IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Да вървим към балансирани бюджети и да спрем нарастването на дълга

България се намира в начална фаза на дългова спирала, смята премиерът в периода 2013-2014 г.

10:19 | 17.04.16 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Пламен Орешарски. <em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Пламен Орешарски. Снимка: архив, БТА

Трябва да вървим към балансирани бюджети и да спрем нарастването на дълга. Това коментира премиерът в периода 2013-2014 г. Пламен Орешарски в ефира на БНТ.

Преподавателят в УНСС е на мнение, че се намираме в начална фаза на дългова спирала.

Той обясни, че една част от новите дългове служат, за да се погасяват стари, но „лошото е, че една част от дълга отива за покриване на бюджетния дефицит, а от 2009 г. сме в дефицит“. Според него трябва да се следят зорко цифрите за държавния дълг.

„Трябва да вървим към балансирани бюджети и да спрем нарастването на дълга. Намираме се в начален етап на т.нар. дългова спирала, но има и малка утеха, че сме в начален етап. Веднъж, като се влезе в дългова спирала, много трудно се прекратява и трудно се излиза“, коментира Орешарски и добави, че е нужна политическа воля, за да се генерират бюджетни излишъци.

По думите му най-лошото, което може да се случи на един по-късен етап, е евентуален гръцки сценарии с много рестрикции, намаляване на доходи, орязване на социални програми.

Според доцента дълговата спирала е в начален стадий, а някои от следващите кабинети ще усети ефектите.

Запитан защо и по време на неговото управление се емитира дълг, за което отнесе критики, Орешарски отговори, че „взехме заем, за да погасим фермерския дълг на Дянков и да финансираме дефицита за 2014 г.“

„Когато поех кабинета, не можеха да се отсейкат изведнъж дефицитът и дългът. Това става с управленска програма в рамките на няколко години, а не веднага“, защити Орешарски политиката си и добави, че в момента вижда ускорено взимане на заеми.

Пламен Орешарски коментира и високата събираемост на приходите, с която се хвалят управляващите в момента.

„Силно удовлетворен съм от събираемостта, защото мерките, които предприехме в моя мандат, дават видими резултати. Очаквах, че ще бъдат такива резултатите. Краткият мандат не позволи те да се реализират по наше време“, каза той по отношение на промените относно мобилния фискален контрол и правомощия на Националната агенция за приходите (НАП).

Орешарски попита риторично, защо „ако (ГЕРБ – бел. авт.) толкова добре събират приходи във втория мандат, защо не го правеха и в първия?“ Но Орешарски не отрече факта, че приходните агенции се стабилизират.

„Слабата събираемост беше един от основните проблеми в първия мандат (на ГЕРБ – бел. авт). Един от мандатите ми беше да стабилизираме приходната част на държавата с мерки и законови поправки. Очевидно тези мерки работят“, продължи коментара си той, правейки препратка към заслугите, които има и той.

Според него не е хубаво да има предсрочни избори твърде често, но „ако правителството не може да реализира програмите за управление, е хубаво да има предсрочни избори, за да може правителството да движи страната напред. Най-важното не е дали ще се разпадне управляващата коалиция, а да се реализират програмите.“

Пламен Орешарски сподели вижданията си за евентуално бъдещо участие в политиката и оцени работата си като премиер.

„Никога не съм се считал за голям политик. Винаги съм гледал технократски, когато съм работил, независимо от позицията. В рамките на своите възможности съм свършил своята работа“, заяви той.

По думите му „политическата система не е в най-доброто си състояние от 2009 г. насам, въпреки че преди това не искам да я идеализирам. Всички ние, като гласуваме, трябва да работим за подобряване на политическата система. Няма напредък без стабилизация на политическата система.“

Орешарски каза и че в БСП нещата не стоят много добре, но „трябва да питате тях“. Бившият премиер отклони със същия отговор и въпроса лидерът на ДПС Лютви Местан ли събори коалицията по неговото управление.

Доцентът заяви, че тогава е имал парламентарна подкрепа от много слабо мнозинство от 120 души и „от там дойдоха политическите проблеми, защото в изпълнителната власт проблеми не виждам. Не мога да открия грешно решение, което бих взел по друг начин“, добави той.

Според него въпросът „Кой?“ е една метафора.

„Никога не съм го разбирал в неговата същност, какво се има предвид. Проблемът е, че моделът на задкулисеието още управлява, още е в модела на властта“, заяви Орешарски.

„До някаква степен всички политически решения, не само у нас, на гражданите им приличат на взети задкулисно. Затова са призивите за граждански контрол и прозрачност. Това (моделът „Кой“ – бел. авт.) е отговор на недостатъчната прозрачност на управлението. В моя кабинет доста неща бяха прозрачни, отколкото други кабинети от прехода“, категоричен е Орешарски.

В тази връзка той каза още, че винаги има бизнеси, които са по-приближени до властта, и такива, които не са.

„Либералната демокрация винаги води до такива странични ефекти за разлика от регулирания капитализъм, където те отиват встрани. Напредналите демокрации се борят с това, а ние не го правим в голяма степен“, оцени Орешарски.

„Никога не съм има политическо изкушение. Винаги с интерес и с готовност съм се отзовавал, когато трябва да свърша някаква работа. Никога не съм кандидатствал за тази работа“, описа и управлението си като премиер в 2013-2014 г., като не пожела да дискутира темата за президентските избори и евентуална негова кандидатура.

По отношение на политическо решение за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС Орешарски каза, че „предложението беше подобно на тези, които бяха и за други министри“.

„Решението е на двете управляващи партии“, каза той и добави, че не следи кой какво влияние има върху дадена партия, запитан дали се интересува от това, което се говори за Делян Пеевски.

„От мен се искаха неща, които не можех да направя“, отсече Орешарски, поставяйки линия между исканията на политиците и технократските решения по време на управлението му.

Относно разкритията по т.нар. Panapa Papers Орешарски каза, че предстои да видим дали ще излязат имена на български политици.

„Шумът около Панамагейт е много силен, по-скоро защото се откриха имена на хора, които се занимават с политика“, каза той, давайки за пример премиера на Ирландия и на Великобритания.

„Не е престъпление, че някой има сметки в офшорни зони. Въпросът е какви са авоарите, които имате – дали са законни, сенчести, с неплатени или неплатени данъци“, продължи коментара си Орешарски.

„Да не бързаме. Предстои да видим“, заяви той по отношение на факта, че в документите няма имена на български политици.

По думите на бившия премиер инвестициите у нас идват през офшорни зони с цел заобикаляне на риска, който носи България.

„Бих искал големите мултинационални компании да инвестират директно в нашата страна. Но това е проблем на бизнес климата у нас“, добави още доцентът от УНСС.

Относно инвестициите той оцени, че се правят усилия в посока привличането им.

„Идеята за развитие на бизнес връзките на България с изтока явно не се разбраха правилно“, коментира Орешарски евентуалната посока, в която страната трябва да се обърне, за да привлече инвестиции, защото връзката с Европейския съюз е сигурна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Въобще-понеже някой е твърде късоглед и приема факсове от Нова ТВ(същата тая с карикатурите от преди няколко дена) не значи, че е прав. Проблемите с Ореха са чисто политически-беше хвърлен от "своите"(до колкото БСП са негови, защото той не е член на партията и никога не е бил(бил е на СДС)-за разлика от...да кажем Баце. Да припомня-на Ореха правителството е първото в Бг БЕЗ нито един член на ДС. Под първото имам предвид и единственото. Да припомня-Тройната коалиция постави правителство(ключов член на което е Ореха), което беше обявено от Световната банка за едно от най-реформаторските в света. Но на българина му дай да плюе, не да мисли.А човека в интервюто се изказва безкрайно правилно-благодарение на него държавата се стабилизира. И това го направи за една година в ужасна политическа обстановка. Ако имаше четири сега щеше да е още по-добре.С две думи-аз ВЕЧЕ рева за Ореха, не знам що други не го правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Понеже няма ни един да каже добра дума за Ореха, явно аз ще бъда.Игнорирам факта, че е кръгла нула като политик(за което той няма и претенции, де) и че ако не беше така можеше да е най-влиятелният човек в държавата и вкарал я в правилният път.Тоя пич се изказва като човек, който е от кабинета на Костов в управлението, чак до първият кабинет Борисов. Има ли нужда да показвам икономическият ръст на държавата(неговият ресор) под негово ръководство?(дата-ако ме четеш-знам какво ще кажеш за двуцифрената инфлация, макар, че трябва доста да си поиграеш с времето на отчитане, за да я отчетеш така на годишна база). Не твърде много държави(особено в географски район като нашият) могат да се похвалят с толкова години растеж(БЕЗ заеми, дори и СЛЕД приключване на масовата приватизация)...Да ви напомня нещо, което сте видели по негово време и повече няма да го видите през живота си-България в топ 3 по растеж в ЕС. Поредни години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Безмитен-в тоя кабинет съветник по сигурността е Яне Янев...Ама ДАНС, да ми кажеш(и Янето), мили ми смехурко, какво общо има с макроикономиката?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
1-Ореха съвет на теб не е дал. Човека дава акъл в област в която ти не си му на малкия пръст-в макроикономиката.2-Я да ми разясниш как Ореха е виновен за КТБ? Щото, чини ми се, че главата ти е завряна между двете други бузки, дълбоко-дълбоко3-Ако не ти е кеф да прочетеш какво има да каже един умен човек-не го чети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
Ivel
преди 8 години
Инвестор, може ли повече да не публикувате съвети от ***, какъвто определено е Орешарски. Само, например заради КТБ, този *** трябва да ври в ада , продаде си душата за някъкви си 10М лева. Удивен защо все още не е там където му е мястото, а съветите му ми идват в повече определено. Отвякъде му личи, че е завършен ***! Моля следващият път ако няма какво да напишете, просто оставете празно поле, така ще е по-добре за всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
*** off ass !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Всички беди идват от незнание и неспазването на Божиите заповеди и писах оня ден за това - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1747595012185392Патриарха на България също го каза хубаво и точно в интервю за БТА около 01.05.13г. ''всяка криза икономическа, екологична, политическа, социална е следствие от духовната криза, т.е. от отдалечаването от Бога и Законите , които Творецът е установил във Вселената'' - но трябва да се обяснява по-подробно защо незнанието е голямоНЕ СЕ ЗНАЯТ ОСНОВНИ НЕЩА и съм обяснил за данъците, лихвата , за здравеопазването и ''Василиадата'',''Каритас'' започвайки с малко (авто)биография - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1741150916163135
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Корнелия Нинова в ''Панорама'' припомни за доклада,проучването на Европейският парламент, че в България губим 12-19 милиарда евро годишно от корупцията и контрабандата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162Бях малко шокиран от цифрите макар ,че съм наясно как се ограбва България -5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО ,и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда чрез плоският корпоративен данък и офшорките - http://***.blitz.bg/news/article/314769КАЗАНО ИНАЧЕ БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ИМА 10% БЮДЖ. ИЗЛИШЪК НО КРАДЦИТЕ СА МНОГО и някой кражби водят до косвени убийства - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
evg9
преди 8 години
Срамно е да гледаш някои "капацитети" колко са изпаднали, припомняйки си какъв личен пример са давали, когато са били на власт. За съжаление българският политически елит в момента е в такова положение, че мога да твърдя, че свестен политик не виждам - той или би се самоубил, или би се махнал надалеч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
evg9
преди 8 години
Срамно е да гледаш някои "капацитети" колко са изпаднали, припомняйки си какъв личен пример са давали, когато са били на власт. За съжаление българският политически елит в момента е в такова положение, че мога да твърдя, че свестен политик не виждам - той или би се самоубил, или би се махнал надалеч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още