IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Да вървим към балансирани бюджети и да спрем нарастването на дълга

България се намира в начална фаза на дългова спирала, смята премиерът в периода 2013-2014 г.

10:19 | 17.04.16 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Пламен Орешарски. <em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Пламен Орешарски. Снимка: архив, БТА

Трябва да вървим към балансирани бюджети и да спрем нарастването на дълга. Това коментира премиерът в периода 2013-2014 г. Пламен Орешарски в ефира на БНТ.

Преподавателят в УНСС е на мнение, че се намираме в начална фаза на дългова спирала.

Той обясни, че една част от новите дългове служат, за да се погасяват стари, но „лошото е, че една част от дълга отива за покриване на бюджетния дефицит, а от 2009 г. сме в дефицит“. Според него трябва да се следят зорко цифрите за държавния дълг.

„Трябва да вървим към балансирани бюджети и да спрем нарастването на дълга. Намираме се в начален етап на т.нар. дългова спирала, но има и малка утеха, че сме в начален етап. Веднъж, като се влезе в дългова спирала, много трудно се прекратява и трудно се излиза“, коментира Орешарски и добави, че е нужна политическа воля, за да се генерират бюджетни излишъци.

По думите му най-лошото, което може да се случи на един по-късен етап, е евентуален гръцки сценарии с много рестрикции, намаляване на доходи, орязване на социални програми.

Според доцента дълговата спирала е в начален стадий, а някои от следващите кабинети ще усети ефектите.

Запитан защо и по време на неговото управление се емитира дълг, за което отнесе критики, Орешарски отговори, че „взехме заем, за да погасим фермерския дълг на Дянков и да финансираме дефицита за 2014 г.“

„Когато поех кабинета, не можеха да се отсейкат изведнъж дефицитът и дългът. Това става с управленска програма в рамките на няколко години, а не веднага“, защити Орешарски политиката си и добави, че в момента вижда ускорено взимане на заеми.

Пламен Орешарски коментира и високата събираемост на приходите, с която се хвалят управляващите в момента.

„Силно удовлетворен съм от събираемостта, защото мерките, които предприехме в моя мандат, дават видими резултати. Очаквах, че ще бъдат такива резултатите. Краткият мандат не позволи те да се реализират по наше време“, каза той по отношение на промените относно мобилния фискален контрол и правомощия на Националната агенция за приходите (НАП).

Орешарски попита риторично, защо „ако (ГЕРБ – бел. авт.) толкова добре събират приходи във втория мандат, защо не го правеха и в първия?“ Но Орешарски не отрече факта, че приходните агенции се стабилизират.

„Слабата събираемост беше един от основните проблеми в първия мандат (на ГЕРБ – бел. авт). Един от мандатите ми беше да стабилизираме приходната част на държавата с мерки и законови поправки. Очевидно тези мерки работят“, продължи коментара си той, правейки препратка към заслугите, които има и той.

Според него не е хубаво да има предсрочни избори твърде често, но „ако правителството не може да реализира програмите за управление, е хубаво да има предсрочни избори, за да може правителството да движи страната напред. Най-важното не е дали ще се разпадне управляващата коалиция, а да се реализират програмите.“

Пламен Орешарски сподели вижданията си за евентуално бъдещо участие в политиката и оцени работата си като премиер.

„Никога не съм се считал за голям политик. Винаги съм гледал технократски, когато съм работил, независимо от позицията. В рамките на своите възможности съм свършил своята работа“, заяви той.

По думите му „политическата система не е в най-доброто си състояние от 2009 г. насам, въпреки че преди това не искам да я идеализирам. Всички ние, като гласуваме, трябва да работим за подобряване на политическата система. Няма напредък без стабилизация на политическата система.“

Орешарски каза и че в БСП нещата не стоят много добре, но „трябва да питате тях“. Бившият премиер отклони със същия отговор и въпроса лидерът на ДПС Лютви Местан ли събори коалицията по неговото управление.

Доцентът заяви, че тогава е имал парламентарна подкрепа от много слабо мнозинство от 120 души и „от там дойдоха политическите проблеми, защото в изпълнителната власт проблеми не виждам. Не мога да открия грешно решение, което бих взел по друг начин“, добави той.

Според него въпросът „Кой?“ е една метафора.

„Никога не съм го разбирал в неговата същност, какво се има предвид. Проблемът е, че моделът на задкулисеието още управлява, още е в модела на властта“, заяви Орешарски.

„До някаква степен всички политически решения, не само у нас, на гражданите им приличат на взети задкулисно. Затова са призивите за граждански контрол и прозрачност. Това (моделът „Кой“ – бел. авт.) е отговор на недостатъчната прозрачност на управлението. В моя кабинет доста неща бяха прозрачни, отколкото други кабинети от прехода“, категоричен е Орешарски.

В тази връзка той каза още, че винаги има бизнеси, които са по-приближени до властта, и такива, които не са.

„Либералната демокрация винаги води до такива странични ефекти за разлика от регулирания капитализъм, където те отиват встрани. Напредналите демокрации се борят с това, а ние не го правим в голяма степен“, оцени Орешарски.

„Никога не съм има политическо изкушение. Винаги с интерес и с готовност съм се отзовавал, когато трябва да свърша някаква работа. Никога не съм кандидатствал за тази работа“, описа и управлението си като премиер в 2013-2014 г., като не пожела да дискутира темата за президентските избори и евентуална негова кандидатура.

По отношение на политическо решение за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС Орешарски каза, че „предложението беше подобно на тези, които бяха и за други министри“.

„Решението е на двете управляващи партии“, каза той и добави, че не следи кой какво влияние има върху дадена партия, запитан дали се интересува от това, което се говори за Делян Пеевски.

„От мен се искаха неща, които не можех да направя“, отсече Орешарски, поставяйки линия между исканията на политиците и технократските решения по време на управлението му.

Относно разкритията по т.нар. Panapa Papers Орешарски каза, че предстои да видим дали ще излязат имена на български политици.

„Шумът около Панамагейт е много силен, по-скоро защото се откриха имена на хора, които се занимават с политика“, каза той, давайки за пример премиера на Ирландия и на Великобритания.

„Не е престъпление, че някой има сметки в офшорни зони. Въпросът е какви са авоарите, които имате – дали са законни, сенчести, с неплатени или неплатени данъци“, продължи коментара си Орешарски.

„Да не бързаме. Предстои да видим“, заяви той по отношение на факта, че в документите няма имена на български политици.

По думите на бившия премиер инвестициите у нас идват през офшорни зони с цел заобикаляне на риска, който носи България.

„Бих искал големите мултинационални компании да инвестират директно в нашата страна. Но това е проблем на бизнес климата у нас“, добави още доцентът от УНСС.

Относно инвестициите той оцени, че се правят усилия в посока привличането им.

„Идеята за развитие на бизнес връзките на България с изтока явно не се разбраха правилно“, коментира Орешарски евентуалната посока, в която страната трябва да се обърне, за да привлече инвестиции, защото връзката с Европейския съюз е сигурна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
ами прав си...спреш ли може и да се понамали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
:) Спирам да ти отговарям. Дебилизма във форума доближава 99%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
Що да няма как? Я се загледай в правителството му-колко са членове на БСП? От ЦЯЛОТО правителство. Ако говориш за принципност в поведението...я ми кажи 1(един) десет български политик да е по-принципен от Ореха? Някой от РБ? В опозиция, но и в управлението...Или Прошко Прошков-да подкрепим покачването на цената на билета за градският транспорт? Що??? Имали нови мотриси...нищо, че те масово не са финансирани от общината. В същност има един двама...Тодор Кавалджиев, например. Ама е единственият, който по това време прие делегация на руснаците(хем е лежал 15 години по лагери и то не като Кошлуков, а реално лежал)...като самите рашки го попитали-що точно ти, а не примерно Костов, дето се е хранил от ръката ни, човека си казал-онова беше за тогава, сега трябва да се мисли за България. Ама ти даже не си го чувал. И ти малко си запленен от идеята-щом е БКП, значи е зле. Е-радвай им се. На повечето десни политици в семействата им има повече членове на партията от колкото на бесепарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
И Вучева и Орешарски - умни и способни хора, професионалисти НО изложили се с остър дефицит на морал. Не зная дали под натиск или от алчност. За Орешарски, няма как финансист, министър на Костов, да иде и да приеме позиции и постове, от името на БС(к)П. Просто няма. Само тази стъпка говори за пълна липса на морал и безпринципност. От там нататък, колко грозен и недостоен беше целия цирк с Пеевски НО КОМЕНТ. Вучева и аз не я помня като МинФин НО ме впечатли поведението и по време на КТБ кризата. Първоначално излезе и говореше умно, правилно и точно, с факти и истини. После не зная какво стана, някой и плати или някой я заплаши, но обърна на 180 градуса и започна да приглася в хора на КОЙ!Е не става така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
не може да го назначи никъде-вече е амортизиран. Няма как да го приемат на никаква политическа позиция в следващите 10 до 15 години. За жалост. Ако искаш така да му формулираш отношенията със Станишев-твое право е. Според мен Ореха е бил твърде наивен, за да поиска даже някакви предварителни уговорки. Но разбира се и двете версии са спекулации.За Вучева-палец нагоре, но не и познавам управлението(бил съм твърде малък). Иначе само позитиви за изказванията и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 7 години
Ако Баце има поне малко акъл в главата си, ще назначи Ореха за мин. фин. немедлено . Най-добрия мин фин на Бг от времето на Вучева насам . За добри думи за Ореха - изключително професионално ( и в интерес на данъкоплатците ) управление на външния дълг на страна , довело до драстичното му намаляване в периода когато беше мин. фин . И основната му грешка - повярва на ония мишок Станишев !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
Та ще ми кажеш ли накрая, бастyне, какво общо има ДАНС с икономиката?!?!?! Или си т.ъп на ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
агент Буда какъв е бе, смешен???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
боклyк-Станишев какъв пост заемаше в правителството на Орешарски? Тук обикновенно казвам-не може да си толкова несложен...ама за теб знам, че може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
дришня-момченце викай на оня, дето е свършил в пещерата на оная *** - ***.Първо-ако разправяш, цървулане, че има криза най-много да задълбочиш кризата. Второ-оставиха наследство, ако не се лъжа от 9 милиарда в резерва, достатъчни, ако мутрата беше малко от малко кадърен да смекчи негативните последици от кризата.Трето-покажи ми една държава(ЕДНА!!!) където да няма "обръчи от фирми". *** като теб, без завършен осми клас да коментира такива теми е като пингвин да коментира ядрената физика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още