IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Муравей Радев: Докладът ще покаже веригата от фирми бушони, които източиха КТБ

Вече знаем кои са виновни за превръщането на КТБ в пирамида, коментира финансистът

10:30 | 16.02.16 г. 11
Муравей Радев: Докладът ще покаже веригата от фирми бушони, които източиха КТБ

Международното разследване на Alixpartners, чието разсекретяване правителството поиска вчера, ще покаже „кой открадна парите от КТБ и къде са те”. Това коментира в студиото на bTV бившият финансов министър Муравей Радев. Той предположи, че в доклада това до голяма степен е показано.

„Ще научим веригата от фирми бушони, които източиха КТБ”, коментира финансистът.

Според него от доклада на Alixpartners ще научим нещо важно, което обаче няма да е достатъчно да се върнат парите – веригата от фирми бушони, които източиха ресурса на банката по неведоми пътища, и така из Европа се появиха „някакви белгийци, които твърдят, че са притежатели на тези огромни апетитни активи“.

По думите му едва 15-20% от откраднатите пари ще бъдат върнати. Те ще се разпределят, както е посочено в закона, но няма да стане скоро, прогнозира финансистът. 

Проследяването на информацията от доклада обаче може да е “опасно занимание – част от веригите може да не са проследени докрай, ако бъдат оповестени тези с недовършено разследване, може да вдигнем гълъбите и да се заметат следите”, предупреди Радев.

Според експерта публикуваните от Фонда за гарантиране на влоговете в банките списъци съдържат много важни неща – кои фирми и лица са взели необезпечени кредити, защото това е основната причина за фалита и пряка причина за търсене на отговорност на лицата, които са са ги отпуснали. Разбрахме и лицата с преференциални кредити, разбрахме и кои лица са купили тези задължения, посочи Радев.

Разбрахме и че голяма част от политическия елит, „една голяма палитра от всички власти и отговорни институции”, е имала кредити и депозити в КТБ, което обяснява как КТБ много бързо „от нищото стана нещо много голямо и как институционалният чадър допринесе за нездравите прехвърляния, които доведоха до превръщането на КТБ в пирамидата, до източването и фалита на банката”, каза финансистът.

На въпрос дали има пряка връзка между информацията за разсекретяване на доклада от международното разследване за КТБ и спирането на търговете за магистрала „Хемус“, той коментира, че няма такава пряка зависимост.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се дадат факти около 10- 12 юни медии на Пеевски атакуват КТБбанка се убива с вестникпо-късно КТБ иска подкрепа от БНБ защото по закон СА ЗАДЪЛЖЕНИ трябва ликвидност както по-късно БНБ дадоха на ***,значи става въпрос за организирана престъпна група с участието на държавата(неволно или съзнателно)Тоест казано иначе и просто всички са в играта и сега държавата един път плаща за фалита и втори път ще плаща когато собсвениците на КТБ е съдят за причиненият фалит защото към датата на затваряне на банката всичко е наред и всички си плащат лихвите по кредитите и т.н. има одобрението на БНБ месец по-рано и става въпрос само за ликвидност защото банка наистина може да се убие с вестник ДАЛО НОМЕРА ЩЕ МИНЕ -дори и да мине това не означава ,че няма да отговарят пред Бог Всеки ще отговаря за делата си пред Бог което не означава ,че не трябва да има затвори и да се говори истината ,и да има разследване Някои хора си мислят ,че номера може да мине като 1996год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 8 години
В СЪСТОЯНИЕ ЛИ Е НЯКОЙ ДА МИ ОТГОВОРИ:Защо влоговета на КТБ не бяха изплатени от от ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНАТА КАСА НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ каквато представлява Фонда за гарантиране на влоговете? По закон точно този частен ФГВБ е длъжен да направи това!Как държавата ОБЕЗПЕЧИ взмането си към ФГВБ при положение, че тази взаимоспомагателна каса на частните банки НЯМА АКТИВИ с които да направи това?!При положение, че обезценените активи на банката бяха продадени на безценица на бившите и длъжници, КОЙ СЕГА ЩЕ ПЛАЩА ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ И МИЛИАРДИТЕ КОИТО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БРИСОВ -2 НАЛЯ В КТБ?!Защо вместо да налива тези милиарди като вода в пясък, ПРАВИТЕЛСТВОТО не се превърна в акционер на банката и не придоби активите й по начин по който го направи НЕМСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО с КОМЕРЦБАНК ?! Та това беше токова просто и логично и налагащо се от самосебе си!!ДА, НО ИНТЕРЕСА НА НАРОДА И НА ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА МИЛИАРНИТЕ ЗАЕМИ ЗА "СПАСЯВАНЕТО" на КТБ СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ И ИЗКЛЮЧВАЩИ СЕ НЕЩА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Да не размиваме отговорностите с ПГУ и ДС. В конкретния случай спусъка с който бе разтреляна банката дойде от "сигнал" до ПРУКОРАТУРАТА на един от нейнте ДЛЪЖНИЦИ който сега е СОБСТВЕНИК НА ОБЕЗЦЕНЕНИТЕ й активи.КАК РЕАГИРА ЦАЦАРОВ НА СИГНАЛА НА ПЕЕВСИ?!Влезна като слон в стъкларски магазин и констатира, че от касата на КТБ са откраднати 203 мил. КЕШОВИ пари!!Две години по късно когато благодарение на тези действия банката бе поставена в ЛИПСАТА НА ЛИКВИДНОСТ и ФАЛИРАНА , прокуратурата се измъкна като мокра връв ОТКАЗВАЙКИ СЕ ОТ ВЕРСИЯТА за изнесени пари.ЦАЦАРОВ НЕ САМО ПРЕДИЗВИКА ЛИКВИДНАТА КРИЗА В КТБ, НО И С ПРЕСТЪПНОТО СИ БЕЗДЕЙСТВИЕ отказа да запорира ОБЕЗЦЕНЕНИТЕ ОТ КВЕСТОРИТЕ АКТИВИ НА БАНКАТА помагайки по този начен на подалия сигнала длъжник на банката ПЕЕВСКИ да стане техен собственик. Липсата на ЗАПОР в/у обезценените активи даде възможност на братя ВЕЛЧЕВИ да осъществят една подлежаща на разследване схема по придобиването на ВИВАКОМ от СПАС РУСЕВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Цв.Ваилев го каза когато го награждаваха за банкер 1 - ''неморално но законно'' Обяснил съм някои неща в коментар 14 ,17,18,21 и 22 тук - http://***.investor.bg/analizi/85/a/kakvo-se-krie-zad-spiraneto-na-tyrgovete-za-hemus-po-nikoe-vreme-211410/#comment-newestЗнам ,че някои журналисти са под чехъл ,че може да ги изгонят от работа ако почнат да казват цялата истина и затова пиша,преповтарям за да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество което да контролира политиците иза прякак демокрация макар, че за някои неща е опасна поради неукост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
в коментар 1 съм дал линк на едно изказване на Емил Хърсев ''Най-интересната част са тези 88 кредита за 3,5 млрд. лв., които си мислят, че сега ще ги купят на безценица, защото одиторите услужливо са ги оценили на 200 млн. лева. При тях е използван моделът на special purposе vehicles, компании със специално предназначение'' - http://***.clubz.bg/10278-emil_hyrsev_dyrjavata_gubi_10_mlrd_lv_ot_zatvarqneto_na_ktbАЗ НЕ СЪМ ТЕСЕН СПЕЦИАЛИСТ НО МЕЖДУ ДРУГОТО СЪМ НАЯСНО ПОВЕЧЕТО НЕЩА КАК С ''ВРАТИЧКИ'' И ПРОПУСКИ В ЗАКОНА СЕ ПРАВИ ВСИЧКО - ГРАБЕЖА А колкото до ВРЕМЕ Е ЗА ВОЕНЕН СЪД И НАРОДЕН ТРИБУНАЛ да не се забравя ,че грабежа стана с ''вратички'' в закона както в САЩ премахнаха ''Глас-Стигъл'' от 1933год. за разделяне на банкирането и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Обяснил съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Всеки трябва да отговаря пред Бог за делата но някои неразбират от дума и затова затвор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Бившите служители на Първо главно управление на ДС заедно с колегите си от Шесто управление на ДС за пореден път източиха публични държавни средства.Не ви ли омръзна бе българи?Докога нивото ви ще е толкова ниско, че да продължава това задкулисие да източва и поробва България и винаги да остава в сянка. Да припомня как приключи поредната ченгесарско-олигархична престъпна схема - в точния момент Пеевски направи едно мъничко изказване, прокуратурата го хвана в следващата секунда (още когато беше във въздуха както се казва) и без абсолютно никакви доказателства затвори и отараши банката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 8 години
КЪМ 2КАЗАНО ПРОСТО ОТКЛОНЯВАТ ВНИМАНИЕТО НИ ОТ ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕВ - какво се случва с ОБЕЗЦЕНЕНИТЕ от квесторите активи на банката?Какво ще разпродава СИНДИКА при положение, че те тяхната ОБЕЗЦЕНЕНА собственост бе прехвърлена безпроблемно на на фирми зад които стоят бивши длъжници на КТБ като ДИЛЯН ПЕЕВСКИ?ЦЯЛАТА ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ ПО ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА ОБЕЗЦЕНЕНИТЕ АКТИВИ МИНА ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЧОВЕКА КОЙТО НЕ САМО НЕ НАЛОЖИ ЗАПОР НА АКТИВИТЕ, НО И ПРЕДИЗВИКА ПАНИКАТА ДОВЕЛА ДО ФАЛИТА НА БАНКАТА!!Време е ЦАЦАРОВ ДА ДАДЕ ОБЯСНЕНИЕ за престъпното си поведение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 8 години
КАКВО СЕ СЛУЧИ С ОБЕЗЦЕНЕНИТЕ ОТ КВЕСТОРИТЕ АПЕТИТНИ АКТИВА НА КТБ ОТ ЧИЯТО ПРОДАЖБА ДЪРЖАВАТА ОЧАКВА ДА ПОКРИЕ МНОГОМИЛИАРДНИЯ ЗАЕМ КОЙТО ТЕГЛИ ЗА ДА ПОГАСЯВА ЕДНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ КОЕТО НЕ Е НЕЙНО , А НА ЧАСТНИЯ ФОНД ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ??Чия собственост е ВИВАКОМ и как единият от АКЦИОНЕРИТЕ /ВТБ/ на КТБ чрез царските юпита Милен и Георги ВЕЛЧЕВИ прехвърлих на ПРИЯТЕЛЯ на "царя" лицето СПАС РУСЕВ!!СЪЩИЯТ ТОЗИ СПАС /шофьор на заместника на Огвян Дойнов - Стоян Марков/ БЕ ЛИЦЕТО УЧАСТВАЛО В ЯХТЕНИЯ СКАНДАЛ И В СХЕМАТА НА ПЪРВОНАЧАЛНО РАЗДЪРЖАВЯВАНЕ НА БТК ПО ВРЕМЕТО НА ИСПАНСКИЯ ТАРИКАТ САКСКОБУРГГОТСКИ!ЗАЩО ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР СЛЕД КАТО УСТАНОВИ , ЧЕ ОТ КТБ СЕ ИЗНАСЯТ ЧУВАЛИ С ПАРИ НЕ ЗАПОРИРА АКТИВИТЕ Й, А УМИШЛЕНО ДОПУСНА РАЗПРОДАЖБАТА ИМ?!КАКВО ЩЕ ПРОДАВА СЕГА СИНДИКА И КАК ЩЕ ВРЪЩА ДЪРЖАВАТА ТЕГЛЕНИТЕ ЗА КТБ МИЛИАРДИ, КОГАТО ВСИЧКИТЕ обезценени АКТИВИ НА БАНКАТА СА В РЪЦЕТЕ НА ФИРМИ ЗАД КОИТО СТОЯТ БИВШИТЕ ДЛЪЖНИЦИ НА БАНКАТА??ВРЕМЕ Е ЗА ВОЕНЕН СЪД И НАРОДЕН ТРИБУНАЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Ето е таблицата на кредополучателите - http://***.capital.bg/shimg/oo_2342186.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Казано просто искат да прикрият нещата и хората да забравят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още