IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Муравей Радев: Моделът на КТБ е осъществен с държавна подкрепа

Вина за развитието на феномена имат редица длъжностни лица, заяви бившият финансов министър

10:21 | 21.04.15 г. 3
Муравей Радев: Моделът на КТБ е осъществен с държавна подкрепа

Моделът „КТБ“ е осъществен с държавна подкрепа, каза пред БНР бившият финансов министър Муравей Радев. Според него всичко случило се с банката с отнет лиценз е отделен случай и няма нищо общо с банковата система като цяло, която е здрава и с добри параметри.

„От нормална банка КТБ само за няколко години се превърна във феномен. Това не би могло да се случи без масираната политическа, институционална и административна подкрепа, която получи. Нещо, което не би могло да се каже за нито една друга банка“, заяви Радев.

Запитан кой носи отговорност, той отговори, че имат вина много държавни институции, централната банка, прокуратурата, ДАНС.

„От тази банка са излезли огромни парични потоци. Това не е нещо, което да остане незабелязано. Къде е било финансовото разузнаване като част от ДАНС да не засече тези потоци? Немалка част от тях са излезли извън България, през няколко фирми в Люксембург например във фирма на Цветан Василев, която после е купила БТК“, каза той.

Муравей Радев допълни, че много хора знаят какво се е случило и сега трябва да говорят. Той обаче се обяви против критиките към институциите, като подчерта, че вината е по-скоро на отделни длъжностни лица и администратори, включително на ръководни длъжности. Той посочи конкретно бивши ръководители на банковия надзор и ръководството на ДАНС.

„Дали са били купени или заставени, не мога да кажа, прокуратурата да си свърши работата. Но това, че те са престъпили закона и са допуснали подобни нарушения, не означава, че цялата ни банкова система е гнила“, допълни той и предупреди да не се създава нова банкова паника.

На въпрос какво според него се е случило с КТБ, Муравей Радев отговори: „Там има престъпно управление на публичен ресурс. Тези пари не са на мажоритарния собственик Цветан Василев, а на вложителите. Той ги е управлявал по един абсолютно недопустим хазартен начин, прикривайки тази дейност чрез свои фирми – пощенски кутии, на които е давал пари“.

Радев припомни, че банките имат право да кредитират с до 25% от собствения си капитал фирми на свързани лица.

„Ако собственият капитал на банката в нейния разцвет беше близо 700 милиона, 25% (към 140 милиона лева) би могъл да даде на такива свързани лица Цветан Василев. Той е дал повече от 20 пъти над този размер. Три милиарда и половина е пръснал по такива фирми - свързани с него лица, които са придобивали някакви активи. Това е порочният модел. И този модел не може да съществува без висока държавна, политическа и институционална подкрепа, без чадър“, каза той.

Радев допълни, че ако Цветан Василев се чувства прав, е редно да се върне в България.

Българските банки с гръцко участие са стабилни, каза Радев. Той смята, че дори Гърция да излезе от еврозоната и да фалира, пак ситуацията няма да е фатална за тези банки, защото ЕЦБ може да оказва подкрепа на банки в ЕС.

Днес временната парламентарна комисия за източването на КТБ ще изслуша ръководството и председателя на ДАНС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
Tastarosa
преди 9 години
България е държавата с най-нисък и притъпен усет за справедливост и етика сред обществото и на високите нива на управление! Ясно е като бял ден какво се е случило в КТБ - кражба в гигантски размери. Аз лично съм виждал не един или двама облагодеталствани от тази кражба и то все хора от държавната администрация. Не е ясно обаче кой ще бъде осъден, както трябва да стане. Тези 3 милиарда можеха да отидат за учители и здравни работници, които са най-бедстващите в целия ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
крас
преди 9 години
ОТКРИЛ ТОПЛАТА ВОДА.Встъпилият през 2009 г. министър на финансите Дянков констатира, че предшественика му Орешарски НЕПРАВОМЕРНО ВМЕСТО В БНБ КАКТО Е ПО ЗАКОН, Е ОТКЛОНИЛ МИЛИАРДИ ОТ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ В ЧАСТНИ БАНКИ! По времето на правителството на Борисов -1 с тези ДЪРЖАВНИ срдства предоставени на депозит в КТБ се увеличават активите на банката с контрола над БУЛГАРТАБАК , БТК, ВИАКОМ, МУЛТИПЛЕКСИ, ДУНАРИТ , ТЕХНОМАРКЕТ!В края на 2013 г. КТб осъществяваше конрол над икономиката на цялата държава.Малко преди ИЗКУСТВЕНИЯ ФАЛИТ на КТБ в същата бе осъществено едно криминално вливане на банка Виктория. ТБ Виктория е един ФИНАНСОВ ФАНТОМ зад който не е ясно кой стои - дали това са гръцките Емпорики или Търговска банка на Гърция , или френската Креди агрикол с нейната централа или поделението и в България или пък френската фирма легитимираще се в Търговския регисър като продавач на КТБ е въпрос на който трябва да отговори ДАНС, А ЗАЩО НЕ И ФРЕНСКИЯ ПОСЛАНИК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още