IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз откри пропуск в бюджета на НЗОК за 400 млн. лв.

Заради „недоглеждане“ на Симеон Дянков се губят средства от приходната част, смятат медиците

10:36 | 26.10.12 г.
Лекарският съюз откри пропуск в бюджета на НЗОК за 400 млн. лв.

Българският лекарски съюз (БЛС) откри сериозен пропуск в приходната част на бюджета на НЗОК за 2013 г. Според съюза сметките в бюджета на здравната каса за следващата година не излизат и поискаха депутатите да не гласуват документа преди да бъде обсъден отново от социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи bTV.

Според лекарския съюз по бюджета на здравната каса ще влязат с около 400 милиона лева повече от заложените в проектобюджета 941 милиона лева.

В настоящия проект за бюджет не са отчетени парите, които ще постъпят от увеличението на пенсиите, на минималната работна заплата, от вноските за ученици, студенти и други. И лекарите питат къде ще отидат тези допълнителни средства.

„Не знаем дали това е резултат на елементарно недоглеждане, дълбоко се съмняваме, тъй като във финансовото министерство работят сериозни професионалисти. Далеч сме от мисълта, че това е умишлено, но по този начин се губят едни 350 до 400 милиона в приходната част”, заяви д-р Георги Ставракев, зам.-председател на БЛС.

Лекарите са единодушни, че държавата се опитва да избяга от отговорност, прехвърляйки някои дейности, за които тя е длъжна да отговаря, към здравната каса. Сред тях са ин витро процедурите, имунизациите, полагането на интензивни грижи, които са част от спешната помощ и други. От 2013 г. те ще бъдат прехвърлени към касата и тя ще плаща за тях, добавиха от БЛС.

Според съсловната организация бюджетът за здравеопазване за 2013 г. не само че не е увеличен, а е сериозно намален. „Няма как ние да приемем прехвърляне на дейности, които са отговорност на държавата чрез Министерството на здравеопазването (МЗ) в НЗОК, особено с изключително подценени параметри”, заяви председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов.

На съвместното заседание на бюджетната и икономическата комисия вчера проектът за бюджет на касата беше приет на първо четене.

Лекарският съюз подкрепя искането на Българската стопанска камара бюджетът на НЗОК да се върне в Тристранния съвет и да се разгледа първо там, както е по закон, преди да влезе в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още