IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ решава за коледните добавки към пенсиите до средата на ноември

Подготвят се нови социални програми за заетост, както и специална програма за бежанците

10:21 | 26.10.13 г.
НОИ решава за коледните добавки към пенсиите до средата на ноември

Националният осигурителен институт (НОИ) трябва най-късно до 15 ноември да вземе решение за коледните добавки за пенсионерите. Това съобщи пред  журналисти в Разград министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, предаде БТА.

Той поясни, че парите за коледните добавки ще вземат от преизпълнението на приходите от държавния бюджет.

Според изчисленията, ако на всички, които получават 200 лева пенсия, се дадат по 50 лева допълнително за празниците, Министерството на финансите трябва да осигури 32 млн. лева.

Адемов посочи, че е предоставил на финансовото министерство седем вариант за изплащане на коледните добавки. Най-много на държавния бюджет ще струва универсалният подход – на всички 2,2 млн. пенсионери да се дадат по 50 лева за Коледа. По думите на социалния министър обаче този вариант е немислим.

В края на следващата година или в началото на 2015 г. трябва да има друг тип модел на социално подпомагане – на ваучерен принцип и чрез предоставяне на услуги, допълни още Адемов. Така според него ще бъде направена първата стъпка за оптимизиране и рационализиране на средствата за социално подпомагане.

“Тази консервативна система на социално подпомагане в момента трудно може да бъде променена без революция. Промяната може да стане само след достатъчно широка дискусия и постигнато съгласие”, коментира той.

“ Ако постигнем съгласие със социалните партньори, с Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, с Обществените съвети, можем още през следващата година юли или септември да приложим пилотен проект в няколко сфери на подпомагането”, поясни още Хасан Адемов.

Министърът отбеляза, че за първи път след демократичните промени бюджетът на Министерството на труда и социалната политика е най-големия между всички министерства – над `1 млрд. лева се предвиждат за ведомството през 2014 г.

Разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи са 36,5 процента от общите консолидирани нелихвени разходи за 2014 г., което е повече от една трета от всички разходи на държавата, или 13,4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), отбеляза министър Адемов.

Министерството на труда и социалната политика подготвя и няколко нови програми, които да са по-ефективни и целят да се намалят по-пасивните програми от типа "От социални помощи към осигуряване на заетост", съобщи на семинара заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова.

Програмата "Възобновяване на българската гора" цели наемане на безработни за извършване на лесокултурни дейности, най-вече залесяване. Тя ще се осъществява съвместно с Министерството на земеделието и храните, което ще предоставени средства за посадъчен материал и инструменти. 

Друга подготвяна програма, съвместно с Министерството на културата, е "Клио", която ще продължи до края на 2015 г. В началото на следващата година общини и музеи могат да кандидатстват по тази програма. Ще се наемат безработни, които първоначално ще бъдат обучени като помощник реставратори, помощници при разкопки, градинари. 

Друга програма е насочена към хората на социално подпомагане, които 14 дни в месеца полагат общественополезен труд. В останалата част от времето те ще бъдат включени в обучение за професионална квалификация. По тази програма се очаква да бъдат включени около 5 хил. души, като необходимите средства са в размер на 650 хил. лв.

Подготвя се и програма, насочена към бежанците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още