IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Христов: Не може да има ръст на икономиката без структурни реформи

Парите за земеделските субсидии вече са във фискалния резерв и неговият размер е над 5,3 млрд. лв.

08:45 | 22.04.13 г. 27
<p>
	Калин Христов, Снимка: БТА</p>

Калин Христов, Снимка: БТА


- Близостта ни с Гърция и Кипър какво влияние оказва върху нашата икономика?

Кипър не може да ни окаже директно влияние, а Гърция вече премина през най-трудните си периоди и влиянието на кризата там не беше толкова голямо върху страната ни, дори и търговията между двете страни не намаля толкова много, колкото се очакваше на фона на спада на гръцката икономика, който е 30 процента - от 2009 г. досега.

От гледна точка на финансовия сектор се видя също, че не може да има никакъв дестабилизационен ефект.

- Какви са прогнозите на Министерството на финансите за икономическия растеж, инфлацията, безработицата у нас до края нагодината?

Очакванията са вградени в тригодишната рамка, която вече бе одобрена от правителството - един процент растеж за тази година, ускоряване през следващата година до 1,8 процента и през 2015 г. - до 2,9 процента. През 2016 г. се надяваме растежът да се увеличи до 3,4 процента, но това е траектория на растеж - не трябва да се разчита, че точно тези показатели ще се изпълнят.

Ще имаме траектория на по-плавно възстановяване и отлагане във времето на възстановяването. Не може да се очаква достигане на растеж от 5-6 процента в кратък времеви хоризонт.

Инфлацията остава потисната, имайки предвид факта, че вътрешното потребление е относително с много слаби темпове на растеж. От разбивки на инфлационните индекси се вижда, че единственото, което до март има положителен принос за инфлацията, са храните.

Имаме отрицателен принос на стоките с дълготрайна употреба, така че инфлацията остава ниска. Имаме прогноза за 1,8 на сто средногодишна инфлация за тази година, а за 2014 г. очакваме тя да се увеличи до 2,7 процента, но все пак остава на много ниски нива.

- Как ще се отрази забавеният растеж на заетостта?

Докато при предишната прогноза се считаше, че през 2013 г. вече трябва да имаме положителен растеж на заетостта, това отлагане във времето на възстановяването на икономиката води до прогноза за 2013 г. за все още отрицателен растеж - тоест спад на заетостта.

За тази година очакванията ни са спад на заетостта с още 2,4 на сто, а през следващата - минимален растеж от 0,4 процента.

- При тази прогноза каква трябва да бъде фискалната политика на страната?

Промяната в очакването за растежа води и до промяна в скоростта, с която се провежда консолидацията - тоест свиването на дефицита. Това, което е важно да се знае, защото хората го пропускат, е, че нормалното разбиране за фискалната позиция е бюджетът да е балансиран - дефицит от два или три процента е изключение.

Много хора казват, че има възможност държавата да натрупа дефицит, но ние така или иначе имаме изискванията, които произтичат от Пакта за стабилност и растеж и от Фискалния пакт, който подписахме и въведохме с новия Закон за публичните финанси.

Ние имаме ограничения в рамките на този закон и те са - достигайки някакво ниво на дефицит да започнем да консолидираме бюджета и да се движим към балансиран бюджет. Сега обаче процесът на консолидация се забавя, като страната ни ще съкращава дефицита си много по-бавно, отколкото смятахме през есента на миналата година.

В момента предвиждаме дефицит от 1,3 процента от БВП и през следващата 2014 г., един процент през 2015 г. и 0,8 процента за 2016 г., а балансирането на бюджета се измества в 2017 г.

Консолидацията е по-бавна. Идеята е именно тази - когато икономическата активност е слаба, фискалната политика да не играе проциклична роля. Говоренето за това как страната може да реализира висок бюджетен дефицит, за да постигне някакво стимулиране на икономиката, е в значителна степен несериозно, тъй като ние имаме ангажименти, произтичащи от Фискалния пакт, но и опитът показва, че дефицитите задълбочават проблеми в икономиката, а не ги решават.

Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Калине, Калине, ..... Христов, Христов... и ти като Дянков,....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
aide_de
преди 11 години
Представям си, че банките дават 3% лихва по депозитите и вземат 14% по кредитите, и си сменят условията когато си искат, и ти слагат каквито си искат такси, и въобще с твоите си пари си им роб почти до гроб....Това си представям, Уважаеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
aide_de
преди 11 години
Г-н министърчето и зам. шефче на Банката да не ни говори празни приказки от падишаха / ППП/:1. За едни ДДС веднага, големите, монополите, олигарсите, а за дребните - след 3-4 години. Логика братче!2. Сруктурна рефоррма също е ППП. Тези реформи си ги гледаме 23 - 24 години, без да броим соц. структурни реформи: Има Български ехергиен холдинг/БЕХ,/, няма БЕХ; има АЕЦ - няма АЕЦ; Има газопровод - няма газопровод, петролопровод и т.н. Даже и магистралите ги няма докрай....Така че да не ни натрапва ППП, а да си ходи по-бъзо или да се заеме с работа:1. Първо и най-вайно условие за развитие на БГ икономиката е ОЗАПТЯВАНЕ, АРЕСТУВАНЕ, ЛИКВИДИРАНЕШ на монополите петрол, лекарства, търговия на веригите,ДКЕВР, строителство на магистрали и други финансирани от бюджета2. Разбиване на чиновническия гнет, ДЪРЖАВЕН ОЛИГОФРЕНИЧЕН ОЛИГАРХИЧЕСКИ РЕЖИМ.3. БАНКИТЕ, брато, банкитеИ т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
здрастикак е курса на рублата днес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
jelenski
преди 11 години
ми не може, но не е само до реформи, трябва и инвестиции, а устойчива четиригодишна икономическа стагнация с ясно изразени елементи на рецесия, свито потребление, силно намалени външни инвестиции и оттегляне на големи чуждестранни инвеститори! ГЕРБ се постараха много да скапят държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
цъкнах по погрешка след като изчетох темата, извинявай.Съгласен съм с това което казваш и наистина проблема не е в конкурентноспособността ти, а с това че пазара е зает и презадоволен. Аз съм в същата позиция. Достъпа ти до пазар изисква подход извън регламента - да подкупиш някой в икея, администратор (държавана поръчка) и т.н. и чак тогава ако си качествен и евтин ще имаш шанс. Мизерия породена от намаленото потребление на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
***, пак се замисли, кои са *** според една несоциална система - пенсионери, неработещи, инвалиди, майки, неуспели в рулетката с инвестициите(длъжници), ***(бедни по рожден). Доскоро на никой не му пукаше за мафия, корупция и крадене от елита, нещо повече - смяташе се за редно и се толерираше, като естествено. А краденето, подлостта и лицемерието бяха несъизмеримо по големи от сегашните. Сега проблема е че няма кой да работи, за да има от кой да се краде и се започна олигархичен канибализъм - лииксове разни.И точно така, комунистическото разпределение според Маркс е "трудещия се е господар на плодовете от труда си (принадената стойност)" но исторически това винаги е било смазвано в зародиш,и подменяно от държавен капитализъм (държавата разпределя принадената стойност), така че нямаш реален пример за такъв.Десетимата българи могат и да не мързелуват стига да се противопоставят на германеца(деглобализация).Емоционалната употреба на "мръсни" думички, няма да коментирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
"Уви! Според мен, структурни реформи няма как да се случат по простата причина, че няма воля за това.Критичната точка в която хората, дето НЕ работят са станали повече от тези дето работят отдавна е премината."Аз си мисля, че изначално е некоректна тезата, която изтъква за основен фактор на лошата икономическа и социална среда, противопоставянето и баланса на работещи и не-работещи в контекста на предлаганите и провеждани държавни политики. Според мене това е несдържателно, защото и по настоящем (пък и във всеки един момент от времето назад) голяма част от незаетите си представят решението на своите проблеми именно чрез трудова заетост, а не чрез бюджетно преразпределение. Въпроса е, че достатъчно ефикасни мерки и политики в тази насока (за повишаване на заетостта) просто не се предлагат или в най-добрия случай са меко казано половинчати. Каква е причината да няма на "тезгяха" такива мерки? Според мен причината съвсем не е в някакъв сблъсък м/у интересите на заетите и не-заетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Незнам защо се обърна към мен след като в цялата тема имам 1 коментар с ++++. Но така и така си се обърнал към мен - аз не съм убеден, че един германец произвежда колко 10 българи. Защо? Какво? В какъв измерител? Ако измерителя е пари това е гати абсурда. Примерно аз произвеждам мебели по поръчка, индивидуален проект а не серийно. Също така специфични изпълнения според това какво му трябва на клиента. Този труд и продукт струва тук много по-евтино от колкото в Германия. Даже бих казал поне 10 пъти по-евтино. Дори произвеждаме тук и монтираме там специфични мебели които няма как да се произведат серийно. Убеден съм, че на месец правя същия брой или дори повече поръчки от подобна на моята фирма в Германия. Приходите обаче са доста по-малки. Как това измерва моята и тяхната производителност? Тая работа с ниската производителност е МНОГО плаваща. Ей го сега дори произвеждаме с по-малко ток и по-малко хора - *** това виждаш ли било вредно за икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още