IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможността за инвестиционен избор на осигурените лица е все по-близо

Въвеждане на многофондовата система в допълнителното пенсионно осигуряване, предвиждат промените в КСО, публикувани за обществено обсъждане до 9 август

15:13 | 10.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Възможността за инвестиционен избор на осигурените лица е все по-близо

По-добро корпоративно управление

Проектът за промени в КСО предвижда и промени, целящи укрепване на корпоративното управление на пенсионноосигурителните дружества, във връзка с което се усъвършенстват правилата, засягащи изискванията към членовете на управителните и контролни органи (вкл. въвеждане на одобрителен режим) и към акционерите с квалифицирано участие. Освен това се цели и за изграждане на ефективна система за управление, включваща механизмите на вътрешния контрол и одит, управлението на риска и др.

„Най-съществените нововъведения са за подходяща професионална квалификация и опит на лицата, заемащи такава позиция, което гарантира, че членовете на управителните и контролни органи на дружествата ще бъдат лица с определени знания и умения“, смятат съставителите на предложенията. „Законопроектът предвижда завишени изисквания за професионален опит към управляващите и представляващите пенсионноосигурителните дружества, тъй като от тях в най-голяма степен зависи законосъобразното и ефективно осъществяване на дейността на дружеството.“

В синхрон с останалите нормативни актове, регулиращи финансовия сектор, законопроектът въвежда одобрителен режим за членовете на управителните и контролни органи на дружествата, който предоставя и необходимата дискреция на надзорния орган, става ясно от мотивите, които са изложени в 14 страници.

„По този начин се изключва възможността до управлението на дружеството да бъде допуснато лице, което не отговаря на предвидените в закона изисквания и не е подходящо да осъществява функции с изключително обществено значение и голям материален интерес. Общата цел на промените в задълженията на членовете на управителните и контролни органи е да се осигури компетентно, добросъвестно и ефективно изпълнение на функциите и правомощията им“, пише още в мотивите към законопроекта за КСО.

Усъвършенстване на уредбата на фазата на изплащане

Проектът предвижда уредбата на фазата на изплащане във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване да бъде развита в съответствие с установени в теорията и международната практика правила, доколкото действащата регламентация е до известна степен в противоречие с тях.

ДПО с дефинирани вноски, каквото е възприето в България (задължително и доброволно), включва период на натрупване на средствата на осигурените лица в индивидуални партиди и период на изплащане на акумулираните средства.

Изплащането на продукти като пожизнена пенсия и срочна пенсия с гарантиран размер, съгласно общоприетите актюерски принципи, се явява несъвместимо със запазването на индивидуалната партида във фазата на изплащане, каквато е сегашната законова уредба. То следва да се осъществява на базата на обща сметка (пул/технически резерви), формирана от средствата на правоимащите лица, при което правото на осигуреното лице върху натрупаната в индивидуалната му партида сума се заменя с право на пенсионера за получаване на съответен вид пенсия.

Предвид това, уреждайки по нов начин фазата на изплащане, проектът регламентира по-голямо разнообразие от пенсионни продукти, вкл. при които могат да се запазят определени права за наследниците. С тези промени са съобразени и основните изисквания към капитала на пенсионноосигурителните дружества и формираните от тях резерви за изплащане на пенсии, както и обхвата на пенсионната им лицензия, посочват съставителите в своите аргументи.

Повишаване на прозрачността на допълнителното пенсионно осигуряване и на осведомеността на осигурените лица

Освен промените, свързани с обезпечаването на информиран избор на начин на инвестиране на средствата и на най-подходящо пенсионно плащане, с проекта са предприети и други промени, насочени към повишаване на прозрачността на допълнителното пенсионно осигуряване и на осведомеността на осигурените лица.

В законопроекта за КСО е урежда задължение пенсионноосигурителните дружества да създават и поддържат електронни досиета на всички осигурени лица и пенсионери в управляваните от тях пенсионни фондове. Това задължение и сега съществува, като е регламентирано в Наредба № 47 на КФН за изискванията към информационните системи на пенсионноосигурителните дружества, но закрепването му в КСО представлява следваща стъпка в развитието на нормативната уредба, свързана със защитата на интересите на осигурените лица и пенсионерите и по-нататъшното утвърждаване на допълнителното пенсионно осигуряване като прозрачна система, която дава възможност за вземане на информирани решения от потребителите, посочват съставителите.

Съгласно посочената норма електронното досие трябва да съдържа всички налични данни за осигуреното лице и да му позволява да извършва справки и да проследява осигурителната си история. За практическата реализация на това право и на заложеното право за достъп на всяко лице до данните в индивидуалната му партида в КСО е предвидено задължение на дружеството да издава, при поискване, уникален идентификатор на съответното лице.

Уредено е и право на осигурените лица, пенсионерите и техните наследници да получат копие от съдържащите се в електронното досие документи на хартиен или електронен носител.

С цел прозрачност и завишен обществен контрол върху дейността по допълнителното пенсионно осигуряване са предприети промени с цел повишаване периодичността на оповестяването на информация на интернет страниците на пенсионноосигурителните дружества за инвестициите на пенсионните фондове. Вместо ежегодно се предвижда това да се извършва ежемесечно, пише в мотивите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Бившият банкер не споменава за лихвата и ще го обясня простоПри 100млрд. БВП и 100млрд. държ.дълг е 100% но ако БВП падне 25%(75млрд.) дългът става 133% - ако БВП се вдигне с 25% дългът става 80% при 0% лихваПенсионните фондове държат ДЦК но ако лихвата е над 1% се фалират държавите за да има за частните фондове а за акциите е същото защото фирмите не може да са винаги печеливши за да захранват фондове и т.н. НЕРАЗБИРАТЕ ЛИ КАКВА ПОНЦИ СХЕМА Е ВСИЧКО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
''Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци...БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete Частните пенс.фондове също са вид схема на понци защото не може да има постоянен растеж а се инвестирали в ДСК и за акциите на фирмите е почти същото Проф. Джефри Сакс го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система и съм описал всичко в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsТрябва ресурсно базирана и планирана икономика - кратко ''Пари без лихва и инфлация'' проф. Маргарет Кенеди - http://***.book.store.bg/p65592/lihvata-rak-na-obshtestvoto-margaret-kenedi.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още