IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Пада банковата тайна за влогове с преференциални условия

Народното събрание гласува на второ четене промените в Закона за кредитните институции

14:58 | 25.06.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Окончателно: Пада банковата тайна за влогове с преференциални условия

Народното събрание гласува окончателно без никакви дебати текстовете в Закона за кредитните институции, с които отпада банковата тайна за клиентите на банка в несъстоятелност с преференциални лихвени условия.

След обнародването на промените ще бъде представен и докладът на временната парламентарна комисия, която разследваше случая с Корпоративна търговска банка (КТБ). Представянето на документа беше отложено заради включени в него данни, които представляват банкова тайна и нямаше как да бъдат огласени без законови промени.

Идеята банковата тайна да отпадне за клиенти на финансови институции в несъстоятелност дойде точно от временната комисия с председател Десислава Атанасова. Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и министърът на финансите ще могат да искат отпадането на банковата тайна, а синдиците на съответната финансова институция ще огласяват данните.

Предвижда се да се разкрива информация за влогове с преференциални лихви за физически и юридически лица, публични личности, които подават декларации в Сметната палата, и техните семейства, сметки на политически партии и т.н.

Ще се разкриват и кредитите без обезпечения, с по-малки обезпечения или с невнесени обезпечения.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Колко хитро само. Значи всеки, който има проблем да докаже произхода на парите си просто няма да ги държи на преференциален влог и проблемът му е решен. Добре, че ги предупредихте хората да знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още