IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Предложението за нов заем от 1,2 млрд. лв. не ни вкарва в дългова спирала

Предложението за новия заем е внесено в бюджетната комисия в разрез със законовите процедури и без финансова обосновка, твърдят от БСП

13:27 | 03.06.16 г. 63
Горанов: Предложението за нов заем от 1,2 млрд. лв. не ни вкарва в дългова спирала

Предложението за нов заем от 1,2 милиарда лева, който финансовото министерство е внесло вчера за обсъждане в бюджетната комисия на Народното събрание, е съгласувано с Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в рамките на парламентарния блиц контрол в коментар на декларация на Корнелия Нинова от БСП Лява България.

В декларация пред народните представители Нинова попита кое налага държавата да търси нови заеми, след като вече са емитирани 16 милиарда лева дълг. Нинова съобщи, че финансовото министерство „тихомълком” вчера е внесло за обсъждане в бюджетната комисия на Народното събрание двете гаранционни споразумения.

Финансовият министър отрече твърденията на БСП Лява България, че предложението за нов заем от 1,2 милиарда лева вкарва страната в дългова спирала.

„Двете гаранционни споразумения, които правителството е предложило, са съгласувани и преговорите са водени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките", каза Горанов.

По думите му тази финансираща операция безспорно е в подкрепа на стратегията за стабилизиране на финансовата система, „която рухна в предходния мандат”.

„Къде изхарчихте преизпълнението на приходите от 2 милиарда лева и новия дълг от 16 милиарда лева, за да търсите нов заем”, попита Нинова. Според нея „министърът е внесъл предложението тихомълком, да мине между другото”, без становище от БНБ, банките и гаранционния фонд.

По думите на Нинова предложението за новия заем е внесено в бюджетната комисия в разрез със законовите процедури и без финансова обосновка.

От БСП осъждат опитите на правителството да увеличава дълга на държавата всеки ден, каза Нинова в декларацията на партията. „Вкарвате България в дългова спирала, вкарвате три-четири поколения да връщат заемите, всичко харчите, без да дава ефект”, каза Корнелия Нинова.

В отговор Горанов заяви, че е готов за професионален дебат с истинските категории, но без БСП да подменя истината. И ще разсее традиционните спекулации по финансирането на държавата.

„Не видях нито едно по-добро предложение за икономиката и за обществения живот от това, което правим сега. Докато дебатът се води с такива методи, нямаме интерес да участваме”, каза Горанов от парламентарната трибуна, обвинявайки БСП в популизъм.

"Когато поехме управлението, фискалният резерв беше около 5 милиарда лева. Към 31 май фискалният резерв е 11,5 милиарда лева", изтъкна Горанов. 

„Много далече сме от достигането на 16-те милиарда лева”, каза Горанов, визирайки изтегления заем от правителството в края на миналата година. И с работата, която вършим, се отдалечаваме все повече, допълни той.

„Загробвате България във финансова спирала всеки ден”, обърна се Румен Гечев към Горанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

43
rate up comment 3 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
НАПЪЛНО СТЕ СМЕШНИ, И НАЧИНА ВИ НА МИСЛЕНЕ И ВЪОБЩЕ И ЯВНО ЖИВОТА ВИ !!! ТАКА ЩЕ ДА Е, НО ДО КОГА ЩЕ ВИ ТЪРПИМ, НЕВЕЖИТЕ ПОРИВИ И ПОМИЯ, НЕ ЗНАМ .. НЯМА ДА Е МНОГО !!!Не видях дотук в нито едно ваше изказване в последния месец-два, когато се опитвате с популизъм да надигнете силите във вашата партия и да ги настроите революционно, нито едно по-добро предложение от това, което ние правим сега, обърна се Владислав Горанов към социалистите. В момента, в който предложите по-добри решения от нашите, сме готови на дебат, заяви той. Готов съм да водя професионално този дебат, а не така, както вие го правите, подменяйки истината, добави министър Горанов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Именно де, сега няма причина, ама Баце вижда че следващ мандат едва ли или поне едва ли сам, и усвоява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
Кога се разклати финансовата система на държавата това може да се види и хронологично да се проследи, отбеляза той. Горанов посочи, че, когато от ГЕРБ са поели управлението, във фискалният резерв е имало суми, които не са позволявали държавата да се финансира нормално. Когато поехме управлението, фискалният резерв беше минимум около 5 млрд. лева през ноември 2014 година.Към 31 май 2016-а фискалният резерв на държавата е 11 млрд. и половина, заяви министърът. За т. нар. новогодишно споразумение за 16-те милиарда лева Горанов каза, че правителството е много далече от постигането на това число и с работата, която в момента върши, се отдалечава все повече и повече. Той отбеляза, че от статистиката ясно може да се види моментът, в който е липсвала държава. По думите му нивата на контрабандните тютюневи изделия в България през 2013 г. и 2014 г. са в пъти по-големи от сегашните.Не видях дотук в нито едно ваше изказване в последния месец-два, когато се опитвате с популизъм да надигнете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
Какъв Костов, Ве, простоват човечец!!??? Там бяха, парите на обръчите от фирми на ПЕЕВСКИ, които ВЗЕ ОТ ТРОЙНАТА ЛАМЯ ПО РАНО, АМА АЙДЕ, ТИ НЯМАШ И ЛОГИЧЕСКО МИСЛЕНЕ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
Министърът на финансите Владислав Горанов обвини БСП, че подменя истината по повод на твърденията на социалистите за нов заем от 1,2 млрд. лева. По-рано днес от ПГ на "БСП лява България" се противопоставиха в декларация на намеренията на правителството да натовари данъкоплатците с нов дълг, различен от вече разрешените от мнозинството 16 млрд. лева. Това, което цитират колегите, щеше да е притеснително, ако беше вярно, заяви Горанов в отговор на БСП.Двете гаранционни споразумения са съгласувани и голяма част от преговорите са водени именно от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, посочи той. Горанов обясни ангажимента на държавата да гарантира този заем на Фонда с желанието да се получи по-добра доходност.Двете гаранционни споразумения, които правителството е предложило, са изцяло в подкрепа на стратегията за стабилизиране на финансовата система, която рухна в предходния мандат, коментира министърът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 3
SimeonAtanasov
преди 7 години
Като цяло си доста прав, но с две неща не мога да се съглася.Първо, да, правителството на тройната коалиция свали дълга до 16-17 % от БВП, но пък Орешарски през 2009 г. като минфин завеща едни 5 % бюджетен дефицит, защото при развихрила се световна криза вещаеше 5-6 % ръст на БВП, а то имаше спад от 5 %.И втория му голям гаф, тоя път като премиер, беше допускането на фалита на КТБ, откъдето държавата загуби 3-4 млрд. лева безвъзвратно и това трябваше да се плати с държавни заеми.Та реално ръста от 16 до 29 % в голямата си част се държи на Ореха и компания.Дянков устискваше с малки дефицити по време на огромна криза, при която други страни бяха по 5-10 % на минус. Лошото е, че сега се залагат дефицити, и вече 8 поредни години сме на дефицит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 12 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Определено. За това и виждаме такъв сериозен сблъсък на тези две партии тук. Много разбират и двете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 11
zonevd
преди 7 години
Конрад Аденауер:"Единственото нещо, което социалистите разбират от парите, е как да ги вземат от тези, които ги имат"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
А? Ама КТБ не беше ли там Костов вложител и Вежди да прощаваш? ОбърКах се нещо? А.... какво общо имам със ЗХБГ че не разбрах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
ЗА МЕН Е ПО ДОБРЕ ТАКА ЩОТО СЕ ВИЖДА, без капс-а не пулиш и не четеш !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още