IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Христов: Не може да има ръст на икономиката без структурни реформи

Парите за земеделските субсидии вече са във фискалния резерв и неговият размер е над 5,3 млрд. лв.

08:45 | 22.04.13 г. 27
<p>
	Калин Христов, Снимка: БТА</p>

Калин Христов, Снимка: БТА

- Допустимо ли е да се достигне 2 процента дефицит?

Не е допустимо, защото такъв дефицит може да имаме, ако имаме силно отрицателен растеж, а икономически растеж от 1 процент не е такъв - той е под потенциалния ни растеж, но не е отрицателен. Минус два-три процента бюджетен дефицит може да се реализира, когато икономиката е в състояние на значителен спад - такова състояние имахме единствено през 2009 г. - спад от 5,5 процента.

Тогава имахме и рязко увеличение на дефицита, но с него идва и ангажиментът към консолидация, който е в общата финансова рамка на ЕК.

Според мен битува някакво незнание, че три процента е нормалният дефицит и просто една страна може да имат такова ниво на бюджетен дефицит, без това да създава негативни последици за икономиката. Но това е проблем, не само заради общата рамка на регулация в ЕС, но и чисто икономически - такива дефицити не помагат на икономиката, те задълбочават кризата, тъй като реализирането на значителни дефицити неизбежно води до нарастване на лихвените проценти с последващия негативен ефект върху фирмите и домакинствата.

- Казахте, че няма опасност за изпълнението на бюджета за тази година. Имате ли предварителни данни за първото тримесечие на тази година? Как се движат постъпленията в бюджета от данъци и акцизи?

Събираемостта на данъците за първите три месеца е 20,1 процента от прогнозираното за годината, докато миналата година е било 20,7 процента - тоест разликата е минимална, но трябва да се има предвид, че очакваните приходи в бюджета за тази година са увеличени с повече от 10 процента спрямо проектобюджета от миналата година. Така че като цяло приходите се движат в траекторията, която е очаквана, и оттам възможността за
изпълнение на бюджета, така както е написан, е много голяма.

Няма риск този бюджет да не бъде изпълнен с предвидения в него дефицит от 1,3 процента за годината. Същевременно няма и данни да има някакви значителни резерви, които да позволяват допълнителни разходи. Това беше ясно и в решението на
Министерския съвет, когато отделихме тези 41 млн. лв. - те трябваше да бъдат пренасочени от други области.

Бюджетът, имайки предвид и по-слабата икономическа активност от очакваната, се
изпълнява добре, но със значително усилие.

- А как се изпълняват приходите от акциз?

Имаше до февруари изоставане на акциза от горива, но мартенските данни ще покажат, че това изоставане в значителна степен е наваксано.

- ЕК възстанови авансово изплатените средства за земеделските стопани, а в края на август е падежът на извънредната емисия ДЦК. Ще може ли да поеме фискалният резерв плащанията по тази извънредна емисия?

Парите вече са преведени от ЕК и са във фискалния резерв. По тази причина той към момента е вече почти 5 млрд. и 300 млн. лв. Предстоят месеци, които са силни от гледна точка на приходите, така че със сигурност във фискалния резерв ще има достатъчно пари да бъде платена облигацията през август и в края на годината резервът да е над нивото, предвидено по закон.

Развитието на данните вече толкова ясно показват това, че не виждам кой би се наел да го оспорва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 18 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Структурните реформи трябва да засегнат монополите, а това означава да "разбиеш" интересите на мафията!Твърдо подкрепям такива реформи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 0
data
преди 11 години
Структурни реформи ще рече промяна на съотношението работещи / не работещи (получаващи) в тази държава . Дали това ще стане чрез увеличаване на пенсионната възраст или орязване на помощите на любимата етническа група на Императора е технически въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
vivankata
преди 11 години
"Не очаквам да има веднага значително влияние, тъй като тези фирми са големи, добре структурирани и имат добри работни взаимоотношения с НАП, тъй че те така или иначе много бързо получават възстановяване, но идеята е да се започне с този подход и впоследствие да се разшири върху всички изрядни фирми."Това с ддс-то каква реформа е не знам щом за някои има, а за други няма.Не знам дали този господин знае, че тук няма нищо по-постоянно от временното решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 17
hagan
преди 11 години
нека конкретно да каже какво значи структурни реформикое да съкратим?как да станеза мен други са причините за липса на растеж и това са липса на пазари за нашата продукция и по-точно високите европейски критерии за еко качество и безопасност на стоки и храниако се премахнат всички директиви и наредби ограничаващи земеделието за 3г нашата икономика ще възстанови земеделската си продукция и животинса та и ще захраним нашия пазар със собствена продукция а това ще осигури поминък на поне 300000 човека в държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
data
преди 11 години
Адмирации г-н Христов !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още