IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Стоянова: Предстоят промени в Закона за Българска народна банка

Те трябва да гарантират, че казусът с КТБ и непоемането на отговорност няма да се повторят, коментира председателят на бюджетната комисия

21:57 | 03.04.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
М. Стоянова: Предстоят промени в Закона за Българска народна банка

Предстоят промени в Закона за Българска народна банка които ще гарантират, че казусът с Корпоративна търговска банка (КТБ) и непоемането на отговорност няма да се повторят. Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание (НС) Менда Стоянова.

По нейни думи предложения за изменения в нормативния акт, касаещ дейността на централната банка, ще има в следващите няколко седмици. Тя не конкретизира от какъв род ще бъдат промените. Най-вероятно става дума за промени, които биха позволили на НС да смени гуверньора и Управителния съвет на БНБ. За такива промени намекна председателя на временната комисия за КТБ Десислава Атанасова.

Разговорът бе в контекста на случващото се с КТБ и за това кой трябва да понесе отговорност за фалита на банката.

„Никога не са всички, винаги има конкретни виновни. Въпросът е те да се назоват и да получат отговор на своята вина”, коментира Стоянова по този въпрос. Тя счита, че Цветан Василев носи своята вина, както и ръководителите на КТБ.

„Ще се опитаме да си свършим работата“, отсече Стоянова.

Тя даде за пример как след редица изслушвания на Комисията за финансов надзор (КФН) и на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) бюджетната комисия е констатирала „пробойни“, от които са последвали законодателни промени.

Част от предложенията на КФН за промени в пенсионната система вече са отразени в актуалния вариант на реформата. „Пробойните“ при КПНРО ще бъдат поправени чрез изменения в Закона за независим финансов одит.

Менда Стоянова припомни и за измененията в Закона за банковата несъстоятелност, които позволиха в КТБ да влязат временни синдици.

„КТБ може би е най-яркият провал на държавата. Някои могат да я нарекат пирамида, други могат да я нарекат черна дупка", описа случилото се тя.

Възможността главният прокурор да спира на сделки не е фатално, тъй като „все пак това са само 48 часа“, каза Стоянова по отношение на промените, позволяващи това и провокирани от сделката за закупуването на няколко компании от LIC33.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 9 години
Кога вашата партия и Борисов ще поемат отговорността по надуването ан БАЛОНА наречен КТБ !!През 2013 год набеденият от кябинета БОРИСОВ -1 четири пъти БАНКЕР НА ГОДИНАТА Цветан Василев ги реди следните : " За Корпоративна търговска банка АД периодът 2008-2013 г. беше особено успешен. Ние успяхме да увеличим над 4 пъти активите и над 4 пъти собствения си капитал" !!!!!!!!!!!!!!ДА УВЕЛИЧИШ ЗА ТРИ ГОДИНИ АКТИВИТЕ СИ 4 ПЪТИ НЯМА КАК ДА НЕ СТАНЕ БЕЗ ЛЮБЕЗНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ -1 !!!!СПОМНЕТЕ СИ ПО ЧИЕ ВРЕМЕ БЕХА ПРОДАДЕНИ БУЛГАРТАБАК , БТК, МУЛТИПЛЕКСИ ..........С КАКВИ ПАРИ ГИ КУПИ НА БЕЗЦЕНИЦА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ?!С ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА НАЛЕТИ ПРЕДИ ТОВА В КТБ!И ВИЕ МЕНДО СТЕ В ТАЗИ ПРЕСТЪПНА СХЕМА!НАЛИ ВИЕ ИНИЦИИРАХТЕ ПОПРАВКАТА НА БЮДЖЕТ 2014 С 4,5 млрд. лв за да платите ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА КТБ!!И ВИЕ СТЕ В СХЕМАТА СКЪПИЧКА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
leonidoff
преди 9 години
Номер 1 и 2, вие от един офис ли сте ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
sapundzieva
преди 9 години
След поредната поръчкова акция на Пеевски не виждам как у нас ще дойде нормален инвеститор. Белгийците от LIC33 много са сбъркали, като са си мислили, че това е европейска демократична държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Asolin
преди 9 години
Ако Луврие беше поставено лице на Василев, дори нямаше да разберем кога е сключена сделката. Човека дойде, готов да рискува да вземе български фирми пред фалит облечени с дългове, показа лицето си и намеренията си, а ние го гоним. В нито един свят това не е нормално, явно Пеевски има висок глас в тази държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още