IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство ще предложи до 2,8% дефицит с актуализацията на бюджета

Не се обсъжда увеличаване на данъци през 2015 г., категоричен е Румен Порожанов

10:59 | 05.09.14 г. 5
Служебното правителство ще предложи до 2,8% дефицит с актуализацията на бюджета

В актуализацията на бюджета, която служебното правителство ще предложи на новото Народно събрание, ще бъде предложен бюджетен дефицит между 2,6% и 2,8% на касова основа. Това съобщава министърът на финансите Румен Порожанов в интервю за в. „Стандарт“.

„Дефицитът, който бихме си позволили да предложим на Народното събрание, трябва да е под 3% от БВП. Оценката е за дефицит между 2,6% и 2,8% на касова основа“, обяснява той.

По думите на министъра няма да може да бъдат обезпечени всички заявени от министерствата разходи с актуализацията на бюджета и ще трябва да се правят икономии. „При нереалистични приходи голямата отговорност е в разумните разходи“, коментира министърът.

"Оценката за неизпълнението на приходната част на бюджета е в рамките на 900 млн. лв. основно в заложените параметри към Агенция "Митници", уточнява Порожанов. Той обяснява, че в НАП изпълнението на планираните приходи за тази година към момента е 98-99%, като те ще ги изпълнят и дори ще има леко преизпълнение. Приходите в бюджета за 2014 г. са надценени от гледна точка на променената макроикономическа среда", каза още финансовият министър.

За 2015 година служебното правителство ще предложи бюджетен дефицит от 2% от БВП, става ясно от интервюто с финансовия министър. „В коригираната прогноза за 2015 г. ще заложим параметри на базата на вече актуализирания бюджет за 2014 г., като ще се стремим целта за салдото по КФП да бъде в рамките на 2% от БВП“, казва той.

По негови думи подготовката на законопроекта за бюджета за 2015 г. протича съгласно бюджетната процедура. Вече правителството е одобрило стандартите за делегираните от държавата дейности за издръжка на ученици и на децата в детските градини и др., на базата на които се формират както разходите на министерствата, така и трансферите към общините, допълва министърът.

Порожанов очаква, че през тази година няма да се постигне заложеният ръст от 1,8% на БВП и прогнозира растеж от 1,5-1,6%. Според него фактор за това е и дефлацията, която се очаква за годината да бъде около 0,2-0,3%.

„Това ще намали и БВП, като за 2014 г. той ще слезе под 80 млрд. лв. Разбира се, причините за дефлацията са много, те са и външни - като намаленията на много от цените на основните стоки на международните пазари. Освен това в рамките на формираните в България цени имахме изкуствено поддържане на цените на електроенергията и се наблюдават признаци за забавяне на икономическата активност. Постепенното възстановяване на доверието на бизнеса и потребителите, както и допускането за подобряване в развитието на европейската и световната икономика се очаква да допринесат за ускоряване на растежа през следващата година“, казва финансовият министър.

Не се обсъжда увеличаване на данъци през 2015 г., категоричен е Румен Порожанов. „При нас такова нещо не е обсъждано. Смятаме да се запазят данъчните ставки. Теоретично може да се вдигнат акцизите на тютюневите изделия. Но отрицателните ефекти за бюджета от намалената събираемост ще са не по-малки от положителните ефекти от увеличението на данъка. Решението за коригиране на данъчни и осигурителни ставки следва да бъде решение на новото правителство, което ще се формира след изборите“, смята министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
kane
преди 9 години
90% данък за доходи над 1 000 000 лв годишно "връзва" всичко у държавата, но тя забравих, дъжавата не е важна, важни са тиквата, репата, слона, клоуна, клюна, черепа, веждата и т.н. Смешна държава!Никой негледа сериозно на държава с 10% плосък данък Всичко на гърба на обикновенния човекА за богатия в Рб само поклони до земятаТова ни превръща в място където хората не са на уважение А само богатите хораАз обаче във фашизъм неискам да живея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
vsp7
преди 9 години
това се казва хем служебно, хем експертно правителство.1 месец работа и знаят точно че дефицита трябва да бъде 2.8% от БВП.в числа дефицита беше 1.15 милиарда лв. края на юли.2.8% означава 2.3 милиарда лева, значи ще се харчат 1.15 за 4 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Нека харченето започне сега: към юли бюджетният дефицит е 1,2% от БВП (при планиран 1,8), а служебното правителство иска да го вдигне на 2,8% - т.е. за 5 месеца да направят още 1.6% дефицит.Не стига това, а за следващата година искат още 2% дефицит. Къде са протестърите, които скачаха при 1,8% планиран дефицит. Защо не са по улиците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
Какъвто и дефицит да се заложи в актуализация, въпросът винаги е как ще се финансира - външен дълг, вътрешен или от резерва. Вторият въпрос винаги трябва да бъде как ще се контролира изхарчването на тези пари. Кой ще го прави, след като видяхме че дори БНБ, Сметната палата и Прокуратурата действат политически целесъобразно, вместо законосъобразно. Важни са принципите. Парите така или иначе са преди всичко едни хартийки. Поне за повечето икономически субекти. За съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
aldy
преди 9 години
Плевньо иска да лекуваме майдановските бандеровци за 500 милиона. Ето още една причина да се актуализира бюджетът. Има всички основания да се орежат пенсиите, парите за образование и социалните. И да се купят трета ръка F16, които въобще не са ни нужни, при съвременният начин на водене на бойни действия. Но иначе комисионни откъде? С две думи, ТОЗИ представлява ОСНОВНА ЗАПЛАХА за националната ни сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още