IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмените заеми продължават да растат по-бързо от потребителските

За първото полугодие банките са раздали кредити на компаниите за 1,1 млрд. лв.

15:29 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фирмените заеми продължават да растат по-бързо от потребителските

Фирменото кредитиране продължава да расте за сметка на потребителското финансиране. За последната година до юни включително банките са увеличили с 3,1% портфейла си от заеми за нефинансовите предприятия и с 13,6% този за финансовите, разкриват последните данни на Българска народна банка (БНБ).

Ръстът в салдото по отпуснатите жилищни и потребителски кредити през последната година остава слаб. Предоставените жилищни заеми към края на юни възлизат на 8,891 млрд. лв. при 8,859 млрд. лв. година по-рано - ръст от 0,4%. Салдото по потребителските кредити е нараснало с 0,9% на годишна база до 7,352 млрд. лв. Сумата на раздадените овърдрафти е с 0,8 на сто по-голяма спрямо тази към края юни 2013 г. и възлиза на 1,567 млрд. лв.

По-ниските лихвени проценти все пак може би оказват подкрепа за общата кредитна активност сред населението. В средата на годината тя възлиза на 18,639 млрд. лв. - ръст с 0,3% на годишна база.

Общата сума на фирмените кредити надхвърля 36 млрд. лв. За първото полугодие банките са раздали кредити на компаниите в размер на 1,102 млрд. лв. За сравнение, салдото за цялата 2013 г. на практика остана без промяна, докато през 2012 г. бяха отпуснати кредити за нефинансовите предприятия на стойност 1,612 млрд. лв.

Кредитната активност на фирмите стимулира нарастването на общия кредит в икономиката. В края на юни общата стойност на всички отпуснати кредити расте с 2,3% на годишна база до 55,707 млрд. лв. Заемите само за финансовите предприятия възлизат 1,067 млрд. лв. към средата на гоодината - ръст от 13,6% на годишна база.

Върху търсенето на заеми от страна на фирмите влияние оказват редица фактори – задоволяване на ликвидни нужди, намерението за извършване на инвестиции, обусловено основно от бизнес средата и благоприятните пазарни условия, липса на друга алтернатива за финансиране, вътрешни управленски решения и други.

Информация за един от важните фактори, влияещ върху търсенето на заемен ресурс, а именно – неговата цена, централната банка ще ни даде в петък. Тогава БНБ ще изнесе лихвената статистика за юни. От нея ще научим какви са били лихвените проценти по новоотпуснатите потребителски и фирмени заеми през юни и дали те продължават да спадат.

През първите три месеца на годината кредитната активност бе подкрепена от фирмите в секторите търговия, селско стопанство и строителство. Осезаем ръст при кредитирането имаше за компаниите в добивната и преработващата промишленост, но при малки обеми.

Предприятията от кои сектори на икономиката са сред най-активните през второто тримесечие, а и от началото на годината като цяло, ще разберем на 7 август, когато БНБ ще публикува по-подробна статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още