IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учените от Селскостопанската академия настояват за финансова самостоятелност

Предстои да бъдат съкратени 350 души от работещите в структурата

10:12 | 23.04.15 г.
<p>
	<em>Проф. Тотка Трифонова. Снимка: ССА</em></p>

Проф. Тотка Трифонова. Снимка: ССА

Учените от Селскостопанската академия настояват за спешна промяна в закона, която да даде относителна финансова самостоятелност на Академията. Издръжката, която държавата отпуска за звеното, намалява всяка година, а научните институти нямат достъп до собствените си приходи. Академията е разработила проектозакон, който е внесен в Министерството на земеделието, каза пред БНР директорът на Агробиоинститута към Селскостопанската академия Росица Бъчварова.

„С този закон искаме промяна, която да ни позволи като БАН и университетите да имаме отделен бюджет и собствените ни приходи, които са от производство и проекти, да се връщат при нас“, обясни тя.

Институтът има спечелен проект за 720 хил. лв. през 2009 година и парите все още не са получени, съобщи още тя.

„Парите са преведени от фонд „Научни изследвания“ в Министерството на земеделието, оттам в СЕБРА и досега ние не сме ги получили. По закон това не е допустимо и затова писахме писма до всички инстанции, включително и до министър-председателя Бойко Борисов. Всяка година се намалява бюджетът на Академията с по 2-3 млн. лв. и ние в момента нямаме пари за заплати, издръжка, да не говорим за наука. Освен това вчера излезе постановление на МС, с което се съкращава бройката на служителите в научните институти с 350 души. Това създава много големи трудности, защото свободни бройки почти не съществуват. Средната заплата в нашия институт е 550 лева, но се движи от 360 лв. до 730 лв.“, обясни тя.

Председателят на Селскостопанската академия проф. Тотка Трифонова потвърди предстоящото съкращение на 350 души от работещите в структурата. Според нея в Академията има неефективни звена, които трябва да бъдат закрити, а до края на годината промяната в Закона трябва да бъде факт.

„В нашите институти е необходимо да се извърши структурна и организационна реформа и това ние предвиждаме с промяна на Закона за Селскостопанска академия“, казва тя. 

По думите й има разговори на различни нива да се промени законодателството така, че Академията да формира самостоятелен бюджет, който да се състои от трансфер, субсидия и собствени средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още