IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Христов: Не може да има ръст на икономиката без структурни реформи

Парите за земеделските субсидии вече са във фискалния резерв и неговият размер е над 5,3 млрд. лв.

08:45 | 22.04.13 г. 27
<p>
	Калин Христов, Снимка: БТА</p>

Калин Христов, Снимка: БТА

- Допустимо ли е да се достигне 2 процента дефицит?

Не е допустимо, защото такъв дефицит може да имаме, ако имаме силно отрицателен растеж, а икономически растеж от 1 процент не е такъв - той е под потенциалния ни растеж, но не е отрицателен. Минус два-три процента бюджетен дефицит може да се реализира, когато икономиката е в състояние на значителен спад - такова състояние имахме единствено през 2009 г. - спад от 5,5 процента.

Тогава имахме и рязко увеличение на дефицита, но с него идва и ангажиментът към консолидация, който е в общата финансова рамка на ЕК.

Според мен битува някакво незнание, че три процента е нормалният дефицит и просто една страна може да имат такова ниво на бюджетен дефицит, без това да създава негативни последици за икономиката. Но това е проблем, не само заради общата рамка на регулация в ЕС, но и чисто икономически - такива дефицити не помагат на икономиката, те задълбочават кризата, тъй като реализирането на значителни дефицити неизбежно води до нарастване на лихвените проценти с последващия негативен ефект върху фирмите и домакинствата.

- Казахте, че няма опасност за изпълнението на бюджета за тази година. Имате ли предварителни данни за първото тримесечие на тази година? Как се движат постъпленията в бюджета от данъци и акцизи?

Събираемостта на данъците за първите три месеца е 20,1 процента от прогнозираното за годината, докато миналата година е било 20,7 процента - тоест разликата е минимална, но трябва да се има предвид, че очакваните приходи в бюджета за тази година са увеличени с повече от 10 процента спрямо проектобюджета от миналата година. Така че като цяло приходите се движат в траекторията, която е очаквана, и оттам възможността за
изпълнение на бюджета, така както е написан, е много голяма.

Няма риск този бюджет да не бъде изпълнен с предвидения в него дефицит от 1,3 процента за годината. Същевременно няма и данни да има някакви значителни резерви, които да позволяват допълнителни разходи. Това беше ясно и в решението на
Министерския съвет, когато отделихме тези 41 млн. лв. - те трябваше да бъдат пренасочени от други области.

Бюджетът, имайки предвид и по-слабата икономическа активност от очакваната, се
изпълнява добре, но със значително усилие.

- А как се изпълняват приходите от акциз?

Имаше до февруари изоставане на акциза от горива, но мартенските данни ще покажат, че това изоставане в значителна степен е наваксано.

- ЕК възстанови авансово изплатените средства за земеделските стопани, а в края на август е падежът на извънредната емисия ДЦК. Ще може ли да поеме фискалният резерв плащанията по тази извънредна емисия?

Парите вече са преведени от ЕК и са във фискалния резерв. По тази причина той към момента е вече почти 5 млрд. и 300 млн. лв. Предстоят месеци, които са силни от гледна точка на приходите, така че със сигурност във фискалния резерв ще има достатъчно пари да бъде платена облигацията през август и в края на годината резервът да е над нивото, предвидено по закон.

Развитието на данните вече толкова ясно показват това, че не виждам кой би се наел да го оспорва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Незнам защо се обърна към мен след като в цялата тема имам 1 коментар с ++++. Но така и така си се обърнал към мен - аз не съм убеден, че един германец произвежда колко 10 българи. Защо? Какво? В какъв измерител? Ако измерителя е пари това е гати абсурда. Примерно аз произвеждам мебели по поръчка, индивидуален проект а не серийно. Също така специфични изпълнения според това какво му трябва на клиента. Този труд и продукт струва тук много по-евтино от колкото в Германия. Даже бих казал поне 10 пъти по-евтино. Дори произвеждаме тук и монтираме там специфични мебели които няма как да се произведат серийно. Убеден съм, че на месец правя същия брой или дори повече поръчки от подобна на моята фирма в Германия. Приходите обаче са доста по-малки. Как това измерва моята и тяхната производителност? Тая работа с ниската производителност е МНОГО плаваща. Ей го сега дори произвеждаме с по-малко ток и по-малко хора - *** това виждаш ли било вредно за икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 1
Ибн ал Кан
преди 11 години
Другарки и другаре,Не са *** тези които са остарели, или са жертва на злополука, или са болни или недъгави.*** са тези, които са им откраднали парите и в момента се крият зад тях.Подлост и лицемерие, които в България са добили чудовищни размери.И това, че един германец произвежда, колкото 10 българи не означава, че десетимата българи трябва да мързелуват.Това ли ви е социализЪма! :)) Та там лозунга беше, че 'трудещия е господар на плодовете на труда си' :)Още по-жалко изглежда и твърдението, че понеже ЕС наложил хиг. стандарти или с думи прости, някой субекти дето правят кашкавал в мандрите да си мият ръцете, та това затрило бизнеса им! :)Ужас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 4
george_tn
преди 11 години
много лесно се става *** - остаряване, катастрофа, болест, рекет, финансово затъване, неравен старт и т.н. Лесно се влиза, и много трудно се излиза от омагъосания кръг ако спазваш "правилата" на системата.Проста математика - няма как всички да работят, ако 1 германец произвежда колкото 10 българи, а с произведеното могат да се задоволят нуждите на 100. И този омагъсан кръг си има имена - глобализация и техн.прогрес при либерална св.икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 7
hagan
преди 11 години
може да си прав нете карам да бъда идеалист ако дигнат още 2-3 г пенсионната възраст съвсем ще из крейзи държавата аз избощо не съм убеден че ще живея до 65 единия ми дядо е починал на 63 другия на 68 баща ми на 44 аз няма да живея със орлите та да плащам пенсионни осигуровки които в един момент ще ги окрадат и ще кажат няма пари за пенсиирешението е излизане от европейския съюз ако постоим още 10 г там ще станат 1 милион работещи и 4 милиона пенсионерисами си правете какво става тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 11 години
++++++++++++++++++++++++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 0
data
преди 11 години
А не се притеснявай , аз отдавна съм се събудил - отдавна се стремя да плащам колкото се мога по малко на държавата която харчи парите Ми за подпомагане на *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 11 години
Уви! Според мен, структурни реформи няма как да се случат по простата причина, че няма воля за това.Критичната точка в която хората, дето НЕ работят са станали повече от тези дето работят отдавна е премината.И понеже изборната ни 'демокрация' е измислена нарочно така, че тези които НЕ работят да гласуват да харчат парите на работещите връщане назад няма как да има.И всичко това се случва под някакви лицемерен, 'миловиден' претекст за 'соц. справедливост' и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Дали са възможни реформи? Само при определени обстоятелства. Ако има 10 човека, които да са отговорни за тази държава, няма да има нужда от парламент. В момента има някакво движение и разбутване и главно защото няма парламент, който да размива решаването на законите. Гледайте какво ще стане след изборите. Ако служебния кабинет създаде някаква инерция, след изборите всичко ще затихне. Ще започне пак бюрокращина, караници, лобиране, губене на време. За мен този парламентарен модел, които имаме е порочен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 11
hagan
преди 11 години
виждам че летиш в облаците от Европа те спряха че хиляда миризливи *** отидоха да смучат помощи тамти искаш 300 000 хиляди даги оставиш на улицата да вземем ножовете ида се бием със тях защото те няма да се свият в ъгъла ида чакат да умрат от глада относно пенсионерите подкрепи някое лекарство да го дават на всички навършили 70 ида умират да не пречат а връзката между осигуровките и пенсионната възраст е чеколкото повече вдигаш толкова повече намаляват защото никой не вярва че ще получи пенсия преди да умресъбуди се къде спиш и на глупости вярваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още