IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личният фалит – спасителен бряг или задънена улица

Фалитът на физическото лице би означавал и кредиторът, и длъжникът да обявят, че са готови да понесат загуби

08:20 | 18.03.15 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Личният фалит – спасителен бряг или задънена улица

„За да има работещ закон, който да защитава достатъчно добре и длъжниците, и кредиторите, трябва да се видят законодателствата в другите страни членки на Европейския съюз, където подобни закони работят повече от 20 години“, смята Тихомир Тошев.

Той  дава за пример Великобритания, където има добър работещ закон за личния фалит, който защитава еднакво добре и длъжника, и кредитора. По думите му не е добре да има такъв закон, преди да се изгради достатъчно добра инфраструктура за работа на подобно законодателство, т.е. да има подготвени служители в съда, които да разглеждат исканията за личен фалит, да преценяват дали да им се дава ход в съда, да помагат на длъжника и кредиторите му да постигнат извънсъдебно споразумение или в случай на обявяване на личен фалит - да управляват доходите и имотите на длъжника и комуникацията му с кредиторите.

„Един недобре направен закон и липсата на ясни правила за спазването му ще донесат повече вреди на пазара, отколкото ползи“, смята изпълнителният директор на „Кредит център“. По думите му един лош закон би довел до оскъпяване на част от кредитните продукти, изисквания за предплащане на някои услуги и други промени, които ще затруднят потребителите им.

„Опитът от практиката, а и този на други икономики, показва, че съществуват редица изисквания и строги критерии, що се касае до дефинирането на личния фалит“, казва Маринова. По думите ѝ процесът по обявяване на лице в неплатежоспособност е свързан с продължителни и скъпи съдебни процедури. „Освен това се назначава и синдик, чиято роля е както да администрира управлението на имуществото и доходите на длъжника, така и да проследява цялостното му финансово поведение“. Същевременно банкерката изразява опасения относно това дали подобно законодателство би имало дисциплиниращ ефект за потребителите на финансови услуги. „Тяхната платежоспособност ли ще бъде санкционирана или тяхната платежоготовност?“, пита риторично директорът на Банка ДСК.

Тя поясни също, че в държавите, в които е приет подобен закон, на лицата, обявили несъстоятелност, се налагат и забрани, свързани с упражняването на определени професии. „Достъпът на клиентите до последващо финансиране също се ограничава“, допълни тя.

Що се касае до опасенията, които би имал банковият сектор, Ангелов е на мнение, че всичко зависи от това какви ще са процедурите и обхватът на закона. 

„Въпросът не е само в банковия сектор, но и в комуналните услуги, данъчните, осигурителните задължения и пр. Задължения, които са несъбираеми, очевидно, че няма смисъл да стоят на хартия, и трябва в някакъв момент да се отпишат. Но не бива да се позволява злоупотреба. Така че максимално трябва да се свият възможностите за дискреция“, заяви още Ангелов.

„Банковият сектор не би трябвало да има никакви опасения, след като в страни като Германия, Франция и Холандия, т.е. половината страни от Европейския съюз, има такъв статут „несъстоятелност на потребителите“ и банките се съобразяват с него“, твърди и Хърсев. Финансистът смята, че няма да се стигне до сценарий, при който банките повишават изискванията си при отпускането на кредити вследствие на влизането на подобен закон в сила.

„Би трябвало подобен закон изобщо да не се отрази на банковия и изобщо – на финансовия сектор. Би трябвало банките вече да са взели мерки при отпускането на заемите, т.е. да имат конкретно обезпечение“, коментира преподавателят.

Според Тошев е нормално и банковият, и небанковият финансов сектор, както и всички компании, които предоставят услуги на отложено плащане на гражданите, да имат опасения от новите текстове, тъй като недобре направен закон може да застраши техните работа и приходи, да създаде предпоставки за измами и некоректност, както и да доведе до сериозни финансови загуби.

„Фалитът трябва да е последно средство, а не масова практика“, категоричен е от своя страна Георги Ангелов. Според него трябва да се внимава да не се повтори практиката с фирмените фалити.

„При фирмените фалити от една страна процедурата е толкова тромава, бавна и неефективна, че масово се избягва, защото не постига целите, заради които съществува. „Плама Плевен“, например, беше в несъстоятелност близо 15 години и в това време активите се амортизираха, кредиторите чакаха напразно, а възвръщаемостта беше ниска“, коментира Ангелов.

„От друга страна, през последните години процедурата по фирмен фалит се използваше за измами и увреждане на кредиторите - чрез т.нар. фиктивни фалити или фалити със задна дата. Т.е. фирмените фалити вместо да играят оздравяваща роля, да помагат на кредиторите и да осигуряват ефективно използване на производствените активи всъщност или въобще не работят, или се ползват от недобронамерени длъжници“, подкрепя тезата си той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 17 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
Ако искаш мога да ти разкажа за случай на мой близък, който заради останали 800лв по лизинг на микробус се наложи да си разпродаде фирмата(цех за алуминиева дограма). Щото "да е мислил". Тоя пич, представи си го как седи у тях с примерно 100 000 Е задлъжнялост и си мисли кво да подкара и да направи. Ми аз ще ти кажа какво му е спасението-Терминал 2 и чужбина и да си ги търсят от който намерят. И как обществото печели от това? От друга страна-личен фалит(защита от кредитори за пет години) и фирмата му щеше все още да работи. Но "да е бил мислил". Не ми е работа да мисля на мен-за това си плащам на банката да ме прецени. Те трябва да мислят. И ако не са мислили да му мислят после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 18 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
С две думи-банката никога не понася загуби? Че с какво банките са по-специални от другите икономически единици(не ми отговаряй, по-специални са, но не значи, че трябва да са облагодетелствани).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 19 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Има и друго-банките излизаха 2008ма с анализ, че пазара на имоти ще расте. Ти си ...да кажем заварчик на полипропилен с висока плътност(едно време взимаха по 50 кинта за заварка)-кво ти разбира работата от анализи. Купуваш апартамент, банката ти дава 100%, пазара се срива, на теб ти идва байгън и не можеш да си позволиш да плащаш щото ти пада и заплатата. С какво ти си виновен, че оценка риск си е барала мъдурите, вместо да смята...хем те ако не са знаели, че е балон, не знам кой е знаел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 4
data
преди 9 години
Загубите винаги са 1.За сметка на печалбата на банката а ако може да я избиеш през цените още по добре . Кат във всяка дейност да го е.Проблема не е в загубата а в реабилитацията на длъжника .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 21 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Именно заради тоя ти пример трябва да има личен фалит-начи банката раздавала кредити на ***, а после ми вдигат на мен лихвата, щото аз си плащам? Що???? Банката като е давала на *** да си се оправя-тя трябва да поеме удара. Даже и *** не е толкова виновен, той си е ***. Действал си е съвсем предвидимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 4
data
преди 9 години
Преди време манговците продаваха телевизори на 50 % от Техномаркет . Това беше във времето дето се раздаваха стоки на изплащане на куцо кьораво и сакато . Ходи мангото , подписва някакви хартийки и после шитка телевизора на 50 % - найс а ? После може да обяви и личен фалит и да се пробва отново :) Кат *** перпето-мобиле :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 7
data
преди 9 години
Против съм всякакви закони за лични и не лични фалити . Всеки който търси чужди пари да си бере гайлето как да ги връща . Много писаници за правата на длъжниците, а май забравяте че парите в банките са собственост на депозантите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Аз имам друга идея, не по-малко абсурдна от твоята-кво ще кажеш да дадем на неграмотните ***(както се даваше 2007год) кредити за по няколко стотин хиляди евра и после да викаме-ама трябва по-строги наказания за тия, дето не си връщат кредитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
я гледай ти...ти си бил социалист бе:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 28 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Личният фалит е въвеждането на правото на ограничената отговорност и при физическите лица! Банките не са фалирали от това, че фирмите имат ограничена отговорност, така няма да фалират и при ограничена отговорност на частните лица.Наличето на процедура по личен фалит ще направи и много по отговорно кредитирането от сега, а от това ще спечелят всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още