IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актуализацията на бюджета готова до края на месеца

От общо 66 приоритета, поставени пред служебния кабинет, са изпълнени 30, отчете Близнашки

14:52 | 10.09.14 г. 2
Актуализацията на бюджета готова до края на месеца

До края на месеца ще бъде подготвена актуализацията на бюджета, която ще трябва да гласува новият парламент.

Тя се оказа неизбежна, призна служебният премиер Георги Близнашки, който отчете свършеното от кабинета за един месец.

Финансовият министър Румен Порожанов обяви, че до две седмици ще запознае журналистите със ситуацията с финансите, която "не е добра“.

Той похвали Агенция „Митници“, която според него само за месец е заловила близо 1000 тона контрабандно гориво, 300 кг наркотици, хиляди късове цигари.

По думите му агенцията през последния месец е успяла да намали неизпълнението на приходите си от 140 млн. лева до 70 милиона лв., а по отношение на събирането на акцизите се очаква нарастване още през септември.

Въпреки това той добави, че обективната обстановка е неблагоприятна за събиране на ДДС, защото вносът е намалял с 6 процента, а и цената на горивата е паднала с 13 на сто.

"Всички са наясно, че основният ни проблем е липсата на пари. Нашите предшественици, макар че внесоха проект за актуализация, не устояха до край и не беше актуализиран бюджетът. Аз се измъчвам как да намеря пари за бедствията и е много тъжно, че не можем да откликнем на всички“, коментира Близнашки.

Той отчете, че от общо 66 приоритета, поставени пред служебния кабинет, са изпълнени 30, в процес са 35, а по един е водеща БНБ – стартиране на процедурата за присъединяване на България към единния банков надзор. 

„До края на септември ще се подготвят и промени в Закона за електронното управление, до 22 септември ще се изготви национална програма „България в НАТО и европейската отбрана 2020“, до 10 октомври ще се съгласува окончателният вариант на оперативните програми с ЕК“, разясни служебният премиер.

Относно изборите Близнашки коментира, че правителството полага ежедневни усилия за подготовката им.

Според него вече е ясно, че „мъртви души“ в изборните списъци няма, а мерките за отпечатване на бюлетините са изключително строги.

Относно очакванията да има рекорден брой изборни секции в чужбина, служебният премиер увери, че има готовност да се отпуснат още 600 000 лева за тях.

"При тежката ситуация, която наследихме, ние положихме огромни усилия за плащането по спрените оперативни програми и днес също обсъждахме темата. Възобновихме социалните плащания. Въпреки наводненията и природните бедствия учебната година ще започне нормално. Над 16 милиона лева са отпуснати в помощ на бедстващите региони, за два от тях са изпратени апликационни форми в Брюксел, очакваме 300 милиона оттам“, отчете още Близнашки.

Относно намерението на правителството да отпусне още един милион лева на администрацията на президента, Близнашки обясни, че бюджетът на институцията е бил толкова занижен, че на практика администрацията е била в състояние да не може да изпълнява функциите си.

През последния месец дори не е плащано на „Авиоотряд 28“, който се ползва от държавния глава, мотивира се служебният премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 1
kane
преди 9 години
Абе стига мор на този изстрадал народ бре!Сакън от грешни политики Рейгономики, Милтън Фриидманомики и Айраномики Смитизъм и "скритите, тайнствени, магически, невидими, несъществуващи, илюзорни, измислени, халюциирани """"""""""""""РЪЦЕ НА САМОРЕГУЛАЦИЯТА"""""""""""""""""""""""""""""Марксисъм трябва вече на тая планета - много сме и трабвя да има за всички по равно Еврейте - хамеиканци как държат 330 милиона свръх работещи и свръх потребяващи и диоти!?!С долареИмат ли бюджет - уш иматВръзват ли го!? - НИКОГАТе обаче вземат назаем, защото са много големи и "надеждни"оттам според някоиЗащо БНБ не си печата левчетата и се подържа 2 % инфлация. Много лесно се изсмукват и вливат пари чрез банките и се поддържа нивото и Мин заплата ъп с 2% и пенсии ъп с 2% автоматично всяка годинаИкономиката расте - инвеститорите идват поради тази причина и всички живеем добреСлед като искате фашисткото икономическо робствео с 10% плосък данък и рестриктивно отношение към държавата и осъкътяване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Откога едно служебно правителство може да се изказва по бюджета ? Служебното правителство (в случая една банда некадърни чиновници, с едно-две изключения като спортната министърка, кято е светъл човек) е ДЛЪЖНО да се занимава с организацията на изборите и с изпълнение на ТЕКУЩИЯ бюджет. Служебното правителство е просто една група служебно назначени чиновници, които са ЗА МАЛКО и нямат право да правят каквото и да било нито в бюджетната, нито в дълговата дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още