IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мажоритарят може да вземе почти всички акции от ЕВН в първия ден

Времето до търга е малко, SOFIX е близо до 3-годишно дъно, а само пенсионните фондове може да извадят нужния кеш, споделят представители на инвестиционната общност

12:15 | 14.12.11 г. 6
Мажоритарят може да вземе почти всички акции от ЕВН в първия ден

Има ли голяма вероятност сценарият за покупка от мажоритарния собственик, бързо търгово предложение и бързо делистване на ЕВН дружествата? Как би се движила цената между търга и евентуалното търгово?

Гено Тонев:

Не мисля, че към момента мажоритарния собственик се държи по начин, който да предполага сценарий с търгово предложение и делистване.

Цветослав Цачев:

Има такава вероятност, въпреки че мажоритарният собственик не е афиширал намеренията си да придобие всички акции. Тук най-важен момент е, че става дума за две отделни дружества, всяко със своите функции и финансови резултати. Затова и по-вероятно ми се струва те да бъдат придобити от стратегически инвеститор, включително и да бъдат делистнати.

Николай Мартинов:

Това е най вероятният сценарий – в противен случай щяха да се погрижат да направят сплит на акциите преди да ги пуснат на търг. Отделно сроковете от момента на публикуване на проспекта до търга са също необичайно кратки – за приватизацията на дружеството се говори от 2 години, но инвеститорите имат една седмица да се запознаят преди търга за цялото количество.

Стефан Асенов:

Според мен е малка  вероятността мажоритарният собственик да се опита да изкупи миноритарния пакет. Още повече, че при използвания метод смесен закрит аукцион при 1 лот равен на 1 акция това е практически невъзможно. Също така мисля, че в този момент публичният статут на компанията може да й донесе повече ползи отколкото негативи. Включително и нови инструменти за привличане на капитал, в т.ч. и заемен.

При хипотезата за търгово предложение за делистване на дружеството, то цената при която ще се пласира остатъчният пакет ще фигурира в алгоритъма на търговото. С други думи цената предложена на миноритарните акционери би трябвало да се приближи максимално до тази на приватизацията на миноритарния пакет акции.

Каква трябва да е минималната цена и може ли тя да предреши аукциона, включително да го провали?

Гено Тонев:

Ниска. И засега изглежда, че е такава.

Цветослав Цачев:

Минималната цена е над три пъти по-ниска от тази, постигната на приватизацията. Това е добре, защото означава, че пазарът ще определи справедливата стойност на компаниите. Друг е въпросът как това ще се коментира в политическа светлина и дали това няма да натежи рано или късно върху това предлагане или върху останалите две. Но очаквам ниската цена да не се приеме добре.

Николай Мартинов:

При този тип аукцион и номиналната цена би свършила работа, защото след като не виждаш колко дават за акциите конкурентите ти, обикновено оферираш цена близка до максималната си оценка, но такава цена би била опасна политически, макар че точно такава цена би повишила резулатата от търга защото ще има много участници, много слухове и контра слухове и в резултат от това основните купувачи ще бъдат принудени да се защитят с максималните си оферти.

Стефан Асенов:

За подобен вид процедури, за основа би трябва да се вземе счетоводната стойност на акциите, обработена с тенденциите  за развитие на сектора, натрупания резервен фонд на компанията, вземанията, краткосрочните и дългосрочните задължения.

През 2004 г. австрийската компания придоби 67% от дружествата, равняващи се на 104 708 акции за 271 млн. евро, което прави близо 4 772 лв. за акция с номинал 10 лв.

В момента АПСК е определила минимални цени от 1373,92 лв. за акция от капитала на "ЕВН Електроразпределение" АД и от 120,31 лв. за една акция от капитала на "ЕВН Електроснабдяване" АД. Сумирайки двете минимални начални цени получаваме 1 494,23 лв. общо. Ако го сравним с цената на придобиване на мажоритарния пакет се оказва, че държавата е обявила стартова цена за миноритарния пакет с 69% по-ниска от цената за мажоритарния.

Следователно за тази приватизационна  процедура, мисля че минималната цена няма да провали търга.

ЕВН Електроразпределение е печелившо и с много повече активи. Може ли ЕВН Електроснабдяване да се окаже по-добрата опция за инвестиране?

Гено Тонев:

Тъй като интересът на всички ще е насочен към черешката на тортата, напълно е възможно по-малката компания да бъде игнорирана и да продложи по-добра възможност за инвестиция.

Цветослав Цачев:

За мен основният показател за оценка на компаниите е печалбата. Тоест, инвеститорите ще купуват печелившите компании и при това на цена, която не е висока. Ще ми е интересно да видя какво ще се случи с акциите на двете отделни дружества, но засега всичко е въпрос на спекулации по темата.

Николай Мартинов:

Не. По-голямото обикновено е по стабилно, а в дадения момент единствено ситурността е от значение. Липсата на дивидент е силно ценопонижаващ фактор в случая.

Стефан Асенов:

Не може да се каже еднозначно дали инвестицията би била печеливша и в коя компания повече. Да, електроразпределението е с големи активи, печелившо и акцията му е значително по-скъпа от електроснабдяването. Но второто е на значителна загуба за 2010 г. и за полугодието на 2011 г. Всичко е въпрос на сметки и инвестиционно решение на бъдещия инвеститор.

Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
Изглежда има нещо гнило тук,особено като се има предвид цялостното отношение на правителството на Б.Б. и на С.Дянков в частност към капиталовия пазар ,твърде съмнителна е ситуацията.Да не забравяме и чии интереси обслужва Б.Б., във всички случаи не на инвестиционната общност, мисля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
Бих добавил и времето: през късата седмица, точно преди Бъдни вечер и Коледа .. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Началото на дискусията е факт, за мен беше интересно. Притеснява ме късият срок за реакция. Дали той не е ситото, предварително заложено в процедурата, в полза на разполагащите с предварителна информация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Цитат:"електроразпределението е с големи активи, печелившо и акцията му е значително по-скъпа от електроснабдяването. Но второто е на значителна загуба за 2010 г. и за полугодието на 2011 г. "Четох някъде спорни твърдения на това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
Дано се получи добра дискусия. С интерес ще проследя мненията на колегите от форума на Инвестор! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още