IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Муравей Радев: Докладът ще покаже веригата от фирми бушони, които източиха КТБ

Вече знаем кои са виновни за превръщането на КТБ в пирамида, коментира финансистът

10:30 | 16.02.16 г. 11
Муравей Радев: Докладът ще покаже веригата от фирми бушони, които източиха КТБ

Международното разследване на Alixpartners, чието разсекретяване правителството поиска вчера, ще покаже „кой открадна парите от КТБ и къде са те”. Това коментира в студиото на bTV бившият финансов министър Муравей Радев. Той предположи, че в доклада това до голяма степен е показано.

„Ще научим веригата от фирми бушони, които източиха КТБ”, коментира финансистът.

Според него от доклада на Alixpartners ще научим нещо важно, което обаче няма да е достатъчно да се върнат парите – веригата от фирми бушони, които източиха ресурса на банката по неведоми пътища, и така из Европа се появиха „някакви белгийци, които твърдят, че са притежатели на тези огромни апетитни активи“.

По думите му едва 15-20% от откраднатите пари ще бъдат върнати. Те ще се разпределят, както е посочено в закона, но няма да стане скоро, прогнозира финансистът. 

Проследяването на информацията от доклада обаче може да е “опасно занимание – част от веригите може да не са проследени докрай, ако бъдат оповестени тези с недовършено разследване, може да вдигнем гълъбите и да се заметат следите”, предупреди Радев.

Според експерта публикуваните от Фонда за гарантиране на влоговете в банките списъци съдържат много важни неща – кои фирми и лица са взели необезпечени кредити, защото това е основната причина за фалита и пряка причина за търсене на отговорност на лицата, които са са ги отпуснали. Разбрахме и лицата с преференциални кредити, разбрахме и кои лица са купили тези задължения, посочи Радев.

Разбрахме и че голяма част от политическия елит, „една голяма палитра от всички власти и отговорни институции”, е имала кредити и депозити в КТБ, което обяснява как КТБ много бързо „от нищото стана нещо много голямо и как институционалният чадър допринесе за нездравите прехвърляния, които доведоха до превръщането на КТБ в пирамидата, до източването и фалита на банката”, каза финансистът.

На въпрос дали има пряка връзка между информацията за разсекретяване на доклада от международното разследване за КТБ и спирането на търговете за магистрала „Хемус“, той коментира, че няма такава пряка зависимост.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Основното е раздаването на необезпечени кредити и трябва да се знаят фирмите които са ги получили както и дали са фалирали защото ако не са ще ги върнат Има едни данни за кредитите - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2014/07/24/2349697_buntut_na_leitenantite_na_cvetan_vasilev/ с таблица на която се вижда ,че и жената на Цв.Василев е взимала кредити но раздаване на кредити на свързани лица не означава ,че всички са необезпечени Емил Хърсев - ''Най-интересната част са тези 88 кредита за 3,5 млрд. лв., които си мислят, че сега ще ги купят на безценица, защото одиторите услужливо са ги оценили на 200 млн. лева. При тях е използван моделът на special purposе vehicles, компании със специално предназначение'' - http://***.clubz.bg/10278-emil_hyrsev_dyrjavata_gubi_10_mlrd_lv_ot_zatvarqneto_na_ktb Иначе положението е лошо - измерено в финикийски знаци около 10 милиарда лева може да струва на държавата(данъкоплатците) фалита на КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още