IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Христов: Не може да има ръст на икономиката без структурни реформи

Парите за земеделските субсидии вече са във фискалния резерв и неговият размер е над 5,3 млрд. лв.

08:45 | 22.04.13 г. 27
<p>
	Калин Христов, Снимка: БТА</p>

Калин Христов, Снимка: БТА

- Допустимо ли е да се достигне 2 процента дефицит?

Не е допустимо, защото такъв дефицит може да имаме, ако имаме силно отрицателен растеж, а икономически растеж от 1 процент не е такъв - той е под потенциалния ни растеж, но не е отрицателен. Минус два-три процента бюджетен дефицит може да се реализира, когато икономиката е в състояние на значителен спад - такова състояние имахме единствено през 2009 г. - спад от 5,5 процента.

Тогава имахме и рязко увеличение на дефицита, но с него идва и ангажиментът към консолидация, който е в общата финансова рамка на ЕК.

Според мен битува някакво незнание, че три процента е нормалният дефицит и просто една страна може да имат такова ниво на бюджетен дефицит, без това да създава негативни последици за икономиката. Но това е проблем, не само заради общата рамка на регулация в ЕС, но и чисто икономически - такива дефицити не помагат на икономиката, те задълбочават кризата, тъй като реализирането на значителни дефицити неизбежно води до нарастване на лихвените проценти с последващия негативен ефект върху фирмите и домакинствата.

- Казахте, че няма опасност за изпълнението на бюджета за тази година. Имате ли предварителни данни за първото тримесечие на тази година? Как се движат постъпленията в бюджета от данъци и акцизи?

Събираемостта на данъците за първите три месеца е 20,1 процента от прогнозираното за годината, докато миналата година е било 20,7 процента - тоест разликата е минимална, но трябва да се има предвид, че очакваните приходи в бюджета за тази година са увеличени с повече от 10 процента спрямо проектобюджета от миналата година. Така че като цяло приходите се движат в траекторията, която е очаквана, и оттам възможността за
изпълнение на бюджета, така както е написан, е много голяма.

Няма риск този бюджет да не бъде изпълнен с предвидения в него дефицит от 1,3 процента за годината. Същевременно няма и данни да има някакви значителни резерви, които да позволяват допълнителни разходи. Това беше ясно и в решението на
Министерския съвет, когато отделихме тези 41 млн. лв. - те трябваше да бъдат пренасочени от други области.

Бюджетът, имайки предвид и по-слабата икономическа активност от очакваната, се
изпълнява добре, но със значително усилие.

- А как се изпълняват приходите от акциз?

Имаше до февруари изоставане на акциза от горива, но мартенските данни ще покажат, че това изоставане в значителна степен е наваксано.

- ЕК възстанови авансово изплатените средства за земеделските стопани, а в края на август е падежът на извънредната емисия ДЦК. Ще може ли да поеме фискалният резерв плащанията по тази извънредна емисия?

Парите вече са преведени от ЕК и са във фискалния резерв. По тази причина той към момента е вече почти 5 млрд. и 300 млн. лв. Предстоят месеци, които са силни от гледна точка на приходите, така че със сигурност във фискалния резерв ще има достатъчно пари да бъде платена облигацията през август и в края на годината резервът да е над нивото, предвидено по закон.

Развитието на данните вече толкова ясно показват това, че не виждам кой би се наел да го оспорва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Калине, Калине, ..... Христов, Христов... и ти като Дянков,....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
aide_de
преди 11 години
Представям си, че банките дават 3% лихва по депозитите и вземат 14% по кредитите, и си сменят условията когато си искат, и ти слагат каквито си искат такси, и въобще с твоите си пари си им роб почти до гроб....Това си представям, Уважаеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
aide_de
преди 11 години
Г-н министърчето и зам. шефче на Банката да не ни говори празни приказки от падишаха / ППП/:1. За едни ДДС веднага, големите, монополите, олигарсите, а за дребните - след 3-4 години. Логика братче!2. Сруктурна рефоррма също е ППП. Тези реформи си ги гледаме 23 - 24 години, без да броим соц. структурни реформи: Има Български ехергиен холдинг/БЕХ,/, няма БЕХ; има АЕЦ - няма АЕЦ; Има газопровод - няма газопровод, петролопровод и т.н. Даже и магистралите ги няма докрай....Така че да не ни натрапва ППП, а да си ходи по-бъзо или да се заеме с работа:1. Първо и най-вайно условие за развитие на БГ икономиката е ОЗАПТЯВАНЕ, АРЕСТУВАНЕ, ЛИКВИДИРАНЕШ на монополите петрол, лекарства, търговия на веригите,ДКЕВР, строителство на магистрали и други финансирани от бюджета2. Разбиване на чиновническия гнет, ДЪРЖАВЕН ОЛИГОФРЕНИЧЕН ОЛИГАРХИЧЕСКИ РЕЖИМ.3. БАНКИТЕ, брато, банкитеИ т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
здрастикак е курса на рублата днес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
jelenski
преди 11 години
ми не може, но не е само до реформи, трябва и инвестиции, а устойчива четиригодишна икономическа стагнация с ясно изразени елементи на рецесия, свито потребление, силно намалени външни инвестиции и оттегляне на големи чуждестранни инвеститори! ГЕРБ се постараха много да скапят държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
цъкнах по погрешка след като изчетох темата, извинявай.Съгласен съм с това което казваш и наистина проблема не е в конкурентноспособността ти, а с това че пазара е зает и презадоволен. Аз съм в същата позиция. Достъпа ти до пазар изисква подход извън регламента - да подкупиш някой в икея, администратор (държавана поръчка) и т.н. и чак тогава ако си качествен и евтин ще имаш шанс. Мизерия породена от намаленото потребление на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
***, пак се замисли, кои са *** според една несоциална система - пенсионери, неработещи, инвалиди, майки, неуспели в рулетката с инвестициите(длъжници), ***(бедни по рожден). Доскоро на никой не му пукаше за мафия, корупция и крадене от елита, нещо повече - смяташе се за редно и се толерираше, като естествено. А краденето, подлостта и лицемерието бяха несъизмеримо по големи от сегашните. Сега проблема е че няма кой да работи, за да има от кой да се краде и се започна олигархичен канибализъм - лииксове разни.И точно така, комунистическото разпределение според Маркс е "трудещия се е господар на плодовете от труда си (принадената стойност)" но исторически това винаги е било смазвано в зародиш,и подменяно от държавен капитализъм (държавата разпределя принадената стойност), така че нямаш реален пример за такъв.Десетимата българи могат и да не мързелуват стига да се противопоставят на германеца(деглобализация).Емоционалната употреба на "мръсни" думички, няма да коментирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
"Уви! Според мен, структурни реформи няма как да се случат по простата причина, че няма воля за това.Критичната точка в която хората, дето НЕ работят са станали повече от тези дето работят отдавна е премината."Аз си мисля, че изначално е некоректна тезата, която изтъква за основен фактор на лошата икономическа и социална среда, противопоставянето и баланса на работещи и не-работещи в контекста на предлаганите и провеждани държавни политики. Според мене това е несдържателно, защото и по настоящем (пък и във всеки един момент от времето назад) голяма част от незаетите си представят решението на своите проблеми именно чрез трудова заетост, а не чрез бюджетно преразпределение. Въпроса е, че достатъчно ефикасни мерки и политики в тази насока (за повишаване на заетостта) просто не се предлагат или в най-добрия случай са меко казано половинчати. Каква е причината да няма на "тезгяха" такива мерки? Според мен причината съвсем не е в някакъв сблъсък м/у интересите на заетите и не-заетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Незнам защо се обърна към мен след като в цялата тема имам 1 коментар с ++++. Но така и така си се обърнал към мен - аз не съм убеден, че един германец произвежда колко 10 българи. Защо? Какво? В какъв измерител? Ако измерителя е пари това е гати абсурда. Примерно аз произвеждам мебели по поръчка, индивидуален проект а не серийно. Също така специфични изпълнения според това какво му трябва на клиента. Този труд и продукт струва тук много по-евтино от колкото в Германия. Даже бих казал поне 10 пъти по-евтино. Дори произвеждаме тук и монтираме там специфични мебели които няма как да се произведат серийно. Убеден съм, че на месец правя същия брой или дори повече поръчки от подобна на моята фирма в Германия. Приходите обаче са доста по-малки. Как това измерва моята и тяхната производителност? Тая работа с ниската производителност е МНОГО плаваща. Ей го сега дори произвеждаме с по-малко ток и по-малко хора - *** това виждаш ли било вредно за икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още