IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат 11 млн. лева за психиатричната и спешната помощ*

Няма да има увеличение на заплатите на служителите в Спешната помощ в мандата на служебното правителство

13:08 | 24.09.14 г.
Отпускат 11 млн. лева за психиатричната и спешната помощ*

Допълнителни 11 млн. лева за Министерството на здравеопазването одобри правителството по време на днешното си заседание. Средствата ще бъдат отпуснати под формата на целева субсидия и ще бъдат насочени за подобряване на психиатричната помощ и на организацията и координацията при оказване на спешна медицинска помощ, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Тези пари трябва да бъдат предоставени на държавните психиатрични болници, на центровете за спешна медицинска помощ, за трансфузионна хематология и на регионалните здравни инспекции.

По-голямата част от парите ще бъде използвана за закупуване на медицинска апаратура и консумативи. За линейки ще бъдат дадени около 7 млн. лв., като със средствата ще могат да бъдат закупени към 60 линейки. Около 2 млн. лева ще отидат за ремонти в психиатричните болници, като очакванията са пари да получат всички 5 здравни заведения.

Предвидени са и средства за довършване на изолацията на Трета градска болница и за болница „Света Екатерина“, на която са необходими две изкуствени сърца, а ангиографът е счупен, съобщи здравният министър Мирослав Ненков след заседанието на кабинета. 

„Надявам се да похарчим средствата коректно и умно“, допълни той и призна, че парите не стигат за кадрово обезпечаване на спешната помощ. Заплатите на служителите в това звено също няма да бъдат увеличени в мандата на служебното правителство. 

Припомняме, че секторът на спешната помощ беше посочен като приоритет от служебния здравен министър Мирослав Ненков. В началото на своя мандат той уточни, че изчаква разчетите за финансовото състояние на болниците, НЗОК и секторът като цяло.

В началото на лятото работещите в сектора на спешната помощ излязоха на протест срещу ниските си заплати и тежките условия на труд

* Статията е допълнена с коментарите на здравния министър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още