IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личният фалит – спасителен бряг или задънена улица

Фалитът на физическото лице би означавал и кредиторът, и длъжникът да обявят, че са готови да понесат загуби

08:20 | 18.03.15 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Личният фалит – спасителен бряг или задънена улица

„За да има работещ закон, който да защитава достатъчно добре и длъжниците, и кредиторите, трябва да се видят законодателствата в другите страни членки на Европейския съюз, където подобни закони работят повече от 20 години“, смята Тихомир Тошев.

Той  дава за пример Великобритания, където има добър работещ закон за личния фалит, който защитава еднакво добре и длъжника, и кредитора. По думите му не е добре да има такъв закон, преди да се изгради достатъчно добра инфраструктура за работа на подобно законодателство, т.е. да има подготвени служители в съда, които да разглеждат исканията за личен фалит, да преценяват дали да им се дава ход в съда, да помагат на длъжника и кредиторите му да постигнат извънсъдебно споразумение или в случай на обявяване на личен фалит - да управляват доходите и имотите на длъжника и комуникацията му с кредиторите.

„Един недобре направен закон и липсата на ясни правила за спазването му ще донесат повече вреди на пазара, отколкото ползи“, смята изпълнителният директор на „Кредит център“. По думите му един лош закон би довел до оскъпяване на част от кредитните продукти, изисквания за предплащане на някои услуги и други промени, които ще затруднят потребителите им.

„Опитът от практиката, а и този на други икономики, показва, че съществуват редица изисквания и строги критерии, що се касае до дефинирането на личния фалит“, казва Маринова. По думите ѝ процесът по обявяване на лице в неплатежоспособност е свързан с продължителни и скъпи съдебни процедури. „Освен това се назначава и синдик, чиято роля е както да администрира управлението на имуществото и доходите на длъжника, така и да проследява цялостното му финансово поведение“. Същевременно банкерката изразява опасения относно това дали подобно законодателство би имало дисциплиниращ ефект за потребителите на финансови услуги. „Тяхната платежоспособност ли ще бъде санкционирана или тяхната платежоготовност?“, пита риторично директорът на Банка ДСК.

Тя поясни също, че в държавите, в които е приет подобен закон, на лицата, обявили несъстоятелност, се налагат и забрани, свързани с упражняването на определени професии. „Достъпът на клиентите до последващо финансиране също се ограничава“, допълни тя.

Що се касае до опасенията, които би имал банковият сектор, Ангелов е на мнение, че всичко зависи от това какви ще са процедурите и обхватът на закона. 

„Въпросът не е само в банковия сектор, но и в комуналните услуги, данъчните, осигурителните задължения и пр. Задължения, които са несъбираеми, очевидно, че няма смисъл да стоят на хартия, и трябва в някакъв момент да се отпишат. Но не бива да се позволява злоупотреба. Така че максимално трябва да се свият възможностите за дискреция“, заяви още Ангелов.

„Банковият сектор не би трябвало да има никакви опасения, след като в страни като Германия, Франция и Холандия, т.е. половината страни от Европейския съюз, има такъв статут „несъстоятелност на потребителите“ и банките се съобразяват с него“, твърди и Хърсев. Финансистът смята, че няма да се стигне до сценарий, при който банките повишават изискванията си при отпускането на кредити вследствие на влизането на подобен закон в сила.

„Би трябвало подобен закон изобщо да не се отрази на банковия и изобщо – на финансовия сектор. Би трябвало банките вече да са взели мерки при отпускането на заемите, т.е. да имат конкретно обезпечение“, коментира преподавателят.

Според Тошев е нормално и банковият, и небанковият финансов сектор, както и всички компании, които предоставят услуги на отложено плащане на гражданите, да имат опасения от новите текстове, тъй като недобре направен закон може да застраши техните работа и приходи, да създаде предпоставки за измами и некоректност, както и да доведе до сериозни финансови загуби.

„Фалитът трябва да е последно средство, а не масова практика“, категоричен е от своя страна Георги Ангелов. Според него трябва да се внимава да не се повтори практиката с фирмените фалити.

„При фирмените фалити от една страна процедурата е толкова тромава, бавна и неефективна, че масово се избягва, защото не постига целите, заради които съществува. „Плама Плевен“, например, беше в несъстоятелност близо 15 години и в това време активите се амортизираха, кредиторите чакаха напразно, а възвръщаемостта беше ниска“, коментира Ангелов.

„От друга страна, през последните години процедурата по фирмен фалит се използваше за измами и увреждане на кредиторите - чрез т.нар. фиктивни фалити или фалити със задна дата. Т.е. фирмените фалити вместо да играят оздравяваща роля, да помагат на кредиторите и да осигуряват ефективно използване на производствените активи всъщност или въобще не работят, или се ползват от недобронамерени длъжници“, подкрепя тезата си той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 2 rate down comment 2
drakobg
преди 9 години
Ами щом искаш, колега, давай им.Даже може и да вземеш пари назаем и да заемеш на неграмотните ***.И ако не ти ги върнат пробвай да поискаш от правителството или Фонда за гарантиране на влоговете да ти дадат пари, за да върнеш заетите от теб.Би ми било любопитно какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
ама ти в момента не фалираш. Там е проблема. С тебе нищо не се случва-висиш пари и си остава така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
тогава не ми беше близък, а и когато удари кризата аз трудно събирах какво да ям. Па ти пак се ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 16 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
От юридическа гледна точка се нарушава Конституцията в частта пред закона всички са равни тоест както има закон за фалит на юридически лица така трябва да има и за физически.Закона дисциплинира банките да си отварят очите на кой дават кредите Може като САЩ - глава 7 И 13 от закона за банкрутитеКато цяло у нас става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 5
data
преди 9 години
Именно бързия фалит на длъжника пренася директно загубата върху банката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
п.п.Бързите фалити пречат и на образуването на никому ненужни държавно-частно-партйни мастодонти . Който са доказано вредно за обществото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
Колкото по бързи са фалитите толкова по бързо се преструкторира икономиката и толкова по бързо се връща към ръст . Мизес ми е любимец в тая си част :) Всякакви пресдо програми за помощ са вредни за икономиката и обществото - защото пречат на бързото преструкториране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
rover
преди 9 години
Закон за фалит на физическите лица трябва да има и ще има. Предполагам, че пишещите тук поне малко вдяват и разбират, че това не означава, който когато и както му скимне да обявява, и което е по-важното - да му се признава фалита. Нали се сещате, че се прави проверка на добросъвестността на длъжника и т.н. Не правят добро впечатление опитите на някои да прехвърлят изцяло вината на кредитодателите. Значи ти си *** и не можеш да си направиш сметката и затова изцяло друг ще ти носи вината. Както казаха вече, парите в банките са на депозанти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 5
rover
преди 9 години
И ти не му помогна на този твой близък с мизерните 800 лева. Та нали после той с работещата си фирма щеше да ти върне парите след поставянето на първите три прозореца. Я си помисли пак, що си написал. 800 лева - разпродажба на фирма. И Терминал 2 - 800 лева няма, а с какво ще си купи билет?Намери си някой друг форум да пишеш безсмислени неща. Ясна е работата. Ако може, да се вземат пари, а после да не се връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 3
SS-23
преди 9 години
Проблема не е в загубата а в реабилитацията на длъжника***"реабилитацията" на длъжника, не мислиш, че трябва да мине през това - банката да си признае собствената некадърност и грешка, при отпускането на кредит на човек, на който (при малко по прецизен анализ в дълбочина и перспектива) - изобщо не е трябвало да отпуска!винаги съм казвал - ВИНАТА ЗА ОТПУСКАНЕ НА КРЕДИТ Е ... В БАНКАТА! Тя е дала парите (а не е бивало да го прави, ако е функционирала адекватно) - тя трябва да си носи кръста за загубата! Честно и справедливо! Точка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още