IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерства ще отчитат плащанията си ежедневно в интернет

Новият регистър за разплащанията ще се управлява от финансовото ведомство

16:49 | 27.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Министерства ще отчитат плащанията си ежедневно в интернет

От Мария Папазова, Dnes.bg

От 1 юли на сайта на министерството на финансите всекидневно ще се публикуват данни за средствата, които се превеждат на т. нар. първостепенни бюджетни разпоредители - всички министерства, Министерският съвет, държавните висши училища, държавните медии, ДАНС и др.

От 1 август пък всички министерства ще предоставят всекидневно информация за разплащанията, които са правили към отделните институции и за какво са ги използвали те, като тази информация ще се публикува в сайтовете на съответните министерства.

Промените са част от въвеждането на Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА), която бе приета от правителството на днешното заседание. 

По думите на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов това ще спомогне за провеждане на по-прозрачна финансова политика от страна на правителството.

В справките ще се отбелязват над 95% от разходите на ведомствата – за възнаграждения на персонала, удържани средства от данъци и осигурителни вноски, текущи субсидии и др. В електронната система няма да се отразяват плащанията от валутни сметки на бюджетните предприятия, финансовите лизинги и плащанията по схемата за централизирано разплащане на осигурителни вноски.

По думите на Горанов тази система ще играе ролята на инструмент за взаимен контрол. Той обаче уточни, че засега няма да се отчита дали въпросните средства са използвани максимално ефективно.

Oще новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още