финансовата стабилност е по-важен ниският външен дълг, а не толкова ниският бюджетен дефицит, но правителството залага ръст на дълга за следващата година. Депутатът от ДПС предложи бюджетът "генерално да се ремонтира" между първо и второ четене, тъй като и "приходната част няма да се изпълни в този й вид".

Съпредседателят на Снята коалиция Мартин Димитров пък изтъкна, че в проектобюджета няма мерки за подмомагане на малкия бизнес. Той също изрази съмнения, че през следващата година ще бъде реализиран заложеният ръст на инвестициите и на усвояването на евросредствата.

"И Европа, и България ги очаква 10 години рецесия и страната ни скоро ще попадне в "Б" отбора на ЕС", беше коментарът на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той заяви, че неговата парламентарна група няма да подкрепи бюджета на първо четене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още