IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мажоритарят може да вземе почти всички акции от ЕВН в първия ден

Времето до търга е малко, SOFIX е близо до 3-годишно дъно, а само пенсионните фондове може да извадят нужния кеш, споделят представители на инвестиционната общност

12:15 | 14.12.11 г. 6
Мажоритарят може да вземе почти всички акции от ЕВН в първия ден

По 33% от капитала на ЕВН България Електроразпределение АД и ЕВН България Електроснабдяване АД ще бъдат предложени на 21 декември 2011 г. (сряда). Минималната цена за първото е 1 373,92 лв. на акция и общо 71 млн. лв., а за второто 120,31 лв. за акция или общо 7,5 млн. лв.

Всички акции ще бъдат предложени още в първия ден и през втория може да няма предлагане. Правилата на смесения закрит аукцион са такива, че на следващия ден отиват само блокираните при цената на отрязване акции, а такива може да няма.

Минималната цена е над 3 пъти по-ниска от приватизационната за 67% от капитала в далечната 2004 г.

Условията на търга са такива, че може да се стигне до бързо концентриране на акции в мажоритарният собственик, австрийската EVN, съответно търгово предложение и отписване на дружеството. Сроковете между потвърждението на проспекта от КФН и предлагането са кратки (само 2 седмици) и не е ясно дали инвеститори с потенциален интерес ще успеят да се включат в предлагането.

Възможността почти всички акции да бъдат изкупени от един купувач (или свързани лица) се дължи на факта, че всички акции ще се предложат наведнъж. Един купувач може да постави група лимитирани поръчки (тип пирамида) в комбинация с пазарна поръчка и да купи почти всички акции. След такова развитие пазарът с тези акции ще е неликвиден, поради което цените ще бъдат под натиск (повечето инвеститори влизат на неликвиден пазар, но търсят ниска цена). Така ще се отвори пътя към търгово предложение и отписване на дружеството от публичния регистър.

Във връзка с предстоящият търг потърсихме за мнение представители на инвестиционната общност у нас. На въпросите на Investor.bg отговориха Гено Тонев - инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт, Цветослав Цачев - ръководител Анализи в ИП Елана Трейдинг, Николай Мартинов - професионален инвеститор, и Стефан Асенов - инвестиционен консултант.

- Очаквате ли силен интерес? Спекулантите вероятно нямат кеш, предвид силния спад на SOFIX в последните месеци, кой ще ги замени?

Гено Тонев:

Очаквам интерес най-вече към тази група електроразпределителни дружества, още повече след като минималните им цени  изглеждат сравнително атрактивни.

Цветослав Цачев:

Очаквам изключително предпазлив интерес от страна на инвеститорите. Очевидната причина за това е SOFIX на 300 пункта. Спекулантите не могат да извадят стотици милиони за акциите на всички компании, които предстоят да станат публични, така че те ще са само екзотиката на пазара. По-важното е, че портфейлните инвеститори ще следят внимателно каква ще бъде ликвидността на пазара преди да се включат по-активно. Затова и не очаквам големи и много на брой поръчки в началото на предлагането.

Николай Мартинов:

Не очаквам интерес - цената от 13ХХ – 15ХХ лева за една акция е твърде голяма/неудобна и е обречена да бъде приета от ограничен кръг инвеститори, независимо от пазарната обстановка. Всичко, което казвам е за голямото дружество - ЕВН България Електроразпределение АД. Другото е малко и твърде рисково дори за добри времена на пазара.

Стефан Асенов:

Новината за пускане на остатъчния миноритарен държавен дял  от 33% от дружествата на EВН България на БФБ е чакана отдавна от инвестиционната общност.

Друг е въпросът дали не позакъсня и дали оптималния момент е това да се случи точно преди Коледните и Новогодишни празници. Приватизацията на държавни дружества и остатъчни дялове бе залегнала  в програмата за управление на правителството. Сега близо три години след началото на мандата му то става вече факт /ако не броим ЦПТ/.

Проблемът е, че основните  борсови индекси стигнаха дъното от март/април 2009 г., което се отразява зле на останалите инвеститори на родната борса. Компании с добър фундамент и отлични резултати се търгуват значително под счетоводната си стойност, а много от тях дори и под номинала си. На борсата липсва ликвидност, а среднодневните обороти са все по-ниски. Свидетели сме как липсват купувачи по основните позиции, включително и по тези на т.нар. сини чипове. Това позволява на малки сделки и ниски обеми да натискат цените надолу.

Смятам, че интересът към ЕВН би трябвало да бъде голям. При положение, че за първи път от години се предлагат  на приватизационен сегмент на БФБ  акции от атрактивно дружество. Дружество, което е монополист и развива печеливш и сигурен бизнес.

Що се отнася до кръга  на евентуалните участници, освен хипотетичния интерес на мажоритарния собственик, то той според мен се ограничава до пенсионните фондове /които имат ресурс, набрали са над 4 млрд. лв. до момента и са достигнали лимитите - горните граници на компаниите, в които са инвестирали/, банките чрез своите инвестиционни посредници /знаем, че те към момента са свръх капитализирани, кредитирането е свито, а влоговете на домакинствата минаха рекордните 30 млрд. лв./, както и в по-малка степен някои колективни инвестиционни схеми и отделни спекуланти.

Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
Изглежда има нещо гнило тук,особено като се има предвид цялостното отношение на правителството на Б.Б. и на С.Дянков в частност към капиталовия пазар ,твърде съмнителна е ситуацията.Да не забравяме и чии интереси обслужва Б.Б., във всички случаи не на инвестиционната общност, мисля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
Бих добавил и времето: през късата седмица, точно преди Бъдни вечер и Коледа .. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Началото на дискусията е факт, за мен беше интересно. Притеснява ме късият срок за реакция. Дали той не е ситото, предварително заложено в процедурата, в полза на разполагащите с предварителна информация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Цитат:"електроразпределението е с големи активи, печелившо и акцията му е значително по-скъпа от електроснабдяването. Но второто е на значителна загуба за 2010 г. и за полугодието на 2011 г. "Четох някъде спорни твърдения на това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
Дано се получи добра дискусия. С интерес ще проследя мненията на колегите от форума на Инвестор! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още